NYHETER 2021-09-14

Västerbotten läser på Sara Kulturhus

På söndag den 12 september är det upptakt för årets läsprojekt ”Västerbotten läser” på nyinvigda Sara kulturhus i Skellefteå. Aktuella författare för läsåret 2021/2022 är Sara Lidman, Svante Bäckström och Maria Broberg. – Det här är ett fantastiskt tillfälle att fördjupa sig i länets litteraturskatter genom möten med författare eller bokcirklar tillsammans med andra som delar ens intresse, säger Katharina Eriksson, ABF Västerbotten.

tre bokomslag

Arrangemanget spelades in och går att se via länken.

Västerbotten läser, 12 september 2021

 

Program 12/9
Trappscenen, Sara kulturhus, Skellefteå
14.15 - 14.30 Västerbotten läser, invigning av det nya läsåret.
14.45 - 15.15 Ola Nordebo föreläser om Astrid Väring.
15.30 - 16.15 ”Jag hade inget annat egentligt ärende i världen än att fatta detta hus och dess smärta”. Om huset som Sara Lidman byggde. Föreläsning med Annelie Bränström-Öhman.
16.15 - 17.00 Författarsamtal med Maria Broberg och Svante Bäckström. Moderator: Annelie Bränström-Öhman.

 

De tre romaner som lyfts fram för läsning 2021/2022 är:

1 - Bära mistel
(Albert Bonniers Förlag, 1960)
Sara Lidmans fjärde roman som har beskrivits som en roadmovie med en mestadels norrbottnisk fond. Det är en stor roman om kärlek där två sorters kärlek står emot varandra; kärleken vars rot är dödsdrift och den moderliga kärleken som drivs av livet.
– Bära mistel hör inte till de mest kända verken i Sara Lidmans författarskap, så vi hoppas nu att många ska upptäcka eller återupptäcka den, säger Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjandekonsulent på Regionbibliotek Västerbotten.

2 - Så höjer sig landet
(Bokförlaget Atlas)
Svante Bäckströms debutroman som handlar om jordbruket i Valsfäbodas grundare Anders Andersson. Den utspelar sig i början av 1800-talet och skildrar en dräng som blir hemmansägare utan att vara ämnad för att bruka jorden och i stället dras till skogen och friheten. Romanen skildrar en tid av intensiv kolonisering av bygden och en historia om identitet och konflikter mellan motstridiga ideal.

Svante Bäckström (född 1983) är uppväxt i Burträsk men är numera bosatt i Valsfäboda, Robertsfors och Umeå. Han debuterade som författare för precis ett år sedan. Utöver skrivandet arbetar han som läkare.

3 - Bakvatten
(Norstedts förlag)
Maria Brobergs debutroman som berättar om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i en fiktiv by i Sorsele kommun på 60-talet. Försvinnandet är berättelsens kronologiska mittpunkt då man som läsare får följa personerna runt Nilas från 1948 fram till 2008. Boken berör såväl ensamhet och längtan, som samvetens förbehåll. Det är en släktberättelse med kärlek och sorg som en starkt närvarande ingrediens och med dialektala inslag i dialogerna.

Maria Broberg (född 1977) är uppvuxen i Piteå och är sedan ett tio

tal år bosatt i Nedre Saxnäs – platsen som inspirerat henne till att skriva Bakvatten. Hon har tidigare varit bosatt i Umeå och Stockholm och är utbildad kulturjournalist
– Förra årets Västerbotten läser gick på grund av pandemin inte att genomföra fullt ut, därför ges Maria och hennes starka roman en ny möjlighet, säger Carl Axel Gyllenram.

Mer om Västerbotten läser
Projektet Västerbotten läser är ett samarbete mellan Regionbibliotek Västerbotten, Kulturförvaltningen Umeå, Kulturföreningen Pilgatan, ABF och Västerbotten kommunbibliotek, och är ett regionalt läsfrämjande projekt där bokcirklar på biblioteken är en viktig del.
Syftet är att öka läsintresset genom att lyfta fram böcker som tar upp spännande och relevanta ämnen, och att främja intresset för västerbottnisk litteratur och västerbottniska författare.

 

 

För mer information
Carl Axel Gyllenram
Litteratur- och läsfrämjandekonsulent, Region Västerbotten
Regional utveckling, Regionbibliotek Västerbotten
070- 258 57 26, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

 

Tillbaka till nyhetslistan