NYHETER 2025-01-21

Insatser för att stärka de minsta barnens språkutveckling

Årets regionala gåvobok som delas ut av Region Västerbotten till länets alla nyfödingar heter Titta tittut! För dig som arbetar med de minsta barnens språkutveckling finns nu också ett lärmaterial tillgängligt.

Titta tittut! är vald för att den är lätt för en liten att ta till sig. Foto: Emma Björnwall

Nu skickas de första lådorna med årets nyföddbok ut i länet. Fördelning görs löpande efter statistik från förra årets nyfödda i varje kommuns respektive barnhälsovård och bokpaketen går direkt dit. OBS! Så länge den tidigare nyföddboken finns kvar i lager, så delas den ut. Det kan se olika ut på varje barnavårdscentral.

Titta tittut! är vald för att den är lätt för en liten att ta till sig. Boken är full med starka kontraster, klara färger och en fängslande story.

Böckerna delas ut av BVC i länets alla kommuner någon gång under barnets första fyra månader. I samma veva samtalar man om vikten av att vara nära sin bebis och att använda boken för att prata och sjunga och på andra sätt dela upplevelser.

– Att läsa böcker tillsammans stimulerar samspelet och språket redan när barnet är mycket litet. Medan man läser och pratar om det man ser delar man uppmärksamhet och är närvarande i stunden. Språk lär man sig bäst tillsammans, säger Annie Ahlinder vid Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård.

Till boken hör också en broschyr som ska delas ut samtidigt som boken. Mer stödmateriel kommer löpande att produceras.

Nyföddboken i Västerbotten

2025 är det sjunde året som alla länets nyfödda får en egen nyföddbok av Region Västerbotten. Regionbibliotek Västerbotten leder arbetet i samverkan med Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård vid Region Västerbotten. 

Pekboken delas ut av hemkommunens BVC innan barnet är fyra månader gammalt. Boken väljs ut för en treårsperiod, och Titta tittut! är alltså den tredje titeln hittills.

De senaste åren har det fötts omkring 2 600 barn per år i Västerbotten.

Kenneth Andersson, som skrivit och illustrerat en mängd pekböcker, är upphovspersonen bakom årets nyföddbok i Västerbotten.

Lärresurs om boken som medel för språkutveckling

Arbetsgruppen för Nyföddboken i Västerbotten, det vill säga bibliotekarier och logopeder, har producerat ett lärmaterial som nu finns tillgängligt.
 
Syftet med kursen är dels att uppmärksamma samverkansvinster professioner emellan, men också att ytterligare medvetandegöra om boken som medel för språkutvecklingen hos det lilla barnet.
 
Utbildningen går att ta del av på Region Västerbottens plattform Lärande region. Om du är regionalt anställd i Västerbotten loggar du in med din vanliga inloggning på Microsoft365. Om du är anställd i till exempel en kommun skapar du enkelt ett konto på Lärande region, för att ta del av utbildningen. Då behöver du hitta knappen "Logga in som gäst".
 
Hela kursen tar ungefär en halvtimme att göra. Du hittar den via länken nedan.
 
 
Kontakt
Jenny Lindmark Svedgård
Biblioteksutvecklare, Regionbibliotek Västerbotten
 
 
 
Tillbaka till nyhetslistan