Nyheter

30 jun 2022

Vissa besöksrestriktioner införs vid Skellefteå lasarett

Skellefteå lasarett är fortsatt i stabsläge på grund av vårdplatssituationen. De värst drabbade verksamheterna inför nu besöksrestriktioner.

30 jun 2022

Västerbotten i Almedalen – på plats och digitalt

Den 3-6 juli öppnar Region Västerbotten dörrarna till Novgorodgränd 1 i Visby för seminarier, livepodd och andra aktiviteter där länets intressen synliggörs, nya möten uppstår och samarbeten skapas mellan organisationer och företag med koppling till länet. Region Västerbotten sänder live från seminariet den 6 juli ”Vad händer i norra Sverige?” där representanter från politik, EU, näringsliv och Region Västerbotten medverkar, samt från Regionpodden som varje dag bjuder in intressanta gäster för samtal om aktuella frågor i länet.

29 jun 2022

Nu finns ett nytt metodstöd för projektägare

Metodstödet har som syfte att visa hur projekt kan leda till hållbar regional utveckling i Västerbotten.

29 jun 2022

Skellefteå lasarett går upp i stabsläge

Den särskilda sjukvårdsledningen i Skellefteå har beslutat att lasarettet går upp i stabsläge. Precis som stabsläget för Norrlands universitetssjukhus beror det på den ansträngda vårdplatssituationen. Alla planerade operationer ställs nu in.

28 jun 2022

Sammanfattning från hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni

Idag sammanträdde hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av nämndens beslut.

28 jun 2022

Norrlands universitetssjukhus sätts i stabsläge

På grund av en ansträngd vårdplatssituation har den lokala särskilda sjukvårdsledningen vid Norrlands universitetssjukhus beslutat att sjukhuset går upp i stabsläge. Alla planerade operationer ställs i nuläget in.

28 jun 2022

Hudcancer ökar – så kan du skydda dig

Sommaren är här och att spendera tid i solen kan locka. Lite sol är nyttigt, men solen kan även leda till hudförändringar som kan utvecklas till hudcancer. Nu uppmanar hud- och STD-kliniken invånarna att skydda sig mot solen för att minska risken att drabbas.

28 jun 2022

Automationer skapar mer tid för vård och stöd i Västerbotten

Sedan 2020 har Region Västerbottens projekt Intelligent Automation tagit fram ungefär 60 automationer som skapar mer tid för vård och stöd. Hittills har de tillsammans utfört 220 000 timmar arbete som tidigare genomfördes av människor. Säg hej till Digge som är det senaste tillskottet inom projektet.

27 jun 2022

Hållbarhetsintegrering i projekt

Finansiering av regionala projekt är ett verktyg för att uppnå ökad hållbarhet i utvecklingsprojekt i Västerbotten. Men hur gör man?

22 jun 2022

Ökad jämställdhet i projekt?

Finansiering av regionala projekt är ett verktyg för att uppnå ökad jämställdhet. Hur står det då till med jämställdheten i projektprocessen?

22 jun 2022

Sammanfattning från regionfullmäktige den 21–22 juni

Fullmäktige i Region Västerbotten har sammanträtt, läs en sammanfattning av besluten.

20 jun 2022

Målmedvetenhet ger god tillgänglighet

Trots ofta dystra tidningsrubriker om hälso- och sjukvården i Västerbottens är tillgängligheten på topp på många ställen i inlandet. Två exempel finns i Lycksele och Åsele.

20 jun 2022

Regionfullmäktige sammanträder den 21–22 juni

Regionfullmäktige sammanträder i Umeå den 21–22 juni. Följ mötet via sändningen på regionens webbsida.

17 jun 2022

Rickard Carstedt ny ordförande för Strukturfondsparterskapet Övre Norrland

Regeringen har utsett Rickard Carstedt (S) regionråd vid Region Västerbotten, till ordförande för Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland för programperioden 2021-2027. Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län och beslutar vilka projekt som ska prioriteras och beviljas medel från Europeiska Regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden+ (ESF+).

15 jun 2022

Företags- och projektfinansiering håller öppet i sommar

En utlysning om projektmedel är öppen till och med den 24 augusti och vi finns på plats i sommar för att ta emot din förfrågan.

15 jun 2022

Galleri Alva visar Ny konst på NUS

”Ny konst på NUS” består av sju förslag på konstnärlig gestaltning till nya psykiatrin, byggnad 28. Utställningen visas på Galleri Alva 17 juni – 23 augusti och innehåller skissbeskrivningar, modeller, renderingar, materialprover och dokumentationer av de färdiga verken. Vernissage med konstkonsulten Camilla Caster hålls på fredag 17 juni 12.00.

15 jun 2022

Bättre samverkan inom psykiatrin med nya lokaler

I den nya byggnaden vid Norrlands universitetssjukhus som snart står klar ska barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin samsas om lokalerna. Och båda förväntar sig såväl verksamhetsfördelar som en god samverkan.

14 jun 2022

Regionen höjer ersättningen för att lösa vårdsituationen på Skellefteå lasarett

Planeringen för hälso- och sjukvårdens verksamheter i sommar har varit mer utmanande än på många år. Vid Skellefteå lasarett riskerar antalet vårdplatser att nå akut låga nivåer och regionen arbetar intensivt för att lösa situationen. Nu presenteras ett justerat erbjudande för att locka tillräckligt många medarbetare till de mest kritiska veckorna i sommar.

14 jun 2022

Glädjande besked om Norrbotniabanan

När infrastrukturminister Tomas Eneroth nu har presenterat regeringens nationella infrastrukturplan för åren 2022-2033 finns Norrbotniabanan med i sin helhet - från Umeå till Luleå - vilket är ett historiskt beslut som har stor betydelse för utvecklingen i norra Sverige. Även en ny dragning av E4:an runt Skellefteå finns med. Dock saknas elektrifieringen av Tvärbanan i infrastrukturplanen.

09 jun 2022

Sommarplaneringen i hälso- och sjukvården

Under sommarmånaderna drar Region Västerbotten ned på planerad verksamhet i hälso- och sjukvården och samordnar resurser för att ta hand om patienter med besvär som inte kan vänta. Mellan vecka 23 och 34 bedrivs i huvudsak akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar inom slutenvården.

07 jun 2022

Sammanfattning från regionstyrelsen 7 juni

Idag sammanträdde regionstyrelsen i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av styrelsens beslut.

03 jun 2022

Bättre samordnad vård till mångbesökare

Ett projekt på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus ska identifiera och hjälpa patienter som ofta söker akutsjukvård. – Det är komplexa besökare som idag många gånger hamnar i kläm i vården, berättar verksamhetschef Paula Johagen.

02 jun 2022

Fredrika skola uppmärksammas för arbete med läsning

Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”