Läsfrämjande

Att kunna ta del av information och litteratur är grundläggande för lärande och delaktighet i ett demokratiskt samhälle. För att kunna göra det behöver varje individ ha tillgång till ett språk.

Den språkutvecklande processen startar redan hos det lilla barnet, vars ordförråd ökar och utvecklas genom högläsning, samtal och berättande. Bibliotekens läsfrämjande uppdrag hänger samman med språkutveckling. Med särskilt fokus på de allra minsta barnen och deras familjer bedriver Biblioteksutveckling Västerbotten ett samarbete med andra läs- och språkfrämjare kring små barns språkutveckling.

Läsning bidrar till personlig utveckling, konstnärliga upplevelser och bildning. Att arbeta läsfrämjande – och att verka för läslust - är därför en av bibliotekens viktigaste uppgifter, i synnerhet som både nationella och internationella rapporter visat att läsförmågan och läsförståelsen sjunker hos vissa befolkningsgrupper i samhället.

Tillgången till litteratur, upplevelsen av det lästa och det egna skapandet är förutsättningar för bildning. Ett vidgat text- och litteraturbegrepp innebär olika sätt att ta till sig och skapa egna berättelser genom bild, film, musik och andra medier och ny teknik.

Biblioteksutveckling Västerbotten ska under perioden 2025-2028

  • Stärka och stimulera bibliotekens arbete med tidiga insatser för små barns språkutveckling
  • Stötta biblioteken i metodutveckling med särskilt fokus på tillgänglig läsning
  • Tillsammans med folkbiblioteken utforska ett vidgat berättande
Christer Edeholt Biblioteksutvecklare
E-post
christer.edeholt@regionvasterbotten.se
Mobil
070-357 57 09
Bild på Christer Edeholt
Susanne Ljungström Biblioteksutvecklare
E-post
susanne.ljungstrom@regionvasterbotten.se
Mobil
070-328 41 35
Bild på Susanne Ljungström