Nyheter

30 dec 2021

Alla får hjälp under samma tak

Vännäs familjecenter, en nära samverkan mellan Region Västerbotten och Vännäs kommun, har funnits i 25 år och är för barnfamiljerna lika självklart och lätt att hitta till som biblioteket och den lokala mataffären. – Många föräldrar som nu kommer hit till BVC eller den öppna förskolan har själva varit här som barn, säger distriktssköterskan Anna-Lena Jonsson.

28 dec 2021

Ett år av vaccin mot covid-19

Den 27 december 2020 kom de första vaccindoserna till Västerbotten och två dagar senare startade vaccinationen. Ett år senare är Region Västerbotten, med över en halv miljon doser, främst i landet när det gäller vaccinationstäckning.

27 dec 2021

Omikronvarianten ökar i Västerbottens län

Smittspridningen av covid-19 ligger ungefär på samma nivå som veckan innan i Västerbottens län, men omikronvarianten står för en allt större andel av de positiva fallen. Dessutom var provtagningarna öppna en dag mindre.

20 dec 2021

Ökande smittspridning inför jul – viktigt att tänka klokt

Antalet som provtar sig för covid-19 fortsätter att öka. Även antalet positiva provsvar ökar. Inför jul är det viktigt att tänka klokt och visa omtanke till sina nära och kära.

17 dec 2021

Regional innovationsstrategi ute på remiss

Välkommen att lämna synpunkter på förslaget till en ny regional innovationsstrategi (RIS) för Västerbottens län. Strategin blir en gemensam plattform för länets aktörer och anger utmaningar, möjligheter och mål för att stärka Västerbottens innovationskraft.

17 dec 2021

Rekordmånga kvinnor kallades till cellprovskontroll

Under våren och hösten 2021 kallades 29 000 kvinnor i Västerbotten till gynekologisk cellprovskontroll med bokad tid, en ökning med 50 procent jämfört med för något år sedan. – Alla våra insatser har haft en stor effekt och jag är stolt över att vi har klarat av detta jätteuppdrag, säger Lena Silfverdal, processledare för cervixcancerprevention i Västerbotten.

16 dec 2021

Prisutdelning för Västerbottens kulturstipendiater 2021

Idag var det äntligen dags för prisceremoni för Region Västerbottens kulturstipendiater 2021. Åtta aktiva konstnärer i Västerbotten fick tillsammans dela på 674 000 kronor. Även ett hedersstipendium delas ut.

15 dec 2021

Nationell högspecialiserad vård för PSC tilldelas Norrlands universitetssjukhus

Region Västerbotten och Norrlands universitetssjukhus får som en av fem enheter i landet tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för avancerad invasiv diagnostik och behandling av primär skleroserande kolangit (PSC).

14 dec 2021

Sammanfattning från regionstyrelsen den 14 december

Idag sammanträdde regionstyrelsen i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av styrelsens beslut.

14 dec 2021

Visselblåsartjänst införs i Region Västerbotten 

Regionstyrelsen har beslutat att inrätta en visselblåsartjänst i Region Västerbotten. Den nya tjänsten är ytterligare en byggsten för att skapa ett tryggt och öppet klimat på alla arbetsplatser i regionen.  

13 dec 2021

Antalet smittade i covid-19 fortsätter att öka

I Västerbottens län ökar smittan både i Skellefteåområdet och i södra Lappland. För att minska smittspridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna som gäller sedan den 8 december.

10 dec 2021

Sammanfattning från hälso- och sjukvårdsnämnden den 10 december

Idag sammanträdde hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av nämndens beslut.

09 dec 2021

Nu erbjuds påfyllnadsdos till fler – om sex månader gått

Från och med idag kan fler få påfyllnadsdosen, förutsatt att det har gått minst sex månader sedan den andra dosen. Det gäller för personer som är 50–64 år samt personer som är 18 år eller äldre och har en ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19, har insatser enligt LSS, har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken eller arbetar med vård inom LSS.

08 dec 2021

Hon blir ny direktör för ledningsstaben i Region Västerbotten

Under onsdagen blev det klart att Ida Lestander blir ny direktör för ledningsstaben i Region Västerbotten.

08 dec 2021

Öppen mottagning med låg tröskel

Varannan onsdagskväll kan personer med psykisk ohälsa eller riskbruk få hjälp vid en öppen mottagning på Storumans sjukstuga. – Vi erbjuder tider när folk vill komma och ju snabbare de kommer med sina problem desto bättre är det, säger kurator Timo Järpeskog. Vid minsta lilla fläck på psyket: kom!

06 dec 2021

Smittspridningen fortsätter och influensasäsongen är här

Smittan ligger fortsatt på en relativt hög nivå i Västerbottens län. Flest fall finns i Umeåområdet, men smittan ökar även i södra Lappland. Länet har även fått sina första fall av influensa.

03 dec 2021

Forskning skapar framtidens hälso- och sjukvård

Nya forskningsrön, utveckling och innovation är avgörande för hälso- och sjukvården, något som märks extra tydligt under pandemin då forskningen har gjort det möjligt att ta fram helt nya vacciner. Clas Ahlm är professor i infektionssjukdomar och infektionsläkare på Norrlands Universitetssjukhus och nationellt ansvarig för studien CoVacc.

02 dec 2021

Uppskattad pekbok i västerbottnisk klädnad

 För tre år sedan inleddes projektet Nyföddboken där föräldrar i Västerbotten fick lära sig mer om språkutveckling och hur de kan stärka sitt nyfödda barns språk. Hittills har drygt 10 000 pekböcker delats ut. Nu är projektet avslutat men arbetet går vidare, bland annat med en Västerbottnisk pekbok.

02 dec 2021

Västerbotten går från återhämtning till expansion

Region Västerbotten presenterar idag sin årliga sammanställning av konjunkturläget i länet. Den visar att den kraftiga nedgången i början av pandemin nu har vänt. Från och med andra halvåret 2021 bedöms utvecklingen i norra Sverige ha gått från återhämtning till expansion, men utvecklingen är ojämnt fördelad inom länet.