Distriktssköterska

Elisabeth Kanon jobbar som distriktssköterska i Lycksele. Foto: Klas Sjöberg.

Att få jobba som distriktssköterska på hemorten Lycksele har alltid varit en dröm för mig. Det bästa med jobbet är variationen, alla möten med olika människor samt att få vara detektiv i hur du kan hjälpa människor till bättre hälsa.

Jobbet som distriktssköterska är väldigt brett. Jag träffar individer i alla åldrar och från flera olika kulturer. En viktig del av mitt jobb handlar om att främja folkhälsan. Det gör jag genom samtal om livsstil och egenvård. Jobbet är självständigt och till skillnad från många andra sjuksköterskejobb så har vi förskrivningsrätt av läkemedel och hjälpmedel samt håller egna mottagningar inom våra specialområden. Själv håller jag specialistmottagning inom hjärta och kärl samt inkontinens.

Det fina med jobbet på en hälsocentral är att vi är bäst på allmänmedicin. Du blir som en ”allt i allo” inom hälsosjukvård och har ett helhetsperspektiv som gör att hela människan fångas upp.

Om du blir distriktsköterska kan du sedan välja mellan flera olika jobb och arbetsplatser. Antingen jobbar du, som jag, på en hälsocentral men du kan också jobba på exempelvis BVC, i hemsjukvården eller som skolsköterska. Ett annat fält som är på fram-marsch inom vårt område är e-hälsa. Där finns det möjlighet att vara del av en spännande utveckling och se hur vi kan vara nära våra patienter oavsett geografiskt avstånd.