Nyheter

13 apr 2021

Sammanfattning från regionstyrelsen den 13 april

Idag sammanträdde regionstyrelsen i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av styrelsens beslut.

12 apr 2021

Fler får boka tid för vaccinering mot covid-19 i Västerbottens län

Från och med idag kan personer födda 1951 och tidigare boka tid för vaccination. Ett brev från regionen med information om hur man gör för att boka tid skickas hem till personer födda 1947-1951.

12 apr 2021

Åter ökad smittspridning i Västerbotten

Efter några veckor av minskad smitta ökar nu smittspridningen i hela Västerbotten. Förra veckan konstaterades 646 positiva fall, en ökning med 179 fall jämfört med veckan innan. – Ökningen sker i hela länet och mycket tyder på att påskhelgen och påskledigheten har bidragit till den. Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

09 apr 2021

Förutser framtidens vårdbehov

Med faktabaserad styrning vill Region Västerbotten både kunna vidareutveckla och förutsäga framtidens vårdbehov. Nu påbörjas resan att ersätta tidigare lösningar med ny teknik för att möta verksamhetens behov. – Med hjälp av automatiserad insamling och bearbetning av data kan vården snabbt fatta bra och välgrundade beslut, säger Mattias Wallmark, avdelningschef vid IT Västerbotten.

07 apr 2021

Ny väg in i vården för barn och unga som mår psykiskt dåligt

Nu öppnar en ny verksamhet inom Region Västerbotten som fått namnet kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten. Verksamheten ska göra det enklare för barn och unga samt deras vårdnadshavare att få kontakt med och hitta rätt i vården.

06 apr 2021

Färre smittade av covid-19 och nytt vaccinationsmål även i Västerbotten

I Västerbottens län fortsätter antalet covidsmittade att minska. Förra veckan bekräftades 467 personer med viruset via provtagning. – Även om vi ser en nedgång så är det fortsatt lika viktigt att vi bromsar smittspridningen genom att följa rekommendationerna. Det gäller oavsett var i länet du befinner dig eller om du jobbar eller är påskledig, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

05 apr 2021

Neonatal hemsjukvård ger familjen lugn och trygghet

Familjen Nylander Brandts erfarenhet av fyra veckors neonatal hemsjukvård är enbart positiv. Ett fantastiskt bemötande av erfarna sjuksköterskor och möjligheten att ringa eller åka in till avdelningen när som helst har gett föräldrarna en grundmurad trygghet.

01 apr 2021

Förbättrade resultat för förlossningsvården i Region Västerbotten

Trots ett år av pandemi visar satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvården goda resultat. I rapporten ”Regionernas insatser för kvinnors hälsa 2020” från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) redovisas de drygt 400 insatser som regionerna gjort inom ramen för satsningen under det gångna året.

01 apr 2021

En digital revolution för rehabilitering

För fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kurator på reumatologlogiska kliniken Västerbotten har pandemin inneburit en digital revolution. Från noll digitala vårdmöten i februari förra året till att distansmöten nu ofta är förstahandsvalet när patienterna inte kan komma på fysiskt besök.