NYHETER 2023-10-26

Marit Shirin Carolasdotter får internationellt stipendium för dans/koreografi

Dansare och koreograf Marit Shirin Carolasdotter, verksam i Västerbotten, tilldelas Barents Scholarship for Cultural Cooperation. Stipendiet på 10 000 euro uppmärksammar och uppmuntrar konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet.

– Min ambition är att med hjälp av stipendiet bredda utbudet av professionell, internationell scenkonst i norr men även att skapa möjligheter för särskilt utsatta konstnärer i mina egna projekt genom att verka i Barentsområdet. Jag brinner särskilt för att skapa samarbeten mellan urfolk i våra länder, och detta skapar möjlighet för oss att mötas och skapa scenkonst tillsammans. Med det nuvarande världsläget är det viktigt för oss att skapa säkra platser där vi kan utbyta erfarenheter med hjälp av konsten och stödja varandra för konstnärlig frihet, säger Marit Shirin Carolasdotter.

Marit Shirin Carolasdotter är en professionell dansare och koreograf för närvarande baserad i Bryssel, Belgien & Umeå, Sápmi. Marit Shirin är utbildad i dans i Reykjavik, Island och Stockholm, Sverige och har sedan dess varit verksam i Japan och i flera länder i Europa.

Marit Shirin är initiativtagare till Dotra Art Center, ett nytt, konstnärligt nav med säte i Umeå/Ubmeje i Västerbotten som öppnade sommaren 2023. Dotra Art Center erbjuder residens, workshops och seminarier samt föreställningskvällar för utbyte och möten mellan konstnärer dela med sig av sitt arbete och har möjlighet att samarbeta med andra, ibland oväntade, medier.

Marit Shirin Carolasdotter är en viktig aktör inom dans och koreografi som genom sitt fokus och sitt sätt att arbeta bidrar till att skapa hållbara metoder och förutsättningar för konstnärer att arbeta i norr.

– Det känns fantastiskt att kunna stödja en så viktig konstnär som Marit Shirin Carolasdotter genom Barents kulturstipendium. På det här sättet vill vi inte bara uppmärksamma en skicklig konstnär verksam i Umeå och Västerbotten utan också öka hennes möjligheter att fortsätta sitt internationella samarbete med professionella konstnärer, institutioner och arrangörer i de nordiska arktiska områdena, säger Joakim Sandberg, regionkulturchef vid Region Västerbotten.

Övriga mottagare av Barents Scholarshop for Cultural Cooperation 2023

Finland: Koli Art Residence,
Norge: Ekaterina Bespalova, skådespelare, regissör, producent

Om stipendiet

Tillsammans med Barents Euro-Arctic Council, BEAC, utlyser nätverket Working Group on Culture ett stipendium för samarbeten inom kultursektorn i Barentsområdet, Barents Scholarship for Cultural Cooperation. Stipendiet är på 10 000 euro och delas ut vartannat år. En stipendiat från varje land inom Barentsområdet utses. Stipendiet skall uppmärksamma och uppmuntra konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet. Det kan delas ut till enskilda personer eller till grupper, föreningar eller andra sammansättningar av verksamma kulturutövare.

Mottagaren av stipendiet skall vara verksam inom Barentsområdet samt uppvisa:

  • erfarenhet av tidigare kultursamarbete med en eller flera regioner i Barentsområdet
  • ambition och vilja till ytterligare kultursamarbete med en eller flera regioner i Barentsområdet
  • hög konstnärlig kvalitet i tidigare arbete.

Om Working Group on Culture

I Working Group on Culture (WGC) finns representanter från samtliga regionala kulturverksamheter i Barentsområdet, samt från den nationella nivån i Sverige, Finland och Norge.

Syftet med WGC är att stärka Barents kulturella identiteter, dialog och kulturella band mellan länderna och regionerna. WGC bidrar till att skapa nätverk och samarbeten genom exempelvis initiering av multilaterala projekt.

Sedan februari 2022 har ryska regioner uteslutits från samarbetet inom Barentsområdet och i september 2023 lämnade Ryssland sin plats i Barents Euro-Arctic Council.

Tidigare års stipendiater

2021 års stipendiater
Finland: The Artists' Association of Lapland, bildkonst
Norge: Stellaris DansTeater, scenkonst
Ryssland: State Opera and Ballet Theater of the Republic of Komi, scenkonst
Sverige: Kenneth Mikko, fotografi

2019 års stipendiater
Finland: Kaltio, kulturtidskrift
Norge: Ola Asdahl Rokkones, musiker
Ryssland: Ilia Kuzubov, kulturproducent och arrangör
Sverige: Broderigruppen FIMBRIA, konsthantverk

2017 års stipendiater
Finland: Jaakko Heikkilä, fotografi
Norge: Samovarteateret, scenkonst
Ryssland: Ethno-Cultural initiatives Support and Development Fund
Sverige: Mona Mörtlund, litteratur

Foto: Arnaud Beelen

 

Tillbaka till nyhetslistan