Nyheter

30 jul 2024

Träning med avancerade simulatorer leder till bättre vård

Hos Kliniskt träningscentrum (KTC) kan vårdpersonal öva på kritiska situationer i miljöer som så mycket som möjligt ska efterlikna verkliga sjukhusmiljöer. Hos dem finns även möjligheten att öva på människoliknande simulatorer. En av de mer avancerade simulatorerna är SimMan 3G som via ett dataprogram reagerar på den behandling som ges.

24 jul 2024

AI-Drivna LAIsa förenklar patienthanteringen på Postop

När man besöker Postoperativa avdelningen (Postop) vid Norrlands universitetssjukhus möts man av en stor skärm vid entrédörren som visar när nästa patient anländer och var hen ska placeras. Skärmen ser kanske inte så märkvärdig ut, men är en del av en unik AI-lösning som underlättar vardagen på avdelningen, samt för andra avdelningar på sjukhuset som skickar eller tar emot patienter från Postop. Att planera för att ta emot patienter är ett stort och komplext arbete, som tidigare sköttes helt för hand. – Det är svårt för den mänskliga hjärnan att förstå och pussla ihop den här typen av data och det är här AI kan hjälpa oss, säger Sara D Lundsten, doktorand vid Umeå Universitet och IVA/anestesisjuksköterska.

22 jul 2024

Robot ger tandvården bättre tillgänglighet och nya möjligheter

Med hjälp av ny teknik kan tandvården i Västerbotten lättare träffa patienter och tandläkare under utbildning på distans.

17 jul 2024

Välkommen att diskutera er projektidé inom kompetensutvecklingsområdet

Har ni en projektidé som ni vill söka finansiering för? I så fall kan ni boka in en tid för att träffa Svenska ESF-rådet och Region Västerbotten den 22 augusti

11 jul 2024

Framgångsrikt samarbete mellan ambulanssjukvården och Sjöfartsverket räddar liv

Medarbetare från ambulanssjukvården i Umeå och Sjöfartsverkets SAR-helikopter har sedan 2016 arbetat sida vid sida för att hjälpa personer i nöd. En specialutbildad sjuksköterska är alltid med ombord på helikoptern, vilket gör att teamet kan erbjuda akut vård snabbt och effektivt. – Samarbetet mellan medarbetarna från de olika organisationerna är avgörande för en lyckad insats och det är även det som känns så roligt med uppdraget, säger Erik Palmcrantz, en av 16 specialistutbildade sjuksköterskor som jobbar på SAR-helikoptern.

10 jul 2024

Kikhosta ökar – viktigt att barn och gravida följer rekommendationerna för vaccination

Nationellt är smittspridningen av kikhosta stor och ligger på höga nivåer även jämfört med åren före pandemin. Kikhosta kan vara livshotande för små barn och det är därför viktigt att de vaccineras enligt rekommendation och att vara uppmärksam på symtom.

08 jul 2024

Malins praktikplats blev till 30 år i regionen

När Malin Johansson fortfarande gick i skolan fick hon en praktikplats på kommunikationsstaben service på Region Västerbotten. Nu har hon jobbat där i över 30 år och stortrivs.

03 jul 2024

Inspirationsevent om nya möjligheter inom Socialfondens programområde D

Den 28 augusti finns möjlighet att höra om goda exempel på projektet inom svenska ESF-rådets program område D

03 jul 2024

För Erika From var det självklart att söka tjänsten som samordnare

Sedan hösten 2023 har Erika From arbetat som samordnare för samverkan i södra Lappland som en del i satsningen på Nära vård. Det var ett enkelt val eftersom södra Lappland, samverkansfrågor och utveckling ligger henne varmt om hjärtat.

02 jul 2024

Studie undersöker effekten av brevutskick till släktingar om ärftlig cancer

Ett genetiskt testresultat som visar en ärftligt ökad risk för cancer berör inte bara patienten, utan även patientens släktingar. I dag sprids information främst via familjen. I en ny studie undersöks om det är effektivare att komplettera nuvarande praxis med brevutskick till berörda släktingar direkt från sjukvården.

01 jul 2024

Sommar, sol och UV-strålning

Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta – trots det är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt. Men visste du att barnens UV-kläder blir sämre med tiden eller att kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer?