Recept för barn 8-12 månader

Här hittar du några recept på rätter för barn i åldern åtta till tolv månader. De kan användas för att bidra med variation i barnets mat.

 

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 5 äggstora potatisar
  • 2 medelstora morötter
  • 1 dl blomkål, färsk eller fryst
  • 50 g nötkött eller kyckling, alt. färs
  • 1½ msk flytande margarin/rapsolja
  • Eventuellt paprikapulver

Gör så här

Skala och skär potatis och morot i blomkålen i bitar och buketter. Ansa och skär kött, till exempel. lövbiff, i små bitar.

Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt potatis- och morot, vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Koka under lock i ca 15 minuter, tillsätt blomkål och kött. Rör om och låt koka i ca 5 minuter utan lock, eller tills rotfrukts- och blomkålsbitarna mjuknat och köttet är genomkokt.

Tillsätt flytande margarin eller rapsolja och smaksätt ev. med paprikapulver. Mosa med en potatisstöt eller mixa hastigt med till lämplig konsistens. Spara gärna några mjuka, små bitar av morot och blomkål som barnet kan plocka och äta själv.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 4–5 äggstora potatisar
  • 1½ dl gröna ärtor, frysta
  • 1 tsk flytande margarin
  • 5–6 st köttbullar
  • ¾ dl matlagningsgrädde + 1 msk vatten
  • 1 tsk lingonsylt
  • Eventuellt ½ krm timjan

Gör så här

Skala och skär potatis i mindre bitar.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt potatisbitarna. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka under lock i ca 15 minuter, eller tills potatisen mjuknat. Blanda ner gröna ärtor i slutet av koktiden.

Häll av det mesta av vattnet och mixa till ett mos med hjälp av en stavmixer. Späd vid behov med mer kokvatten. Tillsätt flytande margarin.

Skär köttbullar i små bitar. Koka upp matlagningsgrädde, vatten, lingonsylt och ev. timjan i en liten kastrull. Späd eventuellt med lite vatten. Tillsätt köttbullsbitarna i såsen och låt koka i ett par minuter.

Låt svalna och mosa vid behov såsen till lämplig konsistens. Servera potatis- och ärtmos tillsammans med köttbullsbitar i lingonsås.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 6 äggstora potatisar
  • 1 msk flytande margarin/rapsolja
  • 60 g vit fiskfilé, ex torsk (motsvarar ca ½ portionsbit)

  • 1½ dl frysta gröna ärtor
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 msk vatten

Gör så här

Skala och skär potatisarna i tärningar. Skär fiskfilén i små bitar.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt potatisen. Vattnet ska precis täcka. Koka utan lock tills potatisen mjuknat och tillsätt fiskbitarna. Låt koka på svag värme tills fisken är genomkokt.

Mosa alltsammans med en potatisstöt och tillsätt flytande margarin eller rapsolja och späd vid behov med mer vatten. Smaksätt eventuellt med lite dill.

Tina ärtorna. Blanda tinade ärter med flytande margarin och mixa med hjälp av en stavmixer eller en liten matberedare. Tillsätt vatten och mixa klart.

Servera potatis- och fiskmos med mixade gröna ärtor.

Kokta gröna ärtor kan förslagsvis även serveras som sådana för barnet att plocka självt av eller blandas och mixas tillsammans med potatis- och fiskmos.

 

Receptet ger ca 2 portioner

Ingredienser

  • 2 små palsternackor, ca 200g
  • 2 broccolibuketter (färska eller frysta)
  • ½ msk flytande margarin/rapsolja

  • 6 fiskbullar utan sås

Gör så här

Skala och skär palsternackorna i små bitar. Skölj broccolin (om du använder färsk) och dela två buketter i mindre bitar.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt palsternackan och broccoli. Vattnet ska precis täcka palsternackan. Låt koka under lock tills palsternackan mjuknat, ca 10 minuter.

Häll vid behov av lite kokvatten och mixa med en stavmixer. Tillsätt flytande margarin och späd med mer vatten vid behov.

Värm fiskbullarna enligt anvisning och dela i mindre bitar eller mosa med en gaffel.

Servera palsternacksmos med fiskbullar i bitar.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 2 medelstora morötter, ca 130 g
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl hirs
  • 2 + 5 dl vatten
  • 1½ msk flytande margarin eller rapsolja
  • 150 g tofu, naturell

Gör så här

Skölj och skala morötterna och riv fint på ett rivjärn. Strimla torkade aprikoser.

Lägg hirsen i en sil, skölj under rinnande kallt vatten och koka upp i 2 dl vatten, häll bort vattnet. Koka upp hirsen i nytt vatten (5 dl) och tillsätt hackade aprikoser och finriven morot. Rör om. Låt koka under lock på svag värme i ca 20 minuter.

Tillsätt flytande margarin/rapsolja och späd vid behov med mer vätska. Smaksätt eventuellt med lite persilja eller koriander.

Skär tofun i små, plockvänliga bitar och koka dem i lite vatten på svag värme ett par minuter i en annan kastrull.

Servera hirsgrytan med kokta tofubitar.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 100 g rotselleri eller kålrot
  • 2 morötter
  • 5 äggstora potatisar
  • 100 g kycklingfärs
  • Eventuellt ½ vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk flytande margarin
  • Eventuellt timjan eller rosmarin
  • 1 dl broccoli, kokt

Gör så här

Skala och skär rotfrukterna i små, små tärningar.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt rotfrukterna, vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Koka under lock tills de mjuknat.

Tillsätt kycklingfärs och eventuellt lite pressad vitlök och koka på svag värme tills köttet är helt genomkokt.

Häll vid behov av en del vätska. Tillsätt flytande margarin och mosa med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer till lämplig konsistens.

Smaksätt eventuellt med lite timjan eller rosmarin.

Koka broccolin mjuk och mosa eller mixa, alternativt skär i små bitar.

Servera rotmos med kyckling och kokt broccoli.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 4 äggstora potatisar
  • 2 äggulor
  • 1 msk flytande margarin eller rapsolja
  • 2 msk riven ost

  • 120 g blandade bönor, färdigkokta

Gör så här

Skala och tärna morötter och potatis. Häll av bönorna och skölj under rinnande kallt vatten. Låt rinna av.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt morots- och potatistärningar. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna. Låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter eller tills allt mjuknat.

Häll av det mesta av vattnet och mosa med potatisstöt. Tillsätt äggulor, flytande margarin eller rapsolja, riven ost och sköljda, avrunna bönor.

Låt koka upp och mosa med en potatisstöt. Späd vid behov med lite vatten.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 6 äggstora potatisar, mjölig sort
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 msk mjölk

  • 2–2½ dl passerade tomater
  • ¼ lök
  • ½ vitlöksklyfta
  • 70 g nöt- eller blandfärs, alternativt vegetarisk färs
  • ½ msk flytande margarin

Gör så här

Skala och tärna potatisarna.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt potatisen. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka på svag värme tills potatisen mjuknat (plocka gärna ut några potatisbitar som barnet kan få äta själv vid måltiden).

Häll av det mesta av kokvattnet men spara lite för eventuell spädning. Tillsätt flytande margarin och mjölk. Mosa med en potatisstöt eller elvisp. Tillsätt vid behov mer vatten. 

Hacka löken fint. Koka upp passerade tomater i en liten kastrull och tillsätt löken, pressad vitlök och färsen. Låt koka under lock i ca 5 minuter, eller tills köttet är helt genomkokt.

Rör om och späd vid behov med lite vätska. Smaksätt eventuellt med till exempel basilika eller oregano och tillsätt flytande margarin. Mixa köttfärssåsen till lämplig konsistens.

Servera köttfärssåsen med potatismoset (eller blanda samman) och eventuellt plockbitar av kokt potatis.

 

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 2 äggstora potatisar
  • 1 morot

  • 5 st torkade aprikoser
  • 2 dl passerade tomater
  • Vatten till spädning, ca ½ dl
  • 3 dl färdigkokta linser (motsvarar en tetra färdigkokta linser)
  • 2 msk flytande margarin eller rapsolja

Gör så här

Tvätta och skala potatis och morot och skär i tärningar.

Lägg dem i kokande vatten och koka under lock på medelvärme i ca 15 minuter. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna.

Häll av vattnet när potatis- och morotstärningarna mjuknat och skär dem i plockvänliga bitar eller mosa med potatisstöt tillsammans med lite av kokvattnet.

Skär aprikoserna i små bitar. Koka upp passerade tomater och tillsätt aprikoserna. Späd med lite vatten och sjud under lock i 5 minuter.

Skölj färdigkokta linser under kallt vatten och låt rinna av i en sil. Blanda ner de sköljda, avrunna linserna i såsen och tillsätt flytande margarin eller rapsolja.

Mixa vid behov till en grov puré med stavmixer.

Servera grytan med potatis- och morotsbitar.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 4 äggstora potatisar
  • 1/3 kålrot, motsvarande ca 1 dl tärnad
  • 2 medelstora morötter
  • Purjolök, motsvarande ca 2 msk strimlad
  • ½ portionsbit lax, ca 60 g
  • 2 msk matlagningsgrädde + ½ dl vatten
  • ½ msk flytande margarin
  • Eventuellt dill

Gör så här

Skala potatis, kålrot och morot och skär i små tärningar. Skölj och ansa en bit purjolök och strimla fint. Skär laxbiten i små tärningar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt rotfruktstärningarna och strimlad purjolök. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna.

Koka utan lock i ca 15 minuter eller tills rotsakerna har mjuknat. Tillsätt små laxtärningar och matlagningsgrädde. Späd med mer vatten vid behov.

Låt koka under lock tills laxen är genomkokt. Tillsätt flytande margarin och smaksätt ev. med lite dill.

Mosa fiskgrytan med potatisstöt och servera eventuellt med små plockbitar av mjukt rågbröd.

 

Receptet ger ca 4–5 portioner

Ingredienser

  • 1½ dl mathavre eller havreris
  • 3 dl vatten
  • ½ dl riven ost
  • 2 tsk flytande margarin

  • 1 dl vatten
  • 100 g broccoli, fryst
  • 2 tsk strimlad purjolök
  • ½ dl gröna ärtor
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula

Gör så här

Blanda mathavre/havreris och vatten, koka under lock i ca 15 minuter (anpassa koktiden efter önskad konsistens).

Tillsätt flytande margarin och riven ost och rör om. Späd vid behov med mer vatten. Mosa/mixa vid behov till lämplig konsistens.

Skölj purjolök och strimla fint. Skär broccoli i små bitar. Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt purjolök, broccoli och gröna ärtor. Låt koka utan lock i några minuter.

Tillsätt matlagningsgrädde, en äggula och smaksätt eventuellt med lite persilja eller gräslök. Låt såsen koka upp och mixa sedan med en stavmixer.

Servera krämig mathavre/havreris med broccolisås.

 

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 2 potatisar, mjölig sort
  • 2 palsternackor, ca 200 g
  • 50 g kycklingfärs (alt. ½ kycklingbröstfilé) eller Quornfärs
  • 1½ dl majskorn, frysta
  • 2 msk matlagningsgrädde
  • 1 msk flytande margarin eller rapsolja
  • Eventuellt gräslök eller koriander

Gör så här

Skala och skär potatis och palsternackor i små tärningar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt potatis- och palsternackstärningar. Vattnet ska precis täcka rotfrukterna.

Låt koka under lock i ca 10–15 minuter, eller tills bitarna mjuknat.

Tillsätt färs (alternativt ansad, finstrimlad kyckling), majskorn och matlagningsgrädde. Mosa lätt med en gaffel och låt grytan puttra, utan lock, tills kycklingköttet är genomkokt.

Tillsätt flytande margarin eller rapsolja.

Mixa grytan lätt och smaksätt eventuellt med lite gräslök eller koriander.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 3½ dl vatten
  • 3 äggstora potatisar, mjölig sort
  • 3 broccolibuketter utan stjälk, (fryst eller färsk) ca 75 g
  • ½ dl strimlad purjolök
  • ½ vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk matlagningsgrädde
  • 1 tsk flytande margarin
  • Eventuellt persilja

  • 2 kokta ägg (½ per portion)
  • mjukt rågbröd (ca ½ per portion)
  • Smörgåsfett

Gör så här

Skala och skär potatisar i små tärningar. Skölj broccolin (om du använder färsk) och purjolöken och skär i mindre bitar.

Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt potatis, strimlad purjolök, pressad vitlök och broccoli. Låt koka på svag värme under lock i ca 10–15 minuter, eller tills grönsakerna mjuknat.

Tillsätt flytande margarin och matlagningsgrädde och smaksätt med till exempel persilja.

Mixa soppan med stavmixer och späd med vatten efter behov.

Servera soppan med ½ kokt ägg skuret i små bitar, och rågbröd skuret i mindre bitar.

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 4–5 potatisar, äggstora

  • 1 morot 
  • 1 msk riven gul lök
  • ½ msk rapsolja
  • ½ dl torkade röda linser + 2 dl vatten (eller 1½ dl färdigkokta röda linser + ½ dl vatten)
  • 1–2 msk osötat jordnötssmör
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • 2 msk tomatpuré

Gör så här

Tvätta och skala potatisen. Koka potatisen på medelvärme i ca 25–30 minuter, eller tills de mjuknat.

Skölj och skala moroten och löken. Finriv morot och grovriv lök. Skölj torkade röda linser under kallt vatten och låt rinna av i en sil.

Fräs försiktigt riven morot och lök i flytande margarin på svag värme under omrörning. Tillsätt sköljda, avrunna linser och vatten i kastrullen och låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Skumma av vid behov under kokningen.

(Om du använder färdigkokta linser på tetra: Häll av linserna och skölj under rinnande kallt vatten. Låt rinna av väl och tillsätt linser och vatten i grytan.)

Tillsätt jordnötssmör, matlagningsgrädde och tomatpuré. Rör om och låt puttra tillsammans ett par minuter.

Servera linser i tomat- och jordnötssås tillsammans med den kokta potatisen skuren i små bitar (eller mosad potatis).

Receptet ger ca 4 portioner

Ingredienser

  • 1 morot
  • 2 msk gul lök, grovriven
  • 1 dl hirs
  • 2 + 3 dl vatten
  • 2 dl passerad tomat
  • 50 g kalkonfärs (alternativt kycklingfärs eller vegetabilisk färs)
  • 2 msk matlagningsgrädde
  • 1 msk flytande margarin eller rapsolja
  • ½ tsk senap

Gör så här

Skölj och skala morötterna och riv fint på ett rivjärn. Skala och riv löken grovt.

Lägg hirsen i en sil och skölj under rinnande kallt vatten. Koka upp hirsen i 2 dl vatten och häll av vattnet.

Koka upp hirsen i nytt vatten (3 dl) och tillsätt passerad tomat, finhackad lök och finriven morot. Rör om. Låt koka under lock på svag värme i ca 20 minuter.

Tillsätt kalkonfärs, matlagningsgrädde och senap och låt grytan puttra tills köttet är genomkokt.

Mosa färsen med en gaffel under tillagningen. Tillsätt flytande margarin/rapsolja och späd vid behov med mer vätska

Smaksätt eventuellt med lite persilja. 

Recepten är sammanställda och näringsberäknade av Maria Öström legitimerad dietist. De är granskade av Inger Öhlund, leg dietist vid kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovården i Region Västerbotten, samt Elisabeth Stoltz Sjöström universitetslektor, med dr, leg dietist vid institutionen för Kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet.