Bild- och funktionsmedicin Västerbotten

Rätt diagnos är grunden för rätt behandling. Är det vad du vill jobba med är Bild- och funktionsmedicin något för dig.

Bild- och funktionsmedicin har röntgenavdelningar i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Norrlands universitetssjukhus i Umeå ansvarar också för specialistkompetens för hela norra regionen. Samtliga bedriver jourverksamhet.

Vi har utrustning av hög kvalitet. Vi bedriver forskning och utveckling och utbildar läkare, röntgensjuksköterskor och medicinska administratörer. Hela kliniken har ett gemensamt RIS/PACS och vi utvecklar och inför nya metoder i samarbete mellan avdelningarna. Vår utbildning av ST-läkare fick mycket god kritik när den nyligen granskades av ETAP.

Lycksele sjukhus

Vi har konventionell röntgenutrustning, ultraljud, genomlysning, datortomografi och en magnetkamera.

Skellefteå sjukhus

Verksamheten omfattar all basal radiologi och vi har samma utrustning som i Lycksele.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå

Vi har specialistkompetens inom de flesta områden som barn-, neuro- och perifer och neurointerventionell radiologi. Vi deltar i multidisciplinära konferenser inom de flesta cancerdiagnosgrupper. Utöver en jourlinje för allmänradiologi har vi beredskap för neuroradiologi, neurointervention samt perifer interventionell radiologi. Mammografienheten utför bland annat screening undersökningar samt undersökningar via remiss. De görs i Umeå och till viss del i Skellefteå men vi har också en mammografibuss som åker runt i länet. Vi har ett nära samarbete med bröstkirurgin och planerar för en gemensam mottagning i nya lokaler. Verksamheten omfattar både konventionell mammografi, ultraljud och MR.

På nuklearmedicinska avdelningen arbetar radiologer med nuklearmedicinsk dubbelkompetens samt röntgen-/onkologisjuksköterskor i ett nära samarbete med fysiker och ingenjörer. Vår kliniska forskning handlar om parkinsonism, kognition och cancerdiagnostik. Avdelningen har PET/CT, SPECT/CT och SPECT-kameror och vi har en cyklotron med egen radiokemi.

Vi är också engagerade i att bygga upp forskningen kring den PET/MR som finns på Cancercentrum.