Välkommen till Tandhajpen!

Folktandvården Västerbotten arbetar aktivt för att förbättra munhälsan hos barn och ungdomar och är angelägna om att utveckla nya arbetssätt i syfte att höja samhällets kunskap om tänders betydelse för god hälsa och psykiskt välbefinnande. Tävlingen Tandhajpen är ett av våra verktyg för att nå detta mål.

Illustration med tecknade djur

Vinnaren i Tandhajpen 2024 är utsedd!

Första pris gick till klass 4 på Gummarkskolan i Skellefteå kommun med motiveringen "Ett bidrag som sprider glädje, visar god kamratskap, ger viktigt kunskap om tänder och tandhälsa och inte minst inspirerar till mer tandborstning". Stort grattis! Klassen har vunnit ett besök på Lycksele djurpark. 

.............................

Varför är det viktigt att sköta om sina tänder?

Människor och djur behöver tänder för att tugga och äta. Tänder behövs för att forma ljud och kunna prata. Tänder är vackra som ädelstenar men kan vara livsfarliga och användas som vapen. Vi människor kan göra proteständer för att ersätta en tand som blivit allt för trasig. Ibland kan även djur få proteständer för att kunna leva vidare och utföra ett arbete som till exempel en polishund. Att sköta sina tänder på bästa sätt för att hålla dom friska är jätteviktigt för dig, mig och alla djuren på hela jordklotet.

Här kan du titta på några intressanta filmer om djur och deras tänder:

 

Text till videon: 

Aporna äter ständigt. Hos en människa kan det leda till utveckling av kariesangrepp i tänderna. Aporna har hittat ett unikt sätt att skydda sina tänder. De rengöra mellan tänderna med hjälp av hårstrån som stjäl från människor och använder som tandtråd.

Men varför gör de så? Det finns olika teorier, kanske vill de rengöra sina tänder eller så vill dom äta upp det som fastnat mellan tänderna. En annan teori är att apornas mat innehåller mycket socker vilket ger beläggningar på tänderna som i sin tur irriterar tandköttet och gör ont.

Att använda tandtråd kräver träning och aporna lär sig olika fort. Tandtråd är krångligt och även människor behöver träna för att bli duktiga på att rengöra sina tänder med tandtråd.

Det är intressant att veta att modern tandtråd började människor använda för 200 år sedan. Apor är det enda djurslag som använder tandtråd för att rengöra mellan tänderna. Smart va?

Vad är Tandhajpen?

Tandhajpen är en tävling för elever i årskurs 4 i Västerbottens län. Ett övergripande syfte med Tandhajpen är att öka intresset för att behålla god hälsa och stimulera ett hållbart lärande för gemensam problemlösning. Folktandvården ser det som en styrka att tillsammans med lärare och elever kunna söka kunskap och fakta om livsavgörande val och god hälsa i ett livslångt perspektiv.

Om tävlingen

Eleven tävlar tillsammans med sin klass mot andra klasser. Klassen kan skicka in ett eller flera tävlingsbidrag, det är helt valfritt. Första pris är ett besök för hela klassen på Lycksele Djurpark inklusive en guidad tur. I priset ingår även ett resebidrag.

Tävlingsuppdraget är att beskriva varför tänder har betydelse för hälsa, överlevnad och välbefinnande för ett djur eller en människa. Det kan visas genom en bild, film, dans, sång, konstverk, intervju av någon kunnig person, spel, bok, dikt, Powerpointpresentation, faktablad, collage eller på ett annat beskrivande sätt.

En tävlingsjury kommer att utse vinnaren utifrån bedömning av följande punkter:

  • Hur väl det framgår att tänder är nödvändiga för hälsa, överlevnad och välbefinnande hos en djurart eller hos människan.
  • Att kunskap om tänder, deras utveckling och funktion hos djur och människa är informativt och korrekt.
  • Att bidraget inspirerar betraktaren till lärande och förståelse för hälsa hos djur och människor.
  • Att bidraget har ett respektfullt förhållningssätt till djur och människor.

Regler

  • Tävlingen är endast öppen för årskurs 4 i Västerbottens län. Inskickade bidrag måste vara original och inte plagiera text, musik, sång eller andra upphovsrättsskyddade verk. Bidrag som är inlämnade för sent kommer att ignoreras. En enig jury bstående av personer från folktandvården, Region Västerbotten samt våra samarbetspartners utser vinnaren.
  • Bidraget ska skickas in via mejl eller post (se adresser här under) eller lämnas direkt till en av folktandvårdens kliniker senast tisdag den 30 april 2024. Med tävlingsbidraget ska det följa uppgifter om skola, klass, ansvarig lärare, antal elever i klassen, namnet på de elever som gjort bidraget. Obs! alla digitala filer ska döpas med namnet på klassen och skolan.
  • Genom att anmäla sig till tävlingen försäkrar man att riktlinjerna för GDPR är uppfyllda och godkänner att vi får publicera de inskickade bidragen tillsammans med namn på klass och skola.

Postadress:

Hälsoodontologiska teamet
”Tandhajpen”
Tandläkarhögskolan våning 5
901 85 UMEÅ

Mejladress:

halsoodontologi@regionvasterbotten.se

Skriv "Tandhajpen" i ämnesraden på ditt mejl.  

Frågor och kontakt

Har du frågor kring tävlingen är du välkommen att kontakta Hälsoodontologiska teamet på halsoodontologi@regionvasterbotten.se 

Material

Se länk till vår affisch längre ner. 

 

Våra samarbetspartners 2024

Logo för Lycksele djurpark      Logo Norrmejerier     Logotyp för Länstrafiken Västerbotten     Logotyp för GUM

 

Karin Sunnegårdh-Grönberg Tandvårdsstrateg
E-post
karin.sunnegardh@regionvasterbotten.se
Telefon
070-274 37 30