Egenvård

Det finns en fastställd överenskommelse mellan regionen och kommunerna i Västerbottens län om samverkan i samband med bedömning och planering av egenvård. Denna överenskommelse omfattar vårdgivare inom Region Västerbotten och länets kommuner och ska följas och praktiseras av dem som arbetar på uppdrag till parterna, dvs. oavsett om det är i privat eller egen regi som insats utförs.

I lagen om egenvård definieras egenvård som en hälso- och sjukvårdsåtgärd som behandlande hälso- och sjukvårdspersonal, med legitimation eller särskilt förordnande, har bedömt att en patient kan utföra själv eller med hjälp av någon annan.

Lagen om egenvård

Med hälso- och sjukvårdsåtgärder avses en åtgärd för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. En hälso- och sjukvårdsåtgärd får inte bedömas som egenvård, om analysen visar att det finns en risk att patienten skadas.

Vilka hälso- och sjukvårdsåtgärder som kan utföras som egenvård är inte reglerat i lagen utan ska bedömas i varje enskilt fall. Det kan till exempel vara allt från enklare sjukvårdsåtgärder, som exempelvis såromläggning och påtagning av stödstrumpor, till mer avancerade åtgärder som hemdialys och respiratorvård i hemmet. När egenvård utförs gäller inte hälso- och sjukvårdslagen. En sammanfattande information finns i Socialstyrelsens meddelandeblad om ändrade regler vid egenvård.

Socialstyrelsens meddelandeblad 2023-1-8335 - Ändrade regler vid egenvård

Överenskommelse och länsrutin mellan Region Västerbotten och kommunerna i Västerbottens län

Från och med den 1 april 2025 gäller en ny överenskommelse och länsrutin mellan Region Västerbotten och kommunerna i Västerbottens län om samverkan i samband med bedömning, planering, utförande och uppföljning av egenvård. Framtagande av en ny länsgemensam överenskommelse och länsrutin har skett med bred förankring i huvudmännens verksamheter.

Överenskommelse och länsrutin om egenvård

Tillhörande bilagor finns på sidan: Regional samverkan för hälsa, vård och omsorg - Avtal, överenskommelser och rutiner

Överenskommelsen om egenvård har tre delar

  1. en länsöverenskommelse som riktar sig till förvaltnings- och verksamhetschefer
  2. en länsrutin som riktar sig till professioner och enhetschefer
  3. bilagor i form av checklistor och manualer som stöd för professioner i det dagliga arbetet med bedömning, planering, utförande och uppföljning av egenvård.

Syftet med länsrutinen är att få en tydlig och enhetlig egenvårdsprocess oavsett målgrupp och involverade professioner från hälso- och sjukvård, socialtjänst, LSS eller skolverksamheter. Målsättningen med den nya länsgemensamma överenskommelsen om egenvårdsprocessen är att den främjar en personcentrerad vård och omsorg som bidrar till den enskildes delaktighet i beslut om sitt eget liv. När den enskilde behöver stöd i sin egenvård ska en hög patientsäkerhet garanteras genom samplanering mellan hälso- och sjukvård, den enskilde och utförande enhet/-er från socialtjänst, LSS och/eller skolverksamhet.

Kort sammanfattning av länsrutinen (PowerPoint)

Stöd och vägledning från Socialstyrelsen

Socialstyrelsen publicerade i februari 2025 ett nytt kunskapsstöd som vägledning för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS verksamheter.

Socialstyrelsens stödmaterial för hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens stödmaterial för socialtjänst eller LSS verksamhet