NYHETER 2023-10-22

Region Västerbottens kulturstipendiater 2023 utsedda

Nu står det klart vilka som blir årets mottagare av Region Västerbottens kulturstipendier. Tre av länets aktiva konstnärer har valts ut inom kategorierna bildkonst, dans och teater. Precis som tidigare år delas även ett hedersstipendium ut.

Gunilla Åsberg är en av Region Västerbottens kulturstipendiater 2023. Foto: Pressbild
Gunilla Åsberg är en av Region Västerbottens kulturstipendiater 2023. Foto: Pressbild

– Det är otroligt viktigt att Region Västerbotten kan stödja och utveckla konstnärligt arbete inom olika områden – kanske särskilt, nu när läget är tufft för många. Vi behöver alla de som skapar konst och kultur i vårt län och här kan stipendierna vara en del i att underlätta så att man kan leva och verka i länet. Västerbotten växer, och då behövs konst och kultur både för oss som människor och för att länet ska utvecklas, säger Nina Björby (S), Kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten.

Stipendierna delas ut under regionfullmäktige tisdagen den 21 november kl. 11.40 på Rådhusesplanaden 6 A i Umeå.

Region Västerbottens kulturstipendiater 2023

Bildkonst

Gunilla Åsberg, Umeå, tilldelas Region Västerbottens bildkonststipendium på 150 000 kronor.

Motivering

I Gunilla Åsbergs konst finns mötet. Mötet med naturen, med andra mänskliga och icke-mänskliga varelser, och med samhället. Genom att engagera sig i enskilda människors berättelser och intressera sig för namnlösa vattendrag berättar hon historier i vilka både hon och vi andra kan möta oss själva. I projekt som Tusen och ett vatten och Monument to the most important places lyfts de små, till synes obetydliga, händelserna som det kanske inte kommer skrivas böcker om men som likväl utgör kärnan av det vi kallar livet.

Gunilla Åsberg är en unik röst i det västerbottniska konstlandskapet, lika konsekvent i som utanför de traditionella konstrummen. Hennes konstnärskap rör sig obehindrat mellan olika typer av sammanhang och gör både människa och natur till medskapare utan att för den skull tumma på konstnärlig kvalitet eller integritet.

Född: 1967

 

Dans

Hagar Malin Hellkvist Sellén, Umeå, tilldelas Region Västerbottens dansstipendium på 75 000 kronor.

Motivering

En av Sveriges främsta koreografer har efter många år i Stockholm återvänt till Västerbotten. Här berikar hon kulturfloran med nya verk, samarbeten och interdisciplinära möten. Hagar Malin Hellkvist Sellén startade sin koreografiska bana i Umeå och har sedan dess skapat ett eget queerfeministiskt universum och flera ikoniska verk. Med en oefterhärmlig kombination av allvar och humor, bjuder hon in och utmanar publiken på samma gång. Envist och modigt fortsätter hon att bryta ny mark, i ständig dialog med omvärlden. Genom stipendiet vill vi stödja och uppmuntra Hagar Malin Hellkvist Selléns danskonstnärliga utveckling och förankring i Västerbotten.

Född: 1978

 

Teater

Saga Eserstam, Skellefteå, tilldelas Region Västerbottens kulturstipendium inom teater på 75 000 kronor.

Motivering

En mångsidig scenkonstnär som genom lång erfarenhet av att vara verksam i Västerbotten har utforskat såväl humor och allvar som musikaliskt berättande. Saga skriver och producerar föreställningar där musik och gestaltning speglar vår samtid med stor nyfikenhet på människans drivkrafter. Hon är en driven och kompetent scenkonstnär som ofta använder scenen till att lyfta kvinnors berättelser i både ett historiskt och nutida sammanhang. Med fötterna djupt i den Västerbottniska myllan har hon sedan 1990-talet med stark konstnärlig integritet visat att högkvalitativ scenkonst kan innebära allt mellan skön underhållning och djupaste allvar. Genom årets stipendium vill vi skapa förutsättningar för Saga att fortsätta verka och fördjupa sitt konstnärskap i Västerbotten.

Född: 1975

 

Hedersstipendium

Carl-Axel Gyllenram, Vindeln, tilldelas Region Västerbottens hederstipendium 2023 och får motta en hedersgåva i form av en statyett av konstnären Antti Savela.

Motivering

Med rötterna i Småland och hjärtat i Västerbotten, och i synnerhet i Vindeln, har denne hedersstipendiat under lång tid haft stor betydelse för länet och kulturen, och då i synnerhet litteraturen. Både under sin yrkesverksamma tid och numera som pensionär har hans helhjärtade engagemang för teater, litteratur och författarskap präglat hans gärning.

Inom Regionbibliotek Västerbotten har rollen som litteraturkonsulent lett till långlivade projekt som Litterära Västerbotten och Västerbotten läser, i rollen som kultur- och bibliotekschef i Vindeln var han med och byggde upp biblioteket på Renforsskolan. Engagemanget i Vindelns kulturliv är omfattande; det har inbegripit bygdespel, berättande, författande av egna romaner och nu senast en drivande kraft inom den nystartade litteraturfestivalen Littfors.

För detta tilldelas nu litteraturens riddare Carl-Axel Gyllenram Region Västerbottens hederstipendium 2023.

Född: 1955

 

 

 

Tillbaka till nyhetslistan