Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten år 2 & 3

Under oktober 2021-september 2022 bedrev Region Västerbotten och Funktionsrätt Västerbotten första delen i detta projekt. Satsningen inleddes med dialog med samtliga politikergrupper i Region Västerbotten, med kommunchefsnätverk med flera och avrundades med utbildningsserien ”Att leda och styra för ett jämlikt Västerbotten” omfattande fem tillfällen på olika teman.

Utbildningsserien arrangerades bland annat i samverkan med Uppsala universitet. Närmare 130 politiker, chefer och tjänstepersoner i Västerbotten deltog i satsningen. Tillsammans sökte och beviljades därefter Region Västerbotten, Funktionsrätt Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten medel för en fortsättning på projektet för perioden oktober 2022 – december 2024.     

I Styrkraft för funktionshinderpolitiken, SOU 2019:23, konstaterades att reformtempot och förverkligandet av konventionen för personer med funktionsnedsättning går för långsamt och förklaringsfaktorer till varför arbetet inte går snabbare har legat till grund för projektets arbete:   

  • Tvärsektoriell samverkan för att funktionsrättsfrågor är tvärsektoriella och berör alla verksamheter inom kommuner och regioner. Idag är en av utmaningarna att vi inte utgår från individen och att vi arbetar i stuprör med frågor som rör mänskliga rättigheter och funktionsrätt.  
  • Ledning och styrning – det är viktigt att politiken prioriterar och efterfrågar resultat i frågor kopplade till mänskliga rättigheter. För att dessa frågor ska få genomslagskraft i verksamheterna behövs ett tydligt och modigt ledarskap.   
  • Kunskap om mänskliga rättigheter generellt och funktionsrättskonventionen specifikt. Kunskap bland offentliga aktörer behöver stärkas om deras uppdrag och ansvar i verkställandet av människors rättigheter.  

Projektet har haft som målsättning att bidra till förändringar på dessa tre områden. Arbetet har baserats på funktionsrättskonventionen, barnkonventionen, Europakonventionen och regeringsformen. 

Aktiviteter och utbildningsinsatser  

Under våren och hösten 2023 deltog chefer och verksamhetsnära personal Storumans kommun, Lycksele kommun och Skellefteå kommun i dialoger, utbildningsinsatser och workshops med fokus på mänskliga rättigheter, funktionsrätt och rättighetsbaserat arbetssätt, som tog sin utgångspunkt i kommunspecifika case. De anonymiserade casen skapades utifrån intervjuer med ett antal personer och byggde på individers upplevelse av livsvillkor i respektive kommun och berörde områdena problematisk skolfrånvaro, anhörigstöd och ett självständigt liv.

Innovation X 
Samverkan har skett tillsammans med olika aktörer inom Innovation X. Målet med denna verksamhet är att erbjuda fler lokala mötesplatser och ett brett nätverk för innovativa människor, företag och organisationer med klimat- och samhällsinnovation i fokus.  I samverkan med nätverket har två tillfällen arrangerats. Den 22 september 2023 i anslutning till SEE hållbarhetsvecka arra2ngerades en dag på tema ”Ett gott liv för alla – en dag om mänskliga rättigheter” och 22 mars 2024 ett arrangemang på tema ”Ett gott liv för alla – tillsammans för psykisk hälsa”.  

Grundläggande utbildning i mänskliga rättigheter 

En tre dagars grundläggande utbildning i mänskliga rättigheter genomfördes i september-oktober 2023 i Lycksele. Utbildningsdagen genomfördes i samverkan med Uppsala universitet. Målgrupp för utbildningen var chefer och verksamhetsnära personal i offentlig sektor.  

 Två heldagsutbildningar i grundläggande mänskliga rättigheter genomfördes i Umeå 18 april samt 26 april 2024. Utbildningsdagarna genomfördes i samverkan med Uppsala universitet och SKR. Målgrupp för dagarna var personer inom styrning och ledning från kommunerna, myndigheter och Region Västerbotten.   

Specialdesignad utbildningsdag (digital)  

Den 23 maj 2024 arrangerades en specialdesignad utbildningsdag. Utbildningsdagen utgick ifrån de behov och önskemål som kommunerna själva lyft fram vid workshops, utbildningstillfällen och dialoger. Målgrupp: berörda verksamhetschefer, verksamhetsnära personal och politiker i Storuman, Lycksele och Skellefteå. Bland några av föreläsarna kan bland andra nämnas Cristian Lagström, Assistent professor, Stockholm Business School, Stockholms universitet, Rebecka Boman, universitetsadjunkt i barnrätt, Juridiska institutionen, Uppsala universitet, Lina Palmqvist, universitetslektor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås och Mats Tyrstrup, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och forskare vid Stiftelsen Leading Health Care med flera.  

Slutkonferens 12 september 

Respekt för rättigheter – hur vi skapar ett gott liv för alla!
Se länk till programmet här.
 

MR-dagarna 14–15 november 

Projektet arrangerar ett 45-minuters seminarium på temat ”Respekt för rättigheter - hur vi skapar ett gott liv för alla”.  

Filmer från slutkonferens publiceras här – se flik  

Slutrapporten kommer att publiceras här i december.