Småprat - Bokstart i Västerbotten år 3

Det regionala Bokstartsprojektet sorterar under Regionbibliotek Västerbotten, med kärt och benäget bistånd från Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård, Alva kultur och Logopedmottagningen på Norrlands universitetssjukhus (alla Region Västerbotten) precis som under år 2.

Samverkanspartner är Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård i Västerbotten och målgrupperna finns i kommunerna i Västerbotten. Mottagare är i första led professionella i länet som har uppdrag kring små barns språkutveckling. Det kan vara barnbibliotekarier, logopeder, BHV-sjuksköterskor, förskolepedagoger m fl. I nästa led är det förstås de små barnens föräldrar som arbetet ska nå, via de professionella aktörerna, i så hög grad som det är möjligt.

I Västerbotten finns kommuner med både löpande Bokstartsprojekt eller Språknätverk (Vindeln, Vilhelmina, Bjurholm, Sorsele, Storuman, Dorotea, Vännäs, Robertsfors, Åsele), avslutade projekt (Nordmaling, Bjurholm, Umeå) och kommuner med ambition att söka eget Bokstartsprojekt.

Projektet drog igång den första februari -22, har en projektledare fr o m 1/12 -22.

Tredje året med Småprat - Bokstart i Västerbotten

Fokus på hållbarhet

Projektet vill det tredje året fokusera på att hållbarhetsförankra arbetet som gjorts. Detta gör vi bland annat genom att:

  • Jobba med småpratswebben som statisk landningssida. På webben kommer målgrupperna att hänvisas vidare till olika plattformar. 

  • Bygga ut informationen om små barns språkutveckling på Region Västerbottens webbplats. Det blir en landningssida för professionella som jobbar runt barnen.  

  • Genom Region Västerbottens kanaler hittar vi hållbara arbetssätt för att nå alla professionella i frågor som rör samverkan och små barns språkutveckling. 

Säkerställa kunskap & samverkan

År tre kommer Småprat att jobba med TAKK och den nya nyföddboken som alla bebisar i Västerbotten får. Nyföddboken är ett verktyg som även efter projektslut samlar regionala och kommunala aktörer att samverka kring små barns språkutveckling.

Regional samverkan i frågor om små barns språk var stark redan innan Småprat -  Bokstart i Västerbotten drog igång. När projektet är slut kommer arbetsgruppen att fortsätta mötas i barncentrerade samarbeten som fortlöper; Nyföddboken, Bok på recpet och Språkbad. Arbetsgruppen kommer i sina ordinarie uppdrag att säkerställa även de minsta barnen (0-3 år).

Delatillfällen för pågående projekt

Projektet bjuder regelbundet in till delatillfällen, dvs att de kommuner som arbetar med, har arbetat med eller vill arbeta med Bokstart ses och delar kunskap. Vi lär oss av och med varandra, och ibland ihop med inbjudna gäster.

Småpratspodden

Småpratspodden gör nedslag hos biblioteken i länet som är i olika faser av arbetet med Bokstart. I avsnitten hörs en kommun som avslutat ett treårigt Bokstartsprojekt, en kommun som just nu jobbar aktivt med Bokstart och en kommun som siktar mot att söka eget Bokstartsprojekt. Vår ambition är att spela in tre avsnitt. 

Småprat på BHV

Småprat utformar tillsammans med Kompetescentrum för mödra- och barnhälsovård i Västerbotten en broschyr som fokuserar på språkutveckling och språkstimulans. Broschyren delas ut på 10-månadersbesöket och når alla bebisar som kommer till barnhälsovården. Broschyren implementeras på länets alla barnhälsovårdsenheter och kommer även finnas tillgänglig på länets bibliotek, logopedmottagningar, öppna förskolor och andra platser där barnens vuxna vistas.  

Sjukhusbiblioteken

Den regionala arbetsgruppen för Bok på recept och Språkbad får en representant från sjukhusbiblioteken! Bok på recept och Språkbads böcker kommer att finnas på Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus.

Sjukhusbiblioteken fortsätter att jobba för de minsta barnen på sjukhusen genom exempelvis att dela ut nyföddboken till de bebisar som finns på neonatalavdelningen.

Nå ut! 

Vi vill se till att vi verkligen når småbarnsföräldrarna med Småprats budskap även efter projektets slut. 

Detta gör vi genom att under år tre jobba med att utöka kanaler för barnens vuxna att enkelt hitta information. Vi bygger ut Småprat på 1177 i samverkan med Regionbibliotek Västerbotten, Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård i Västerbotten samt den regionala logopedverksamheten på Norrlands Universitetssjukhus. 

Länets folkbibliotek, öppna förskolor, barnhälsovårdsenheter samt logopedmottagningar kommer att erbjudas ett gemensamt material som lotsar familjer till 1177-sidan. 

Projektledare

Den 1/12 - 2022 började vår projektledare att arbeta med Småprat - Bokstart i Västerbotten! Det betyder också att projektansökan för år tre bygger på resultat för tidigare års aktiviteter. 

För att aktiviteterna år tre ska kunna genomföras behövs en projektledare på heltid. 

Metodbok

På ett hållbart sätt vill vi sammanfatta Småprats tre år som Bokstartsprojekt i Västerbotten. Vi bygger en metodbok som utvärderar och beskriver Småprat och åren som Bokstartsprojekt i Västerbotten.

Avslutningskonferens

Under Småprats sista och tredje år bjuder vi in till en livesänd avslutningskonferens! Samverkanspartners från åren välkomnas och vi lyfter goda exempel på Bokstart från länet. Fokus är att sammanfatta Bokstartsåren i projektform och att på så sätt dela med oss av erfarenheter och lärdomar.