NYHETER 2022-01-19

Västerbottensbuffé på Grand Hôtel

Varje dag mellan den 19 januari och 6 februari serveras västerbottensbuffé på Grand Hôtel i Stockholm. Buffén är en 31-årig tradition där gästerna kan botanisera mellan 43 rätter gjorda på råvaror från Västerbotten. Buffén är även ursprunget till Västerbotten på Grand Hôtel som Region Västerbotten årligen arrangerar för att marknadsföra Västerbotten i Stockholmsregionen.

Ella Nisson framför västerbottensbuffén Foto: Patrick Trägårdh

Bakom kompositionen av rätterna står Västerbottens egen matambassadör Ella Nilsson som varje år sedan 1991, efter en inbjudan från kocken Tore Vretman, har presenterat länets råvaror på Verandan på Grand Hôtel.

Rätterna har varierat genom åren och förnyas i samarbete med kockarna på Grand Hôtel, men mandelpotatisoppa med vindelnrökt sidfläsk, enbärsgravad sik och renskavsgryta är klassiker som funnits med hela vägen. Exempel på nyheter för i år är varm mandelpotatisterrin med västerbottensost, sotad och picklad chalottenlök med brynt smör. Bland dryckerna finns Björkvodka och Rålund Exklusive blåbärsvin.

 – Många utflyttade västerbottningar kommer för att uppleva matminnen av barndomens palt, hembakat tunnbröd, hjortron och åkerbär. Ofta kommer tre generationer tillsammans och det blir ett naturligt sätt att bevara och föra traditionella västerbottniska rätter vidare till nästa generation, säger Ella Nilsson.

En lång tradition av att marknadsföra länet

Västerbottens väg till Grand Hôtel har en ganska okänd historia som i korta drag började med Hushållsällskapets temadag om Västerbotten, 1989 på Cirkus, för att locka tillbaka välutbildade västerbottningar till länet. Ett gästspel med den västerbottniska maten gjordes på Operakällaren och upptäcktes där av Tore Vretman. Resten är historia. 

Tore Vretman önskade ett västerbottniskt värdskap tillsammans med maten och varje år sedan starten, förutom 2020 när pandemin satte stopp, har Ella Nilsson varit värdinna i restaurangen och pratat med gästerna om råvarorna och Västerbotten, och presenterat hur gästerna ska äta för att njuta av den uppdukade maten på bästa sätt.

Från starten tills nu har antalet gäster ökat varje år. Flera av dem som besöker buffén åker även med på ”mat- och kul-tur”resor till Västerbotten som Ella Nilsson anordnar.

– Det började med maten och har sedan breddats till turism för att visa vad Västerbotten har att erbjuda. Men maten är fortfarande hjärtat, säger Ella Nilsson

 

För mer information

Ella Nilsson
Matambassadör, Västerbotten
070-244 4221
ellasmatprat@gmail.com

Tillbaka till nyhetslistan