Hälsa tillsammans

Folktandvårdens hälsofrämjande satsning ”Hälsa tillsammans” riktar sig till elever i årskurserna 4–9 i Västerbotten. Satsningen har som mål att leda till färre kariesangrepp– och färre tandläkarbesök leder i sin tur till högre närvaro i skolan.  Hälsa tillsammans är en investering i framtidens munhälsa eftersom friska tänder hos barn och ungdomar ökar chansen till en god munhälsa senare i livet.

En satsning för bättre munhälsa hos barn och ungdomar

Folktandvårdens hälsofrämjande satsning ”Hälsa tillsammans” riktar sig till elever i årskurserna 4–9 i Västerbotten. Satsningen har som mål att leda till färre kariesangrepp– och färre tandläkarbesök leder i sin tur till högre närvaro i skolan. Hälsa tillsammans är en investering i framtidens munhälsa eftersom friska tänder hos barn och ungdomar ökar chansen till en god munhälsa senare i livet. 

Tillsammans med Renforsskolan i Vindelns kommun, startade Folktandvården 2022 ett samverkansprojekt för bättre munhälsa. Projektet fick senare namnet Hälsa tillsammans.

Sedan dess har initiativet utvecklats och finns idag i de flesta skolor i kommunerna Dorotea, Vilhelmina, Sorsele, Åsele, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Lycksele samt i hälften av Skellefteås skolor.

Under 2025 planeras ännu fler skolor att ansluta sig till Hälsa tillsammans, bland annat Ersängsskolan på östra Ersboda i Umeå samt de kommunala skolorna i Nordmalings kommun.

Om du som förälder önskar att Hälsa tillsammans ska besöka ditt barns skola; uppmuntra gärna skolans rektor eller skolsköterska att kontakta Folktandvården för mer information. Hälsa tillsammans erbjuds till alla skolor i länet.

Hur går Hälsa tillsammans till?

Folktandvårdens personal besöker klasser i årskurserna 4-9 en gång per termin. Under besöket samtalar vi med eleverna om goda munhygienrutiner och hälsosamma levnadsvanor, med särskilt fokus på kost. Vid besöket applicerar vi också fluoridlack på barnens tänder för att stärka emaljen och förebygga karies.

Innan varje besök skickar skolan ut detaljerad information till vårdnadshavare om fluoridlackningen, inklusive möjligheten att tacka nej. Det är viktigt att betona att Folktandvården aldrig fluoridlackar ett barn mot dess vilja.

Har du frågor eller vill veta mer?

Kontakta gärna Hälsoodontologiska avdelningen på: Karin.Sunnegardh@regionvasterbotten.se

Folktandvården erbjuder även kunskap om tobaksprevention

Folktandvården erbjuder även kunskap om tobaksprevention till elever i årskurs 6. Det sker genom satsningen Tobakfri Duo i samverkan med skolan.

Tobaksfri.se