Barnmorska

Man med glasögon och piercingar ler och tittar in i kameran.
Björn Lif jobbar som barnmorska i Umeå.

Jag brinner för att möta människor och att stötta dem genom livets skeden. Som barnmorska har du ett brett yrke där du möter kvinnor i olika åldrar och delar av livet. Du kan jobba på ungdomsmottagningen, som jag. Där möter vi ungdomar som på eget initiativ söker sig till oss. Vi arbetar på uppdrag av ungdomarna själva och vi möter dem i egenskap av medmänniskor, inte patienter. Vi har också startat en killmottagning och en hbtq-mottagning för att förenkla ytterligare för dessa grupper att ta kontakt.

Det som fick mig att välja barnmorskeyrket var att jag hade ett stort intresse för kvinnohälsa samt reproduktiv och sexuell hälsa. Det innefattar både frågor om hälsa och rättigheter, så som rätten till sin kropp och sin sexualitet. De är centrala delar av varje individs hälsa och genomsyrar hela livet – just därför kan du inom barnmorskeyrket göra stor skillnad för människor.

Något som får barnmorskeyrket att sticka ut bland andra vårdyrken är att du oftast träffar friska människor. Du får arbeta förebyggande och främja hälsa i stället för att bota sjukdomar. I mötet med människor skapar du förtroende och hjälper individen på just dennes nivå. Barnmorskeyrket är ett jobb där du ständigt får vara nyfiken och aldrig blir fullärd.