Glesbygdsmedicin

Vi arbetar med forskning, utbildning och innovation kring hur man kan tillgodose en god, nära och jämlik vård i glesbygd.​

Forskning och innovation i glesbygd

Glesbygdsmedicinskt centrum (GMC) ligger i Storuman, en glesbygdskommun i Västerbottens inland. Här arbetar vi med att ta fram mer kunskap kring individens behov och perspektiv, samisk hälsa, kompetensförsörjning samt digitalisering och E-hälsa - allt kopplat till glesbygden och de specifika förutsättningar, behov, utmaningar och möjligheter som finns här. 

Vår huvudsakliga verksamhet består av att:

  • bidra till beskrivning och utvärdering av vård och omsorg i glesbygd.
  • stimulera till och bedriva forskning och utveckling i ämnen relaterade till glesbygdsområdenas specifika utmaningar.
  • arbeta för kunskapsspridning om samisk hälsa inom vården.
  • initiera och bedriva utbildningsinsatser för att öka kompetensen i ämnen som har betydelse för glesbygdssjukvården.
  • verka för nätverksbyggande inom ämnet glesbygdsmedicin.

Andra förutsättningar för vård och omsorg i glesbygd

När vården utvecklas och nya beslut ska tas, är det viktigt att det finns kunskap om hur villkoren skiljer sig mellan stad och glesbygd. Ibland kommer riktlinjer och föreskrifter ur ett urbant perspektiv, vilket inte alltid stämmer för de som bor i glesbygd. Exempelvis har människor som bor i glest befolkade områden ofta betydligt längre avstånd till grundläggande hälso- och sjukvård, i kombination med begränsad eller ingen kollektivtrafik. Det är något som påverkar möjligheten till en god, jämlik hälsa och livskvalitet.

Begränsade resurser, långa avstånd och en stor andel äldre kan innebära att man måste komma på nya innovativa och hållbara lösningar och arbetssätt för att säkerställa en god hälsa bland befolkningen. Detta är även viktigt för att göra glesbygden attraktiv för vårdpersonal och möjliggöra kontinuerlig professionell utveckling.  

Glesbygd - inget lokalt fenomen

Glest befolkade områden i världen har ofta mer gemensamt med varandra än med urbana områden i samma land, därför arbetar vi även internationellt med kunskapsutbyte och utveckling. 

Andreas Lundqvist Enhetschef Glesbygdsmedicinskt centrum
E-post
andreas.lundqvist@regionvasterbotten.se
Mobil
076-140 90 32
Bild på Andreas Lundqvist

Nyheter från Glesbygdsmedicin Prenumera på nyheter