Forskningsmiljön PET/MR

2014 fick strålbehandlingen Sveriges första PET/MR-kamera i gåva för att främja cancerforskning i norra sjukvårdsregionen. Hybridtekniken PET/MR kombinerar avancerad anatomisk avbildning med funktionella bilder och har skapat en unik forskningsmiljö där över tusen forskningsundersökningar har genomförts.

Sedan 2006 har Cancercentrum och strålbehandlingen på Norrlands universitetssjukhus haft en dedikerad magnetkamera, en så kallad MR-kamera, för att själva kunna producera bildunderlag inför dosplanering. Detta skapar möjligheter för en individanpassad strålbehandling, har effektiviserat strålbehandlingens arbetsflöde och även frigjort resurser hos bild- och funktionsmedicin. 

I oktober 2014 ersattes strålbehandlingens MR-kamera med den första PET/MR-kameran i Sverige. PET/MR-kameran var en gåva till kliniken, vilket utgjordes av generösa donationer från Cancerforskningsfonden Norrland samt makarna Karin och Krister Olsson, för att främja framför allt cancerforskning i norra regionen. Hybridtekniken i kameran kombinerar nuklearmedicinsk PET-teknik med magnetresonanstomografi. Den gör avancerad anatomisk avbildning i kombination med funktionella bilder och kan till exempel kartlägga en tumörs egenskaper. 

Unik forskningsmiljö för flera områden

PET/MR-kameran är även en unik forskningsmiljö. Sen starten har över tusen forskningsundersökningar utförts på kameran, med studier framför allt inom onkologi, på bland annat prostata- och gynekologisk cancer, men även inom andra områden, som neurologi med Parkinsons sjukdom och normaltryckshydrocefalus. Andra exempel på forskningsstudier utanför onkologi är en studie av amyloidos-inlagring i hjärtat hos kvinnor. En del av resultaten från de olika studier som genomförts vid strålbehandlingens PET/MR är redan publicerade i vetenskapliga tidskrifter och vi väntar oss fler fina resultat framöver.  Ta del av vetenskapliga artiklar från PET/MR:

Publikationer PET-MR

Patientnära forskning

Ett exempel på patientnära forskning är PAMP-studien, där avancerad radiologi kopplats mot vävnadsprover från patienter som opererats för prostatacancer. Detta har genererat många högkvalitativa forskningsrapporter och anslag på närmare 30 miljoner kronor från nationella bidragsgivare.  

Resultaten från projektet har nu omsatts i en klinisk patientstudie som startade i januari 2024. Där utökar vi kunskapen ytterligare inom området strålbehandling, genom att använda PET/MR-undersökningen för att utlinjera en volym av prostata med särskilt hög risk för återfall. Denna volym får sedan en högre stråldos, även så kallad boostvolym. Detta är en ny metod som stöds av internationell forskning och även omnämns i det nya nationella vårdprogrammet från 2024. 

Vi välkomnar varmt nya forskningsprojekt samt förfrågningar på klinisk PET/MR. För mer information, kontakta sammankallande för PET/MR projektgrupp:

sarah.arvidsson.kalverot@regionvasterbotten.se