Tandsköterska

Två kvinnor i tandvårdsklädsel, ler och tittar in i kameran.
Ann-Sofie och Viktoria jobbar som tandsköterskor i Robertsfors. Foto: Klas Sjöberg.

Vi har alltid haft ett intresse av att jobba med människor. Vi hade båda jobbat som undersköterskor innan vi valde att plugga vidare. Att valet föll på tandsköterska berodde delvis på att vi ville fortsätta att jobba med människor. Dessutom är det en stor fördel att arbetstiden oftast är förlagd till dagtid.

Som tandsköterska på folktandvården träffar du patienter i alla åldrar, från 1 till 100 år. Oftast jobbar du i par; en tandläkare och en tandsköterska. Men du kan också ha egna patienter och jobba delegerat med att exempelvis göra enklare fyllningar eller lägga bedövning. Vid undersökningar så är det jag som tandsköterska som tar in patienten och börjar ställa frågor om tandborstning och andra tandvårdsrutiner. Sedan tar du röntgenbilder och tandläkaren gör själva undersökningen. Som tandsköterska har du även förebyggande tandvård så som tandborstskola och fluorlackning för barn. Vi har även vänjningsbehandlingar där vi exempelvis visar hur det går till att laga eller ta bort en tand. Jobbet som tandsköterska innehåller också sterilarbete och administration samt att assistera tandläkarna, så dagarna är väldigt varierande. Tandsköterskan kan ses som en spindel i nätet som ligger steget före och ser till att arbetsdagen flyter på.

Jobbet som tandsköterska passar utmärkt för den som gillar att jobba med människor. Arbetsdagen är en blandning av patientmöten och administration och du varierar mellan att stå, gå och sitta. Det gör jobbet hållbart över tid.