NYHETER 2021-12-16

Prisutdelning för Västerbottens kulturstipendiater 2021

Idag var det äntligen dags för prisceremoni för Region Västerbottens kulturstipendiater 2021. Åtta aktiva konstnärer i Västerbotten fick tillsammans dela på 674 000 kronor. Även ett hedersstipendium delas ut.

Prisceremoni för kulturstipendiaterna 2021 Foto: Jörgen Boström, Region Västerbotten

Prisceremonin ägde rum på Norrlandsoperan. Nina Björby (S) ordförande i kulturutskottet, Region Västerbotten, höll tal och läste motiveringarna i samband med att hon delade ut stipendierna. Ceremonin avslutades med en gemensam lunch.

– Jag är glad att vi under detta mycket speciella år har kunnat utöka antalet stipendier till slöjd, musik, film och bildkonst då det särskilt är enskilda konstnärer och frilansare som haft det tuffast, säger Nina Björby. Västerbottens konst- och kulturstipendiater är viktiga för såväl oss människor som för länets utveckling.

Årets kulturstipendiater är:
Bildkonst: Alex Rosa Alex Backlund
Film: Anna Brodin och Fredrik Oskarsson
Slöjd: Molly Sjöstam, Ola Ling och Stefan Markström
Musik: Mikko Savela och Frida Johansson
Hedersstipendium: Ella Nilsson

 

OM ÅRETS KULTURSTIPENDIATER 2021

BILDKONST

Alex Rosa Alex Backlund, Umeå 
tilldelas Region Västerbottens bildkonststipendium på 150 000 kr

Motivering: Med ett inkluderande och lekfullt uttryck undersöker Alex Rosa frågor om identitet och tillhörighet. Material och tekniker blandas på ett gränsöverskridande arbetssätt i verk som berör kommunikation och mänskliga relationer till omgivningen.
f. 1985 
Kontakt: alexrosabasura@gmail.com, 070-5544106

FILM

Anna Brodin, Umeå
tilldelas Region Västerbottens filmstipendium på 87 500 kr

Motivering: Ett mångfacetterat arbete med film präglar denna persons arbetsliv. Föreningar, filmfestivaler, kursverksamhet, radio,biografarbete samt ett årligt sommarläger är några av delarna. Utöver detta har hon även regisserat egen prisbelönt film likväl som arbetat med andras filmproduktioner. En filmare vars drivkraft betydermycket för Västerbottens filmliv helt enkelt.
f. 1990
Kontakt: anna@lynxstudios.se, 072-5555023

Fredrik Oskarsson, Umeå
tilldelas Region Västerbottens filmstipendium på 87 500 kr

Motivering: Med djupa rötter i den västerbottniska dokumentärfilmsmyllan tar han de lokala historierna till resten av världen. Allt präglat av en stark kärlek till Västerbotten. Engagemang, lugn och långsiktighet präglar hans arbete som spänner sig över flera årtionden. Med karaktäristisk ödmjukhet har han utöver sitt eget skapande även kommit att betyda mycket för nya filmskapare i Västerbotten.
f. 1979
Kontakt: fredrik@bautafilm.se, 070-6402367

SLÖJD

Molly Sjöstam, Umeå
tilldelas Region Västerbottens slöjdstipendium på 58 000 kr

Motivering: Molly Sjöstams träslöjd är rättfram, glad och lekfull. Hennes uttryck är starkt, med en blandning av humor, tradition och färgsprakande upptäckarlust. Genom stipendiet ges hon möjlighet att arbeta vidare på den barnbok som hon har påbörjat, för att inte enbart i trä utan också på papper sprida sitt uppsluppna slöjdevangelium.
f. 1997
Kontakt: molly97@live.se, 073-0440713

Ola Ling, Umeå
tilldelas Region Västerbottens slöjdstipendium på 58 000 kr
Motivering: Ola Ling svarvar skålar med en precis form och lätt silhuett. I en tid där många andra rusar mellan ständigt nya hållpunkter, väljer han att stanna kvar vid skålen och borra sig djupare in i dess universum. Genom att förändra en yta, experimentera med en teknik eller finjustera ett mönster tar han sina kärl vidare med eftertänksamma, målmedvetna och nyfikna steg. Så kan handfast slöjdforskning ta sig ut.
f. 1978
Kontakt: ola@olaling.se, 070-2309318

Stefan Markström, Lögdeå
tilldelas Region Västerbottens slöjdstipendium på 58 000 kr
Motivering: En visuell tolkning av det talade ordet kan hjälpa vissa människor med funktionsvariation att både själva göra sig förstådda – och att bättre förstå andra. Det tar Stefan Markström fasta på när han i samråd med pedagogerinom särskolan vill undersöka vilken roll slöjden kan ha för att underlätta kommunikation. Genom stipendiet ges han möjlighet att bredda sin kompetens inom området. Efter pandemin är planen att låta projektet möta vardagen i särskolan. Utgångspunkten är viktig: Alla människors rätt till en röst.
f. 1984 
Kontakt: stefan.markstrom@gmail.com, 070-6309480

MUSIK

Mikko Savela, Umeå
tilldelas Region Västerbottens musikstipendium på 87 500 kr

Motivering: En modig musiker som genom sitt utforskande på gitarren tagit sin musik till nya dimensioner och utvecklat den med ljudkällor på ej konventionella instrument och tillbehör. Med det rytmiska som grund improviserar han och utvecklar soundet så att ingen konsert låter den andra lik. Hela världen är hans arbetsfält och från basen i Umeå samarbetar Mikko kontinuerligt med etablerade artister inom genren. Genom stipendiet vill vi ge Mikko möjlighet att fördjupa sitt konstnärskap då han är en målmedveten musiker som vet vikten av koncentrerat arbete.
f. 1984
Kontakt: savela303@hotmail.com, 073-8440830

Frida Johansson, Umeå
tilldelas Region Västerbottens musikstipendium på 87 500 kr

Motivering: Frida blir alltmer en nod vilken delar av musiklivet i Västerbotten kretsar kring. Med en bas i traditionsmusiken bjuder hon in till samarbeten och projekt inom mångaområden. Då hon dessutom skriver egen musik och får uppdrag att komponera till dramaturgi blir hennes verksamhetsområde än mer omfattande. En driven musiker som sätter guldkant på det mesta hon jobbar med, där hon verkar för en mer mångfacetterad och inkluderande musikbransch. Genom stipendiet vill vi skapa förutsättningar för Frida att fortsätta verka och utvecklas som den begåvade heltidsmusiker hon är.
f. 1986
Kontakt: frida.kraja@gmail.com, 070-2280509

HEDERSTIPENDIUM

Ella Nilsson, från Storuman
tilldelas Region Västerbottens hederstipendium 2021 och får motta en hedersgåva i form av en statyett av konstnären Antti Savela. 

Motivering: Under mer än 50 år har Ella Nilsson spridit kunnandet om Västerbottens unika råvaror och lokalt förankrade mathantverk. I radio, TV och böcker har Ella under åren genom sin varma personlighet och pedagogiska förmåga väckt intresse för västerbottnisk mat, såväl i Sverige som utomlands. Hon har även hållit otaliga matlagningskurser i länet i syfte att bevara och utveckla den västerbottniska matkonsten. För inte länge sen var detta kulturarv, ofta kvinnornas kulturarv, hotat av masskonsumtion och glömska. I dag är lokalt västerbottniskt mathantverk en av regionens viktigaste tillgångar. För det kan vi tacka Ella Nilsson.
Kontakt: ellasmatprat@gmail.com, 070-244 42 21

 

För mer information
Nina Björby
Ordförande kulturutskottet, Region Västerbotten
070-627 49 96, nina.bjorby@regionvasterbotten.se

Joakim Sandberg
Regionkulturchef, Region Västerbotten
073-807 57 90 joakim.sandberg@regionvasterbotten.se

 

Tillbaka till nyhetslistan