NYHETER 2023-10-09

Regionbibliotek Västerbotten arrangerar världens första Pekbokmässa

Den 20-21 oktober arrangerar Regionbibliotek Västerbotten världens första Pekbokmässa för alla som är intresserade av små barns språkutveckling. Fredagen är till för de som jobbar med små barns språkutveckling och lördagen vänder sig till allmänheten. Här finns något för alla som är intresserade av små barns språk.

Foto som visar en bebis som läser med sin pappa

Världens första Pekbokmässa går av stapeln i Sara Kulturhus i Skellefteå fredagen den 20 och lördagen den 21 oktober, och är öppen för alla som har kontakt med småbarn i jobbet eller hemma. Fredagen vänder sig till yrkesmänniskor som jobbar med barns språk, med inspiration om böcker, berättande, barnrätt och språkutveckling. På lördagen välkomnar man småbarn och deras vuxna till en rolig dag med sagostunder, pyssel, lekar och inspiration med mera.

Att pekboken står i centrum har sin naturliga förklaring.

– Under hela mässan har vi pekboken i fokus – den bok som för de allra flesta barn är deras första. Det är under barnets första år som basen för språkutvecklingen läggs och alla vuxna runt småbarnen har en viktig roll i det tidiga samspelet. Vi hoppas att Pekbokmässan ska sprida ordet om varför det är så viktigt med tidiga språkutvecklingsinsatser, säger projektledaren Frida Värnlund från Regionbibliotek Västerbotten.

Frida Värnlund tipsar om några inslag som hon ser fram emot extra mycket.

– Båda dagarna är maxade med roliga inslag för både stora och små! Bilderboksskaparna Emma Virke och Hanna Albrektson är på plats på lördagen och småbarnen får bland annat skapa sina egna fruktkompisar. Lill-Sara bjuder småbarnen på prova-på-podd. Det finns också ett mässbord för de viktigaste i sammanhanget – de allra minsta – som får plocka ihop sin egen goodiebag. Det går nämligen att krypa på och runt mässbordet.

Pekbokmässan arrangeras av Regionbibliotek Västerbotten och ingår i utvecklingsprogrammet Småprat i Västerbotten.

Småprat i Västerbotten är samlingsnamnet på språkutvecklingsinsatser kopplade till folkbibliotek, öppen förskola, förskola och barnhälsovård på regional nivå i länet. Samverkan sker i dagsläget mellan Regionbibliotek Västerbotten, Mödra- och barnhälsovårdsenheten inom Region Västerbotten och logopedmottagningen på Norrlands universitetssjukhus, samt med enskilda kommuner i Västerbotten.

Läs mer på Pekbokmässans webbplats

Tillbaka till nyhetslistan