Recept för barn 6-8 månader

Här hittar du några recept på smakportioner och rätter för barn i åldern sex till åtta månader. Recepten kan användas för att bidra med variation i barnets mat när du sakta ska introducera gluten.

Så kan du introducera gluten i barnets mat

Recepten överst i listan är smakportioner, medan recepten längre ned i listan har lite större portioner. Recepten kan gärna användas i kronologisk ordning men det är inget måste. Börja med några teskedar av de första puréerna och öka gradvis mängden och variera med de mer kompletta rätterna. 

 

Receptet ger ca 12 teskedar

Ingredienser

  • ½ potatis
  • 1 blomkålsbukett
  • 2 msk gröna ärtor
  • 1–2 tsk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring.

Gör så här

Skölj och skala potatisen. Skölj blomkålen (om du använder färsk) och skär potatis och blomkål i små bitar.

Koka upp lite vatten i en liten kastrull och tillsätt potatis- och blomkålsbitar och gröna ärtor. Vattnet ska precis täcka bitarna. Låt puttra under lock tills potatis- och blomkålsbitarna mjuknat.

Häll av lite av vattnet. Mixa till mos med hjälp av en stavmixer. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och späd eventuellt med bröstmjölk eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring till lämplig konsistens.

Låt svalna innan servering.

 

Receptet ger ca 18 teskedar

Ingredienser

  • 20 g rotselleri
  • ½ potatis
  • ½ morot, medelstor
  • 1–2 tsk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring

Gör så här

Skölj och skala rotselleri, potatis och morot. Skär rotfrukterna i små bitar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt rotselleri, potatis- och morotsbitarna. Vattnet ska precis täcka rotfruktsbitarna. Låt koka under lock på svag värme tills rotfrukterna mjuknat.

Häll av lite av vattnet. Mixa till mos med hjälp av en stavmixer. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och späd eventuellt med vatten/bröstmjölk/modersmjölksersättning/tillskottsnäring till lämplig konsistens.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 20 teskedar

Ingredienser

  • ½ palsternacka, medelstor (ca 75 g)
  • 1–2 tsk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring.

Gör så här

Skala palsternackan och skär i små bitar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt palsternackan. Vattnet ska precis täcka bitarna. Låt koka under lock på svag värme tills de mjuknat.

Häll av lite av vattnet. Mixa till mos med hjälp av en stavmixer. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och späd eventuellt med vatten/bröstmjölk/modersmjölksersättning/tillskottsnäring till lämplig konsistens.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 12 teskedar

Ingredienser

  • 1 medelstor morot
  • 1–2 tsk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring.

Gör så här

Skala moroten och skär i små bitar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt morots-bitarna. Vattnet ska precis täcka moroten. Låt koka under lock på svag värme tills morotsbitarna mjuknat.

Mixa till puré med en stavmixer. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och späd eventuellt med bröstmjölk eller modersmjölksersättning/ tillskottsnäring till lämplig konsistens.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 15–20 teskedar, eller ca 1 dl

Ingredienser

  • 50 g lax eller röding
  • ½ potatis
  • 1 tsk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/ tillskottsnäring.

Gör så här

Tina fisken i en tättslutande påse i kylskåp under dagen, eller tina i kallt vattenbad.

Skär fisken i små bitar. Skala potatisen och skär i små tärningar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt potatisen. Vattnet ska precis täcka potatistärningarna.

Låt koka i ca 15 minuter och tillsätt fiskbitarna. Sjud på svag värme och mosa fisken med en gaffel under tiden den kokar. Låt koka tills fisken är helt genomkokt.

Mixa med en stavmixer och tillsätt flytande margarin eller rapsolja. Späd vid behov med lite vatten, bröstmjölk eller modersmjölks-ersättning/tillskottsnäring till lämplig konsistens.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 18 teskedar eller knappt en dl

Ingredienser

  • ½ kycklingbröstfilé eller 50 g kycklingfärs
  • 1 dl vatten
  • ½ morot
  • 1 tsk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/ tillskottsnäring.

Gör så här

Skölj och skala en halv morot. Riv moroten fint på ett rivjärn.

Koka upp ca 1 dl vatten i en liten kastrull. Tillsätt finriven morot och kycklingfärs eller finhackad kycklingfilé och koka utan lock i ca 10 minuter, eller tills köttet är helt genomkokt. Rör om och mosa kycklingfärsen med en gaffel under tillagningen.

Mixa till lämplig konsistens med en stavmixer.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 30 teskedar eller 1,5 dl

Ingredienser

  • ½ dl okokta röda linser
  • ½ msk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring

Gör så här

Häll linserna i en sil. Skölj linserna noggrant under rinnande kallt vatten och låt rinna av.

Koka upp 1½ dl vatten och tillsätt sköljda, avrunna linser. Låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter eller enligt anvisning på förpackningen. Skumma av vid behov och häll av överflödig vätska.

Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och mosa med en gaffel eller mixa med en stavmixer till en slät puré.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 30 teskedar eller 1,5 dl

Ingredienser

  • 1½ dl färdigkokta bönor eller linser på tetra
  • ½ msk flytande margarin/rapsolja

+ eventuellt bröstmjölk eller modersmjölksersättning eller tillskottsnäring.

Gör så här

Häll av bönor/linser i en sil och skölj noggrant under rinnande kallt vatten. Låt rinna av.

Koka upp ½ dl vatten och tillsätt sköljda, avrunna bönor/linser och sjud på svag värme i ca 5 minuter.

Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och mosa med en gaffel, potatisstöt eller mixa med en stavmixer till en slät puré.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 3 dl

Ingredienser

  • 1 morot
  • 2 äggstora potatisar
  • 1 dl kokta bönor, t.ex. kidneybönor eller 1½ dl kokta röda linser
  • 1 msk flytande margarin/rapsolja

Gör så här

Skölj och skala morot och potatis. Skär rotfrukterna i små tärningar. Häll av färdigkokta bönor (eller linser) i en sil och skölj noga under rinnande kallt vatten. Låt rinna av.

Koka upp vatten i en liten kastrull. Tillsätt potatis- och morotstärningar. Vattnet ska precis täcka rotfruktstärningarna. Låt koka utan lock på svag värme i ca 15 minuter, eller tills rotfruktsbitarna mjuknat.

Tillsätt sköljda, avrunna bönor (eller linser) i slutet av koktiden. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och mosa med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer. Späd vid behov med mer vätska.

Låt svalna innan servering.

Receptet ger ca 2–3 dl

Ingredienser

  • 25 g lax
  • 2 äggstora potatisar
  • 2 medelstora morötter
  • 4 broccoli-buketter, färska eller frysta
  • ½ msk flytande margarin/rapsolja

Gör så här

Tina laxen, till exempel i en tättslutande påse i kylskåp under dagen, eller i kallt vattenbad för snabb upptining.

Skölj och skala potatis och morot och skär i tärningar. Skölj broccolin om du använder färsk och skär broccolibuketterna i mindre bitar.

Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg rotfruktstärningar och broccolibitar i det kokande vattnet, vattnet ska precis täcka rotfrukts- och broccolibitarna. Koka på svag värme i ca 10–15 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat. Häll eventuellt av lite av vattnet och spara till spädning senare.

Skär laxen i bitar och rör ner fiskbitarna i det kokande vattnet. Låt koka tills laxen är genomkokt.

Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och mixa med en stavmixer.

Späd vid behov med lite kokvatten eller bröstmjölk, alternativt modersmjölksersättning/tillskottsnäring.

Låt svalna innan servering.
 

Receptet ger ca 4 dl

Ingredienser

  • 4 äggstora potatisar
  • 50 g torsk eller kolja
  • 1 dl gröna ärtor

1½ msk flytande margarin/rapsolja

Gör så här

Skölj och skala potatisarna. Skär potatis och fisk i små tärningar.

Koka upp vatten i en liten kastrull. Tillsätt potatistärningar och koka under lock i ca 10–15 minuter, eller tills potatistärningarna mjuknat.

Tillsätt fiskbitar och gröna ärter. Låt koka tills fisken är genomkokt.

Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och mixa slätt med hjälp av en stavmixer.

Späd vid behov med mer vätska.
 

Receptet ger ca 3–4 dl

Ingredienser

  • 2 medelstora morötter
  • 3 potatisar
  • 50 g köttfärs eller vegetarisk färs
  • ½ dl passerad tomat
  • 2 tsk flytande margarin/rapsolja
  • Örtkrydda, ex. oregano eller persilja

Gör så här

Skölj och skala morötter och potatisar och skär i små bitar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt rotfruktsbitarna. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Koka på svag värme under lock tills rotfruktsbitarna mjuknat.

Tillsätt färs och passerad tomat och låt sjuda utan lock tills färsen är helt genomkokt.

Smaksätt med örtkrydda och tillsätt flytande margarin eller rapsolja.

Mixa slätt med en stavmixer och späd vid behov med mer vätska.

Ger ca 2–3 små portioner

Ingredienser

  • 1 morot
  • 2 potatisar
  • 70 g kålrot, ca 1 dl tärnad
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 ägg, kokt

Gör så här

Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg ner ägget och låt sjuda i ca 9–10 minuter. Häll av vattnet och kyl med kallt vatten.

Skölj och skala morot, potatis och kålrot. Skär rotfrukterna i små bitar/tärningar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt de tärnade rotfrukterna. Vattnet ska precis täcka rotfruktsbitarna. Låt koka under lock på svag värme tills rotfrukterna mjuknat.

Häll av lite av vattnet. Mosa med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och späd vid behov med mer vätska.

Låt svalna innan servering. 

Skär ägget i små bitar alternativt mosa med en gaffel. Servera med rotfruktsmoset.

Recepten är sammanställda och näringsberäknade av Maria Öström legitimerad dietist. De är granskade av Inger Öhlund, leg dietist vid kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovården i Region Västerbotten, samt Elisabeth Stoltz Sjöström universitetslektor, med dr, leg dietist vid institutionen för Kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet.