Recept för hela familjen

De här veckomenyerna kan användas för att laga mat till hela familjen. Här finns recept på både fisk, kött och vegetariska rätter.

Recepten ger alternativ till rätter som pasta, pizza eller pannkaka av vetemjöl, som vi helst ska äta max tre gånger i veckan

Barn under två år behöver lite mera fett i maten än vuxna. Välj ett lite fetare bordsmargarin baserat på rapsolja. Använd rapsolja eller flytande margarin vid matlagningen. Då får du en bra fettsammansättning i maten.

Veckomeny 1

 

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • Havreris eller ris för 4 portioner
  • 4 dl gröna ärtor
  • 400 g naturell tofu, eller 2 förpackningar färdigkokta kidneybönor (460 g)
  • ½ tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2–3 dl matlagningsgrädde eller havrebaserat alternativ
  • 1 dl chilisås (tomatbaserad)
  • Rapsolja till stekning
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 4–5 morötter

Gör så här

Koka havreris enligt anvisning på förpackningen eller vitt ris i rikligt med vatten i en stor kastrull. Rör ner frysta ärter mot slutet av koktiden. Häll av vattnet.

Gryta med tofu

Skala och finhacka lök och vitlök, gärna i en liten matberedare. Torka tofun med lite hushållspapper och skär tofun i små bitar. Värm rapsolja i en stekpanna eller gryta och tillsätt tofubitar och salta lätt. Fräs under omrörning i några minuter tills tofubitarna fått lite färg. Rör ner finhackad lök och vitlök och fräs tillsammans i grytan några minuter till. Tillsätt 2 dl havrebaserat alternativ till matlagningsgrädde och chilisås. Låt puttra i ca 5 minuter.

Gryta med kidneybönor

Skala och finhacka lök och vitlök, gärna i en liten matberedare. Häll av färdigkokta kidneybönor i en sil, skölj under rinnande kallt vatten och låt rinna av. Värm upp rapsolja i en stekpanna eller gryta och rör ner finhackad lök och vitlök och fräs ett par minuter. Tillsätt sköljda, avrunna bönor och 3 dl havrebaserat alternativ till matlagningsgrädde och chilisås. Låt puttra i ca 5 minuter.

Skölj, skala och finriv morötterna. Servera grytan med havreris eller ris och riven morot. Toppa med solrosfrön.

Cirka 4 portioner

Tips! Förbered gärna morotsbiffarna kvällen före.

Ingredienser

  • 800 g potatis

Morotsbiffar

  • 600 g finriven morot
  • 1 liten gul lök
  • ½ dl hackad persilja
  • 3–4 ägg
  • 3–4 msk majsstärkelse
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rapsolja till stekning

Gräddfilssås

  • 2 dl gräddfil
  • Valfria örter, till exempel persilja och gräslök
  • ½-1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

Tvätta och skala potatis. Koka upp vatten i en stor kastrull och koka potatisen i ca 30 minuter, eller tills potatisen mjuknat.

Morotsbiffar

Skala och riv morötter fint på ett rivjärn eller med hjälp av en matberedare och lägg över i en stor bunke. Grovriv löken. Blanda ner lök, finhackad persilja, ägg, majsstärkelse och smaksätt med salt och peppar. Rör ihop till en jämn smet. Låt gärna smeten svälla en stund.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna och forma smeten till tunna biffar. Stek morotsbiffarna på svag-medelhög värme tills de blir gyllenbruna och lägg upp på ett fat.

Gräddfilssås

Blanda gräddfil med finhackade färska örter, olivolja och salt. Servera morotsbiffarna med kokt potatis, gröna ärtor och gräddfilssås.

Cirka 4 portioner

Allt på en plåt!

Ingredienser

Ugnsbakade rotsaker med kyckling

  • 200 g blomkål
  • 4 morötter, ca 250 g
  • 3 små palsternackor, ca 300 g
  • 800 g potatis
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • Timjan
  • 5–6 kycklinglårfiléer, ca 400 g, eller 400 g quornfiléer

Vitlökssås

  • ½-1 vitlöksklyfta
  • 1½ dl naturell yoghurt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt

Gör så här

Om du använder djupfryst kyckling, ta fram den i god tid. Låt den förslagsvis tina i kylskåp över dagen.

Ugnsbakade rotsaker

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj blomkålen och skär i buketter. Skölj morot, palsternacka och potatis och skär dem i klyftor.

Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll ner rotfrukterna, inklusive blomkålen. Ringa över rapsolja, salt och ev. lite timjan och blanda runt. Ställ in i ugnen och tillaga i ca 20–25 minuter.

Ta fram kycklinglår eller frysta Quornfiléer och lägg dem ovanpå rotfruktsblandningen. Salta lätt och krydda med lite timjan. Tillaga alltsammans i ugnen i ytterligare ca 20 minuter. Om du tillagar kyckling: kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att skära genom den tjockaste delen på kycklingfilén, köttsaften ska vara klar till färgen.  

Vitlökssås

Pressa vitlöksklyftan med vitlökspress. Blanda naturell yoghurt med pressad vitlök, olivolja och salt.

Servera ugnsbakade rotsaker och kyckling/Quornfiléer med kall vitlökssås och gärna hårt bröd med smörgåsfett.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 4 potatisar, mjölig sort
  • Purjolök, ca 1 dl strimlad
  • 300 g broccoli, färsk eller fryst
  • 6 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Rapsolja
  • 4 kokta ägg

Gör så här

Skölj broccolin och skär i små buketter (om du använder färsk). Skala och skär potatis i små tärningar. Strimla purjolök.

Värm rapsolja i en stor kastrull och tillsätt potatisbitar och purjolök. Fräs försiktigt i några minuter under omrörning.

Tillsätt broccoli, vatten och grönsaksbuljongtärning och låt koka under lock på svag värme i ca 15 minuter, eller tills potatis och broccoli mjuknat.

Tillsätt matlagningsgrädde och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Späd vid behov med mer vätska.

Servera soppan med kokt ägg och mjukt bröd med smörgåsfett och ost.

Cirka 4 portioner

Tips! Lägg undan hälften av kycklingfärsen/sojafärsen till tacopajen på lördag, se recept.

Ingredienser

  • 800 g kycklingfärs eller sojafärs
  • 200 g blomkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk tacokryddmix
  • 1 dl krossad/passerad tomat
  • Rapsolja till stekning

Tillbehör

  • 2 tomater
  • 280 g majs (ca 4 dl), tinad enl anvisning på förp.
  • 1 förp. stora vita bönor (230 g avrunnen vikt)
  • 2 paprikor
  • 10–12 tacoskal
  • 2 dl gräddfil
  • Eventuellt tomatsalsa och färsk koriander

Gör så här

Sätt på ugnen enligt anvisning på tacoskalens förpackning.

Förbered tillbehören. Skär tomat och paprika i små bitar. Lägg upp grönsakerna, inklusive majs och sköljda, avrunna stora vita bönor i små skålar och ställ svalt under tiden som färsen tillreds.

Skala och hacka lök och vitlök. Riv blomkålen smulig eller mixa hastigt i en matberedare.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna och tillsätt lök, vitlök och kycklingfärs. Rör om då och då tills kycklingen är genomstekt.

Tillsätt tacokryddmix, krossad/passerad tomat och blomkålssmulorna. Blanda väl och tillsätt lite vatten vid behov.

Låt koka under lock i ca 5 minuter.

Lägg tacoskalen på en ugnsplåt och värm mitt i ugnen, enligt anvisning på förpackningen.

Fördela färs och tillbehören i tacoskalen. Toppa med gräddfil, tomatsalsa och färsk koriander.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

Fiskpinnar

  • 400g fryst torsk- eller sejfilé
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • ½ tsk salt
  • Rapsolja eller flytande margarin till stekning

Grönt potatismos

  • 1 kg potatis, mjölig sort
  • 1–2 dl fryst spenat
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 4–5 morötter, finrivna

Gör så här

Ta fram djupfryst fisk i god tid så att den hinner tina något, förslagsvis 4–6 h i kylskåp, eller tina fisken i kallt vattenbad i tillsluten påse.

Fiskpinnar

Skär fiskfilén i 1½ - 2 cm breda bitar. Blanda ströbröd med salt i en skål. Vispa upp ett ägg i en annan skål. Doppa fiskbitarna i uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Lägg över på ett fat. 

Hetta upp rapsolja eller flytande margarin i en stekpanna och stek fiskpinnarna på låg värme tills de är helt genomstekta, vänd några gånger under stekningen. 

Grönt potatismos

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt potatisbitarna. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka potatisbitarna tills de mjuknat, ca 15 minuter beroende på bitarnas storlek.

Tillsätt fryst, hackad spenat och låt koka i ytterligare några minuter. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite att mosa i. Tillsätt rapsolja och mosa med en potatisstöt. Späd med mer vätska vid behov och smaka av med lite salt.

Skölj, skala och riv morötterna fint.

Servera fiskpinnarna med grönt potatismos, finrivna morötter och eventuellt hårt bröd med smörgåsfett.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

Pajbotten

  • 3 dl havremjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 50 g flytande margarin

Fyllning

  • 1–1½ dl lättmjölk
  • ½ sats kycklingfärs/sojafärs, se recept under fredag vecka 1,
  • 2 ägg
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 dl riven ost, 17%
  • ½ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar
  • 4 tomater
  • 3 dl majs

Gör så här

Pajbotten

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda havremjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt flytande margarin och mjölk och blanda ihop till en deg. Smörj en pajform med rapsolja och tryck ut pajdegen i formen. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllning

Använd rester från tacomiddagen, eller tillaga en halv sats färs enligt recept under fredag, vecka 1.

Riv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra.

Fyll pajbotten med färsen och häll över äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. 
 
Skölj tomaterna och skär i klyftor. Blanda ner avrunna majskorn. Servera tacopajen med majs- och tomatsallad.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • Havreris eller ris för 4 portioner
  • 1 dl majskorn, frysta
  • 4 medelstora morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm ingefära, malen
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 400 g krossad tomat
  • ½ dl chilisås (tomatbaserad)
  • ¾ dl jordnötssmör
  • 2 dl matlagningsgrädde, eller havrebaserat alternativ
  • ½ tsk salt
  • 2 förpackningar kokta bönor, gärna bönmix (6 dl) 
  • Koriander
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

Ris

Koka havreris enligt anvisning på förpackningen eller vitt ris i rikligt med vatten i en stor kastrull. Tillsätt majs när det återstår ca 5 minuter av koktiden. Häll av vattnet.

Böngryta

Skala morötterna och riv grovt på rivjärn. Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Hetta upp rapsolja i en gryta och fräs morot, lök, vitlök, ingefära, paprikapulver och spiskummin i ett par minuter. Tillsätt tomatkross, chilisås, jordnötssmör, matlagningsgrädde och salt. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Späd med lite vatten om du tycker att såsen ser för tjock ut. Mixa grytan slät med hjälp av en stavmixer. Häll av och skölj färdigkokta bönor under rinnande kallt vatten, låt rinna av. Häll sköljda, avrunna bönor i grytan. 

Servera böngrytan tillsammans med ris och gärna färsk koriander.

Cirka 4 portioner

Tips! Om du använder fryst fisk, ta fram fisken i god tid så att den är tinad vid tillagningen. Tina fiskfiléerna i en tättslutande plastpåse i kylskåp över dagen.

Ingredienser

  • 400 g rödingfilé (motsvarar ca 2–3 filéer) eller en liten hel röding, urtagen och sköljd
  • 1/3 tsk salt
  • 1 kg potatis, mjölig sort
  • 300 g rotselleri
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja eller flytande margarin
  • ½ tsk salt
  • Eventuellt dill
  • Koriandersås
  • ½-1 dl färsk koriander
  • 1 grön paprika
  • ½-1 liten vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

Tvätta och skala rotselleri och potatis och skär rotfrukterna i tärningar. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt rotfruktstärningarna. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Låt koka tills de mjuknat, ca 15–20 minuter. Häll av det mesta av kokvattnet. Mosa med en potatisstöt eller elvisp. Tillsätt mjölk och rapsolja. Låt svalna något och smaka av med salt och ev. dill.

Rödingfiléer

Sätt ugnen på 125–150 ˚C. Lägg tinade rödingfiléer i en ugnsform. Salta lätt. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 20–30 minuter, eller tills fisken är genomkokt.

Urtagen och sköljd röding

Sätt ugnen på 100 ˚C. Rensa rödingen (den behöver ej fjällas av) och skölj under rinnande vatten. Vanligtvis är fjällröding som säljs över disk redan rensad och urtagen. Lägg fisken i en ugnsform och tillaga fisken i nedre delen av ugnen i ca 50–60 minuter beroende på storlek, tills fisken är genomkokt. Salta lätt.

Koriandersås

Skölj koriander och paprika och skär i bitar. Blanda koriander och paprika med pressad vitlök, olivolja och salt och mixa med en stavmixer till en slät sås.

Servera potatis- och rotsellerimos med ugnsbakad röding och koriandersås. Hårt bröd med smörgåsfett som tillbehör och valfri grönsallad.

 

Veckomeny 2

 

Det går även bra att använda färdiga biffar till rätten.

Ingredienser

Ärtbiffar

  • 5 dl frysta gröna ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 3 ägg
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ tsk salt

Potatismos

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1 dl lättmjölk
  • 1½ msk rapsolja
  • ½ tsk salt

Brunsås

  • 3 msk flytande margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl lättmjölk
  • 2 tsk sojasås

Valfria grönsaker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Ärtbiffar

Tina ärtorna. Skala och skär löken i mindre bitar. Lägg ärter, lökbitar, ägg, havregryn, potatismjöl och salt i en bunke och mixa till en jämn smet, gärna med en matberedare. Låt smeten svälla i några minuter. Värm rapsolja i en stekpanna och klicka ut smeten till små biffar. Stek biffarna några minuter per sida och lägg upp på ett fat.

Potatismos

Tvätta och skala potatis och skär i små tärningar. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt potatistärningarna. Vattnet ska precis täcka potatistärningarna. Låt koka tills de mjuknat, ca 15 minuter. Häll av en del av kokvattnet. Mosa med en potatisstöt eller elvisp och tillsätt mjölk och rapsolja under tiden. Smaka av med lite salt och späd vid behov med mer vätska.

Brunsås

Smält matfett och blanda ner mjöl. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa såsen under tiden så den inte klumpar sig. Tillsätt sojasås och låt småkoka i ca 3 minuter. Smaka eventuellt av med lite svartpeppar.

Servera ärtbiffar med potatismos, brunsås och valfria grönsaker.  

Cirka 4 portioner

Ingredienser

Fiskbiffar

  • 300g lax- och torsktärningar
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 dl smulade havregryn eller ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt
  • Rapsolja till stekning

Potatis- och jordärtskocksmos

  • 800 g potatisar, gärna mjölig sort
  • 300 g jordärtskocka
  • 1–2 msk rapsolja
  • 0,5 dl mjölk
  • ½ tsk salt

4 morötter, rårivna

Gör så här

Tina fiskbitarna i en tättslutande plastpåse i kylskåp över dagen.

Fiskbiffar

Dela fisken i mindre bitar och finfördela i en matberedare. Skala och finhacka löken.

Rör ner lök, smulade havregryn eller ströbröd, ägg, salt och vitpeppar i matberedaren och mixa en slät fiskfärs.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Skölj händerna i kallt vatten och forma färsen till biffar och stek dem några minuter per sida på medelvärme, tills biffarna är genomstekta. Lägg upp de färdigstekta biffarna på en tallrik.

Potatis- och jordärtskocksmos

Skala potatis och jordärtskockor. Halvera jordärtskockor och tärna potatisen.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt potatis och jordärtskockor. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Koka under lock tills potatis och jordärtskockor mjuknat, ca 15–20 minuter. Häll av det mesta av kokvattnet och låt svalna något. Mosa med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt rapsolja eller flytande margarin och mjölk och smaka av med lite salt.

Servera fiskbiffar och potatis- och jordärtskocksmos med rårivna morötter och knäckebröd med smörgåsfett.

Cirka 4 portioner

Tips! Överbliven, kokt potatis går bra att använda istället för rå potatis och kortar ner tillagningstiden.

Ingredienser

  • 3 medelstora morötter
  • 8 potatisar, ca 500 g
  • 2 palsternackor, ca 300 g
  • 2 rödlökar
  • 400–500 g kyckling- eller kalkonkorv, alternativt vegetarisk korv
  • 1 förp. stora vita bönor (230 g avrunnen vikt)
  • 2 röda äpplen
  • Rapsolja

Senapssås

  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 msk senap
  • ½ msk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

Gör så här

Korvpanna

Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala morötter, palsternacka och potatis. Skär rotfrukterna i små stavar eller tunna klyftor. Skala lök och skär i klyftor. Skölj äpplena och skär i klyftor. Skär korven i bitar. Häll av och skölj bönorna under rinnande kallt vatten. Låt rinna av.

Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll skurna rotfrukter, grönsaker, äpplen och korvbitar i långpannan. Ringla över 1–2 msk rapsolja och blanda runt. Ställ in plåten i mitten av ugnen och tillaga i ca 35 minuter, eller tills potatisklyftorna mjuknat. Rör runt rotsakerna på plåten efter halva tillagningstiden.

Senapssås

Blanda naturell yoghurt, senap, rapsolja och salt i en liten skål. Pressa ner vitlöksklyftan och rör om. Smaksätt eventuellt med lite svartpeppar, eller mer senap om önskas.

Servera korv- och rotfruktspannan med senapssås.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

Potatis för fyra personer, ca 1 kg

Lövbiffsgryta

  • 400 g lövbiff eller vegetariskt alternativ (ex. tofu)
  • 1 förp. kokta svarta bönor (230 g avrunnen vikt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk sojasås
  • 1 msk tahini/sesampasta
  • Eventuellt 1 tsk honung
  • Rapsolja till stekning

 

  • 2 medelstora morötter
  • 200 g vitkål
  • 1 tsk citronjuice

Gör så här

Potatis

Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisen och lägg ner i kastrullen. Vattnet ska precis täcka potatisarna. Koka under lock i 25–35 minuter, eller tills potatisarna mjuknat.

Lövbiffsgryta

Strimla lövbiffen tunt. Hetta upp rapsolja i en stekpanna, och bryn lövbiffen (eller veg. alternativ) på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, en pressad vitlöksklyfta, matgrädde, sesampasta och sojasås. Låt grytan puttra under lock i 10 minuter, eller längre om du har tid.

Häll av och skölj färdigkokta svarta bönor i en sil och låt rinna av. Tillsätt bönorna i grytan och låt koka ett par minuter till. Späd med lite vatten vid behov.

Skölj och skala morötterna. Skölj vitkålen och strimla morot och vitkål grovt på ett rivjärn. Rör ner citronjuice och blanda om.

Servera grytan tillsammans med kokt potatis och morot- och vitkålssallad.

Cirka 4–5 portioner

Tips! Om du har överbliven kokt potatis i kylen kan du använda den i en pajbotten. Även potatismos kan användas, men då kan du behöva minska mängden mjölk och eventuellt tillsätta lite extra mjöl om degen känns klibbig. Även överblivet havreris eller mathavre kan blandas ner i pajdegen, det ger gott tuggmotstånd.  Pajen kan med fördel förberedas dagen innan.

Ingredienser

Pajbotten

  • 3 kokta, kalla potatisar
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 3 dl havremjöl
  • 2 dl kornmjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 400 g färsk eller fryst broccoli
  • 2 dl riven ost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar

 

  • Ca 4 medelstora morötter, finrivna

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Pajbotten

Riv de kokta, kalla potatisarna fint på ett rivjärn. Blanda rapsolja, riven potatis och mjölk i en bunke. Tillsätt salt, havremjöl, kornmjöl blandat med bakpulver. Rör om och blanda till en jämn smet. Låt gärna degen vila ca 10 minuter. Tryck sedan ut degen med lätt fuktade händer i en smord pajform. Nagga pajskalet och förgrädda i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter.

Fyllning

Dela broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin. Låt koka ca 5 minuter. (Om du använder fryst broccoli räcker det med att du tinar broccolibuketterna i mikrovågsugn och delar i mindre buketter.) Lägg broccolibuketterna i pajskalet.

Riv osten och lägg i en bunke. Blanda ner ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över broccolin i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, cirka 45 minuter eller tills äggstanningen stannat och pajen fått lite färg.

Servera pajen med finriven morot.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 300 g palsternacka
  • 2 dl strimlad purjolök
  • 400 g lax
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk dill
  • ½ tsk salt

Enkel sallad

  • 2–3 tomater
  • 1 paprika
  • 150 g salladsblad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skala potatis och palsternacka. Riv rotfrukterna grovt, gärna med hjälp av en matberedare. Strimla purjolök och skär laxen i små tärningar.

Smörj en ugnsform med rapsolja. Lägg potatis- och palsternacksstavar, strimlad purjolök laxtärningar i formen. Blanda runt.
Blanda matlagningsgrädde, mjölk, finhackad dill och salt och häll ner blandningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50–60 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat. Vid behov, rör runt rotfrukterna under tillagningen.

Sallad

Skölj och skär tomat och paprika i skivor eller mindre bitar. Skölj salladsblad och strimla grovt. Blanda alltsammans i en salladsskål.

Servera potatisfrestelse med sallad.

Cirka 4 portioner

Tips! Om du har överbliven kokt potatis i kylen så fungerar den fint i denna potatissallad. Fryst färdiggrillad kyckling är enkel att använda och kräver ingen tillagning utöver uppvärmning. Receptet kan anpassas efter säsong.

Ingredienser

Potatissallad

  • 1000 g potatis, kokt (fast sort)
  • 300 g palsternacka, kokt
  • 150 g sockerärtor eller 1½ dl frysta gröna ärtor
  • 120 g rädisor eller 1 medelstor kokt morot, tärnad
  • 1 dl hackad persilja, färsk
  • ½ msk balsamvinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk senap
  • 1–2 krm salt

Yoghurtsås

  • 2 dl naturell yoghurt 3%
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ msk olivolja
  • salt
  • Eventuellt gräslök eller torkad ramslök

 

  • 400 g färdiggrillad kyckling (färsk eller fryst), eller 400 g stekta vegobitar som vegetariskt alternativ

Gör så här

Skölj och skala potatis, palsternacka och morot. Halvera potatisarna och skär palsternacka i grova bitar. Koka potatishalvor (ev morot) och palsternacksbitar mjuka i en kastrull med vatten (om du inte har potatis och palsternacka som blivit över sedan tidigare) och låt svalna. Skär avsvalnad kokt potatis och palsternacka i tärningar.

Skölj och ansa sockerärtor och rädisor (eller tina gröna ärtor och skölj). Skär i mindre bitar och lägg upp i en skål. Tillsätt potatis- och palsternackstärningar samt eventuellt morot.

Hacka persiljan. Blanda balsamvinäger, rapsolja, senap, hackad persilja och salt till en sås i en separat liten skål.  Ringla såsen över potatissalladen och rör om så att allt blandas.

Med grillad kyckling

Värm den grillade kycklingen enligt anvisning på förpackningen, om du använder fryst kyckling. Skär kycklingen i små bitar och blanda ner i potatissalladen.

Med vegobitar

Tillaga enligt anvisning på förpackningen och skär vid behov bitarna i mindre delar. Blanda ner bitarna i potatissalladen.

Yoghurtsås

Blanda naturell yoghurt, olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med lite salt och ev. gräslök eller ramslök.

Servera potatissalladen med färdiggrillad kyckling eller vegobitar och yoghurtsås, hårt bröd med smörgåsfett.  

Cirka 4 portioner

Tips! Om du vill förenkla receptet kan du ersätta färsk morot, kålrot och purjolök med frysta, färdigskurna rotfrukter (lämplig mängd är ca 275–300 g).

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 dl kålrot i tärningar
  • 8 äggstora potatisar
  • 2 dl strimlad purjolök
  • 6–7 dl vatten + ½ dl till redning
  • 2 msk maizena/majsstärkelse till redning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 400 g lax
  • 2 dl gröna ärtor, frysta
  • Rapsolja

Gör så här

Tina fiskfiléerna i en tättslutande plastpåse i kylskåp över dagen.

Skölj och skala morötter, kålrot och potatis och skär i tärningar. Skölj och strimla purjolök.

Hetta upp rapsolja i en stor kastrull. Fräs tärnad rotfrukt och strimlad purjolök under omrörning. Tillsätt vatten och låt allt koka i ca 10–15 minuter. Blanda majsstärkelse med ½ dl kallt vatten till en redning. Häll redningen i soppan under omrörning och tillsätt matlagningsgrädde och fiskbuljongtärning. Låt soppan koka 10 minuter till och smaka av.

Tärna lax och rör ner i soppan tillsammans med gröna ärtor. Sjud under cirka 5 minuter, eller tills fisken är tillagad.

Servera soppan med fullkornsbröd med smörgåsfett.

Cirka 4 portioner

Tips! Frys in resterande färs till annat tillfälle eller gör en dubbel sats köttbullar. Det går naturligtvis även bra att använda ett köpt, färdiglagat alternativ till hemlagade köttbullar.

Ingredienser

Köttbullar

  • 400 g nöt- eller blandfärs eller vegetarisk formbar färs (motsvarar ca 9 dl fryst formbar färs)
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ½ tsk salt
  • ½ msk senap
  • Eventuellt lite svartpeppar

Potatismos

  • 800 g potatis av mjölig sort
  • 1 dl lättmjölk
  • 1 msk rapsolja
  • ½ tsk salt

Rårörda lingon

  • 100 g lingon, ca 1½ dl
  • 1 msk socker

Tillbehör

4 dl gröna ärtor

Gör så här

Köttbullar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och riv den på ett rivjärn. Blanda ströbröd, matlagningsgrädde, riven lök, salt, senap och eventuellt lite svartpeppar i en bunke. Låt svälla i några minuter. Tillsätt färsen (om du använder vegetarisk färs: tina den innan användning) och blanda till en jämn smet. Täck en bakplåt med bakplåtspapper. Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan smeten till små runda bullar och placera dem på bakplåtspappret. Grädda köttbullarna i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter, eller tills köttbullarna börjat få färg och är genomstekta.

Potatismos

Skala potatisarna. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt potatisarna. Låt koka under lock på svag värme i ca 25–30 minuter eller tills potatisarna mjuknat. Häll av det mesta av kokvattnet och tillsätt mjölk och rapsolja och mosa potatisarna med hjälp av en potatisstöt. Smaksätt med salt.

Rårörda lingon

Blanda lingon med socker och rör om tills sockret löst sig i vätskan från lingonen.

Tillbehör

Tina frysta gröna ärtor enligt anvisning på förpackningen.

 

Veckomeny 3

 

Ingredienser

  • 2 dl bovetemjöl eller havremjöl
  • ½ tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 800 g mjölig potatis
  • 200 g palsternacka

 

  • 1 paket kycklingbacon (100 g)
  • 1 dl lingonsylt
  • Rapsolja till stekning
  • Valfria grönsaker som tillbehör

Gör så här

Blanda bovetemjöl eller havremjöl och salt och vispa ner mjölken, lite i taget. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Skala potatis och palsternacka och riv rotfrukterna fint på ett rivjärn eller i en matberedare. Blanda ner de rivna rotfrukterna i äggsmeten. Värm rapsolja i en stekpanna och stek på medelsvag värme.

Stek kycklingbacon i några minuter. Servera raggmunkar med kycklingbacon, lingonsylt och valfria grönsaker.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 200 g rotselleri
  • 4 morötter
  • 2 dl strimlad purjolök
  • 2 msk rapsolja
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 400 g fiskfilé, tärnad (ex. torsk och lax)
  • 2 dl smaksatt crème fraiche, ex. med örter och vitlök

Gör så här

Ta fram fisken i god tid för upptining, t.ex. på morgonen och låt tina i kylskåp under dagen.

Skölj, skala och skär rotfrukterna i tärningar eller mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.

Hetta upp rapsolja i en stor gryta eller kastrull och fräs rotfrukterna försiktigt under omrörning ett par minuter. Tillsätt vatten och salt låt grytan koka under lock på medelvärme i ca 10–15 minuter. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i grytan. Rör om och låt puttra tills fisken är färdigkokt. Tillsätt creme fraiche och rör om. Smaksätt eventuellt med färska örter eller mer finstrimlad purjolök.

Servera fiskgrytan med hårt bröd med smörgåsfett.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g kyckling- eller kalkonkorv, alternativt vegetariskt alternativ
  • ½ tsk paprikakrydda
  • 1 förpackning kokta svarta bönor, sköljda och avrunna (230 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g passerad tomat
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde

 

  • Ris för 4 portioner
  • 400 g broccoli, fryst

Gör så här

Skala och finhacka löken. Skölj, ansa och strimla selleristjälkarna. Skär korven i små slantar. Häll av och skölj svarta bönor i en sil under rinnande kallt vatten. Låt rinna av.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna eller gryta och fräs lök, selleri, korv och paprikapulver i några minuter på medelvärme. Tillsätt svarta bönor, tomatpuré, passerad tomat och grönsaksbuljong. Rör om och låt puttra utan lock i 5–10 minuter. Tillsätt matlagningsgrädden och rör om.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt ris och koka enligt anvisad koktid på förpackningen. Häll av vattnet när riset är färdigkokt och låt svalna något innan servering. Koka broccolin i ca 5 minuter.

Servera bön- och korvgrytan med ris och kokt broccoli.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 äggstora potatisar
  • Gräslök
  • Rapsolja
  • 600 g frysta gröna ärtor (ca 10 dl)
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl matlagningsgrädde

 

  • 1 paket kycklingbacon (100 g)

Ugnspannkaka

  • 4 dl lättmjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 4 ägg
  • 2 dl havremjöl
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt

 

  • Lingonsylt eller annan sylt, ca 100 g

Gör så här

Börja med ugnspannkakan så att smeten kan svälla under tiden soppan tillagas (alternativt förbered smeten tidigare på dagen och förvara övertäckt i kyl). Blanda samman havremjöl, vetemjöl, socker och salt. Häll upp hälften av mjölken i en bunke. Vispa ner mjölblandningen och tillsätt ägg och rapsolja. Vispa till en jämn smet. Häll i resterande mjölk och vispa slätt. Ställ åt sidan. Slå på ugnen, 200 grader. Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper.

Skala och hacka löken fint. Skala palsternackorna och skär i små bitar.

Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs lök och torkad ramslök försiktigt under omrörning. Tillsätt frysta gröna ärtor, vatten och salt. Låt koka ett par minuter. Rör ner creme fraiche och mixa till en slät soppa med hjälp av en stavmixer. Smaka eventuellt av med lite svartpeppar.

Vispa upp smeten till ugnspannkakan och häll i ugnsformen. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 15–20 minuter eller tills ugnspannkakan fått fin färg.

Fräs kycklingbacon i en stekpanna. Skär i mindre bitar.

Servera soppan i djupa skålar och toppa med kycklingbacon. Ät ugnspannkaka med sylt till efterrätt.

Tips! Om du vet att tiden för middagsförberedelser är knapp eller du vill förenkla – tillaga biffarna kvällen innan eller använd färdigt tillredda biffar.

Ingredienser

  • 4 mjuka rågbröd

Burgare (receptet ger ca 4-6 st stora biffar)

  • Svarta bönor, 1 förpackning (230 g avrunnen vikt)
  • 1 liten gul lök
  • 1 ägg
  • 3 msk potatismjöl
  • ½ dl riven ost
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk salt
  • Rapsolja till stekning

Klyftpotatis

  • 500 g potatis
  • 1–2 msk rapsolja
  • 1–2 krm salt
  • Eventuellt timjan eller rosmarin

Tillbehör

  • Grönsaker, till exempel tomater, paprika, gurka och romansallad eller krispsallad.
  • Hamburgerdressing
  • Ost, 1 skiva per hamburgare

Gör så här

Burgare

Skala löken och skär i klyftor. Skölj bönorna under rinnande kallt vatten. Låt rinna av. Lägg lök, bönor och potatismjöl i en matberedare (eller använd en stavmixer). Mixa till en slät massa. Tillsätt ägg, paprikapulver, salt och sesamfrön och mixa lite till.
Hetta upp rapsolja eller flytande margarin i en stekpanna. Klicka ut smeten till biffar och stek sedan gyllene på medelvärme. Ställ åt sidan.

Klyftpotatis

Värm ugnen till 200 grader. Skölj/tvätta potatisarna och skär i klyftor. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll potatisklyftorna ovanpå. Ringla över rapsolja och strö över salt. Blanda runt med händerna och fördela potatisklyftorna jämnt över plåten. Tillaga i ugnen på mellersta falsen i ca 30 minuter, eller tills potatisklyftorna mjuknat.

Tillbehör

Skölj grönsaker, ex. paprika, tomat och salladsblad. Skiva grönsakerna och dela salladsbladen i lagom stora bitar. Skiva osten. 

Fyll rågbröden med burgare, grönsaker, ostskiva och hamburgerdressing och servera klyftpotatis som tillbehör. Grönsaker som blivit över blir snabbt till en enkel sallad att servera till.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 3–4 dl hirs
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk honung
  • ½ dl chilisås, tomatbaserad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g strimlat nötkött
  • 250 g haricot verts
  • Rapsolja till stekning

Gör så här

Skölj hirsen under kallt vatten i en sil. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull, tillsätt hirs och låt koka upp. Häll av vattnet i en sil och tillsätt 1,2 liter nytt vatten och lite salt. Låt koka på svag värme i 10–15 minuter. Låt ev. hirsen dra i några minuter och häll av överflödigt vatten.

Blanda rapsolja, sojasås och chilisås till en sås i en liten skål. Skala och pressa en vitlöksklyfta och rör ner i såsen. 

Strimla köttet (om du inte använder färdigstrimlat). Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn köttet i några minuter. Tillsätt haricot verts och rör om. Tillsätt såsen när köttet är helt genomstekt, sjud hastigt och dra stekpannan från plattan.

Servera woken med kokt hirs, eventuellt med hackad persilja. 

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 400 g färsk eller fryst laxfilé eller röding
  • salt

 

  • 1 kg potatis
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk salt

 

  • 4 morötter, rårivna
  • 1 apelsin
  • 1 dl russin

Gör så här

Om du använder fryst lax, tina den i god tid innan tillagning, t.ex. i en tätt försluten plastpåse i kylen. Om du behöver tina fisken snabbare kan laxen tinas i vattenbad alternativt under rinnande kallt vatten. 

Ugnsbakad lax

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfilén/filébitarna i en ugnsform, salta lätt. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter, eller tills laxen är helt genomstekt.

Potatismos

Skölj och skala potatisarna. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt potatisarna. Om du vill förkorta koktiden kan du halvera potatisarna. Koka tills potatisarna mjuknat, ca 20–30 minuter beroende på potatisstorlek. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite att mosa i. Mosa potatisen med en potatisstöt och häll i matlagningsgrädde och smaka av med salt.

Riven morot med apelsin och russin

Skölj och skala morötterna. Riv fint på ett rivjärn. Skala apelsinen och skär den i bitar. Blanda finriven morot, apelsinbitar och russin i en salladsskål.

Servera lax med potatismos och apelsinsallad.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 4–5 torkade aprikoser
  • 2 dl röda linser
  • 500 g passerad tomat
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl crème fraiche, lätt (15%)

 

  • Mjukt rågbröd
  • Smörgåsfett
  • Ost

Gör så här

Skala och hacka löken. Hacka torkade aprikoser grovt. Skölj linserna under rinnande kallt vatten i en sil och låt rinna av.

Hetta upp rapsolja i en kastrull och tillsätt hackad lök. Fräs på medelvärme under omrörning några minuter och tillsätt passerad tomat, vatten, torkad aprikos, grönsaksbuljongtärning och avrunna sköljda linser. Låt puttra under lock i ca 15–20 minuter. Avlägsna eventuellt skum med en slev under koktiden. 

Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd vid behov med mer vätska.

Servera linssoppan med mjukt rågbröd med smörgåsfett och ost.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 800 g potatis, mjölig sort
  • 100 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk salt

 

  • 1 paket renskav, 240 g
  • 1 förpackning avrunna svarta bönor (230 g)
  • Rapsolja till stekning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk senap
  • 1 msk lingonsylt
  • Eventuellt persilja

 

  • ¾ dl lingonsylt
  • Valfria grönsaker

Gör så här

Rotfruktsstomp

Koka upp vatten i en stor kastrull. Skala och skär potatis, kålrot och rotselleri i mindre bitar. Lägg rotfrukterna i det kokande vattnet. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Låt koka under lock i 20–25 minuter, eller tills rotfruktsbitarna mjuknat. Häll av det mesta av vattnet och tillsätt flytande margarin/smör. Mosa med en potatisstöt och smaka av med lite salt. Späd vid behov med lite vatten eller mjölk.

Renskavsgryta

Hetta upp rapsolja/flytande margarin i en gryta. Fräs renskavet på medelvärme, tillsätt sojasås och matlagningsgrädde. Låt puttra tills köttet är genomkokt.

Häll av en förpackning svarta bönor, skölj under rinnande kallt vatten. Häll de avskölja bönorna i grytan. Sjud under omrörning ett par minuter. Smaka av med senap och ev. lingonsylt och persilja.

Servera renskavsgrytan med rotfruktsstomp, lingonsylt och valfria grönsaker.

Veckomeny 4

 

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 6 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 3 ägg
  • 4 dl havremjöl
  • 3 msk rapsolja

 

  • 200 g skalade räkor
  • 2 dl lätt creme fraiche
  • 2 kokta potatisar, tärnade
  • Purjolök eller rödlök, finhackad
  • 1 krm salt
  • Eventuellt ärtskott eller dill
  • 300 g haricot certs

Gör så här

Ta fram frysta räkor och låt tina i en skål, alternativt i kallt vattenbad.

Blanda havremjöl och salt i en bunke. Vispa upp ägg och mjölk och tillsätt rapsolja. Häll hälften av ägg- och mjölkblandningen i bunken med mjöl och vispa till en jämn smet. Tillsätt lite i sänder av resten av ägg- och mjölkblandningen och vispa under tiden till en jämn smet. Låt smeten svälla en stund, förslagsvis under tiden du förbereder tillbehören.

Skölj och strimla purjolök fint. Häll upp creme fraiche i en skål. Tina haricot verts enligt anvisning på förpackningen.

Värm våffeljärn och smörj laggarna med lite smör eller margarin. Häll i smeten, ca 1 dl per lagg, och grädda våfflorna gyllene.

Servera våfflorna varma med räkor, haricot verts, och creme fraiche toppat med lite strimlad purjolök/rödlökkött och eventuell ärtskott eller dill. Servera gärna tillbehören i separata skålar.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 1 dl strimlad purjolök
  • 400 g nötfärs eller blandfärs
  • 800 g potatis
  • 200 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 2 medelstora morötter
  • 8-10 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • ½ tsk salt
  • 1 lagerblad
  • ½ dl hackad persilja

Gör så här

Skölj och strimla purjolök. Skölj och skala potatis, kålrot, rotselleri och morot och skär i tärningar eller mindre bitar.

Värm rapsolja i en stor kastrull och fräs purjolöken under omrörning. Tillsätt färsen och bryn under omrörning. Rör ner potatis- och rotfruktstärningar och fräs en kort stund tillsammans med färsen. Tillsätt vatten, köttbuljong och lagerblad. Låt soppan koka på svag värme under lock i ca 20-30 minuter. Tillsätt hackad persilja.

Servera soppan med bröd med smörgåsfett och eventuellt pålägg.

Cirka 4 portioner

Tips! Tänk på att bakterien listeria monocytogenes kan förekomma i gravad lax. Vissa riskgrupper, till exempel gravida och personer med nedsatt immunförsvar, behöver vara särskilt försiktiga. Se till att hålla rätt kylskåpstemperatur och kontrollera förpackningsdatum.

Livsmedelsverkets råd om listeria monocytogenes och kalla ätfärdiga rätter

Ingredienser

  • 280 g linspasta eller bönpasta, okokt (ca 7½ dl)
  • 300 g gravad lax

 

  • 2 medelstora palsternackor (ca 300 g)
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl riven lagrad ost, till exempel Västerbottenost
  • Färsk basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

Skölj och skala palsternackorna. Skär palsternackorna i mindre bitar. Koka upp vatten i en liten kastrull. Tillsätt palsternacksbitar och låt koka tills de mjuknat, ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Finfördela kokta palsternacksbitar, solrosfrön, riven ost, basilika och vitlöksklyftan med hjälp av en mixerstav. Tillsätt olivolja och salt och mixa slätt.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär den gravade laxen i mindre bitar. Gravad lax kan även serveras tillagad, genom att exempelvis steka laxen innan. 

Servera kokt pasta med gravad lax och palsternackspesto, gärna i separata skålar.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 400 g kyckling- eller kalkonköttbullar
  • ½ dl jordnötssmör
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 krm salt

 

  • Ris för fyra personer
  • 300 g kokta grönsaker, ex. broccoli, blomkål och morot

Gör så här

Stek köttbullarna i rapsolja i en stekpanna på medel-svag värme. Rör runt under tillagningen. Blanda jordnötssmör med matlagningsgrädde i en liten skål och häll ner blandningen i stekpannan. Låt puttra i några minuter.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt ris och koka enligt anvisad koktid på förpackningen. Häll av vattnet när riset är färdigkokt och låt svalna något innan servering.

Koka frysta eller färska grönsaker mjuka i en liten kastrull.

Servera köttbullar i jordnötssås med ris och kokta grönsaker.

Cirka 4–5 portioner

Tips! Överbliven hirs kan användas till hirs- och aprikossalladen, se recept för lördag (middag)

Ingredienser

  • 450 g strimlad kalkonlårfilé eller kycklinglårfilé
  • 1 gul lök
  • 2 dl havrebaserad matlagningsbas
  • 1 dl chilisås, tomatbaserad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk senap
  • 2 krm salt
  • Rapsolja
  • Eventuellt färsk koriander eller persilja

 

  • 5 dl hirs (ger 15 dl kokt)

 

  • 400 g broccoli, fryst
  • 4 morötter

Gör så här

Tina den frysta strimlade kalkonlårfilén i en tät försluten påse i kallt vattenbad alternativt i kylskåp över dagen/natten.
Skala och finhacka löken, gärna i en liten matberedare. Värm rapsolja i en stekpanna eller gryta och fräs försiktigt den strimlade löken. Rör om och tillsätt strimlad kalkonlårfilé. Bryn köttet och tillsätt därefter matlagningsbas, tomatpuré, senap och salt. Låt grytan puttra under lock i ca 10-15 minuter, rör om då och då. Smaka av med färsk koriander eller persilja.

Skölj hirsen under kallt vatten i en sil. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull, tillsätt hirs och låt koka upp. Häll av vattnet i en sil och tillsätt 1,2 liter nytt vatten och lite salt. Låt koka på svag värme i 10–15 minuter. Låt ev. hirsen dra i några minuter och häll av överflödigt vatten.

Skala morötterna och skär i mindre bitar. Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt morotsbitar. Låt koka i ca 5 minuter, tillsätt broccolibitar. Låt koka några minuter till och häll av vattnet.

Servera kalkongrytan med hirs, kokt morot och broccoli och gärna hårt bröd med smörgåsfett.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 2 burkar fiskbullar, ex. fiskbullar i dillsås (á 375 g)

 

  • 1 kg potatis
  • 1½ dl matlagningsgrädde
  • 2 msk rapsolja
  • Salt

 

  • 5 dl gröna ärtor

Gör så här

Skölj och skala potatisarna. Koka upp vatten i en stor kastrull och koka potatisen mjuk.
Häll av det mesta av vattnet. Tillsätt matlagningsgrädde och rapsolja och mosa potatisen med hjälp av en elvisp eller potatisstöt. Smaka av med lite salt.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt gröna ärtor. Låt koka upp.

Värm fiskbullarna enligt anvisning på förpackningen. Servera fiskbullar i sås med potatismos och gröna ärtor.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 3 dl hirs, eller ca 9 dl färdigkokt hirs
  • 8 st torkade aprikoser
  • 65 g blandad grönsallad eller strimlade salladsblad
  • 450 g falafel
  • 150 g vitost
  • Rapsolja

 

  • 2 dl gräddfil
  • Eventuellt smaksättning med pressad vitlök eller finhackad persilja

Gör så här

Skölj hirsen under kallt vatten i en sil. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull, tillsätt hirs och låt koka upp. Häll av vattnet i en sil och tillsätt 1,2 liter nytt vatten och lite salt. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Häll av överflödigt vatten. Låt svalna något.

Skär aprikoserna i mindre bitar. Skölj salladen. Skär vitosten i tärningar. Blanda kokt hirs med aprikosbitar, sallad och tärnad vitost. Spara gärna en del som inte blandas ihop och servera i separata skålar för små matgäster som föredrar oblandade maträtter.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek falafel enligt anvisning på förpackningen.

Smaksätt gräddfilen med pressad vitlök eller valfria örter/kryddor, eller använd naturell.

Servera hirs- och aprikossallad med falafel och gräddfilssås.

Cirka 4–5 portioner

Tips! Tänk på att vänta med att servera större mängder gröna bladgrönsaker, som spenat, tills barnet fyllt ett år på grund av högt nitratinnehåll.

Information från Livsmedelsverkets om nitrat, nitrit och nitrosaminer

Ingredienser

  • 100–200 g färsk spenat
  • 2 ägg
  • 3½ dl mjölk
  • 2 dl havremjöl
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk salt
  • Smör/flytande margarin till stekning

 

  • 1 kg potatis

 

  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk smör/flytande margarin
  • 1–2 msk vetemjöl
  • Vitpeppar

Gör så här

Skölj och finhacka spenaten, gärna i en matberedare. Blanda havremjöl, vetemjöl och potatismjöl i en djup skål/bunke. Tillsätt mjölken, lite i taget under omrörning så att smeten inte klumpar sig. Vispa ner ägg, hackad spenat och rapsolja. Låt smeten svälla ett litet tag. Värm flytande margarin i en stekpanna eller plättpanna. Stek små plättar av smeten.

Skölj och skala potatisarna. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt potatisarna. Låt koka på svag värme i ca 20–25 minuter.

Koka äggen till såsen och skär äggen i mindre bitar/tärningar. Hetta upp smör/flytande margarin i en liten kastrull och vispa ner vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget under omrörning. Låt såsen koka på svag värme i ca 5 minuter och smaka av med lite salt och vitpeppar. Blanda ner tärnat ägg i såsen.

Servera spenatplättar med kokt potatis, äggsås och valfria grönsaker till.

Det går även bra att steka större plättar i crêpes-stil som fylls med kokt, tärnad potatis och valfria grönsaker. Servera äggsåsen till.

Cirka 4 portioner

Ingredienser

  • 500 g nötkött, till exempel högrev, bog eller grytbitar
  • 3 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 köttbuljongtärning eller 1½ msk köttfond
  • 1–2 msk tomatpuré
  • ½ msk sojasås
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 3 morötter
  • 300 g kålrot eller gulbeta
  • 1 msk majsstärkelse
  • Färsk koriander

 

  • 1 kg potatis

Gör så här

Skala och finhacka löken. Skala och skär morot och kålrot i mindre bitar.

Skär köttet i mindre bitar. Värm rapsolja i en stor gryta eller kastrull och bryn köttet under omrörning. Tillsätt finhackad lök och fräs tillsammans med köttbitarna. Tillsätt vatten och köttbuljong eller -fond, tomatpuré, lagerblad, rosmarin och lite svartpeppar. Låt grytan koka på svag värme under lock i ca 1–2 timmar (alternativt i en slowcooker (Crock-pot)), eller tills köttet är mört. Tillsätt morotsbitar och kålrots- eller gulbetsbitar när det återstår ca en halvtimme av koktiden. Gör en redning med majsstärkelse genom att blanda majsstärkelse med liten mängd kallt vatten i en liten kopp. Häll i redningen i grytan och rör om. Låt koka upp och smaka av med färsk koriander.

Skölj och skala potatis. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt potatisen. Koka potatis under lock på svag värme i ca 20–25 minuter eller tills potatisarna mjuknat.

Servera köttgrytan med kokt potatis och gärna hårt bröd med smörgåsfett.