Skydda dig själv och andra mot säsongens smittor

Säsongerna för influensa, RSV (respiratorisk syncyticalvirus) och vinterkräkssjuka bedöms vara över. Smittspridning på låga nivåer kan ändå förekomma. Covid-19 har hittills under 2025 legat på mycket låga nivåer.

Sommaren är en tid då vi ofta spenderar mer tid ute i värmen, solar och badar. Folkhälsomyndigheten har publicerat råd inför sommaren om hur vi bäst undviker insektsbett, magsjuka, har säkert sex och skyddar oss mot värmeböljor.

Under sommaren grillar vi mycket och det kan ibland hända att någon blir magsjuk av det man grillat. Livsmedelsverket har några enkla råd för att minska risken att bli sjuk av maten.  

Säkert sex 

Sommaren är också den tid som flest smittas av sexuellt överförbara infektioner och vanligast är klamydia följt av gonorré. Viktigt att tänka på att praktisera säker sex, det vill säga att använda kondom vid nya sexuella kontakter samt att testa sig.  

Könssjukdomar, som till exempel klamydia, ger ofta inga symtom. Skydda dig själv och andra genom att använda kondom vid sex med ny eller tillfällig partner. Provta dig alltid vid symtom som kan vara klamydia, till exempel flytningar från underlivet, sveda när du kissar och mellanblödningar. Provtagning kan ske på flera ställen i Västerbotten, mer information finns på 1177.se, och prov kan också beställas hem från klamydia.se. 

Stanna hemma när du är sjuk

Oavsett vilken tid på året det är ska du stanna hemma när du känner dig sjuk och har tydliga symtom på magsjuka, luftvägsinfektion eller feber. Undvik att umgås nära andra människor när du känner dig akut sjuk. 

På 1177.se kan du läsa om vanliga och ovanligare infektioner. Där kan du läsa om hur du kan lindra besvären och när du behöver söka råd. Du kan även ringa 1177 för att få hjälp med att bedöma dina symtom och hur du söker vård.

Skydda dig med vaccination

På sommaren är det många som reser, både inom och utom Sverige. Inför resor är det viktigt att tänka på att se över vilka vaccinationer som rekommenderas för dig. I Europa och resten av världen har antalet fall av mässling ökat de senaste åren och det är viktigt att se över skyddet inför resor utomlands. Du som reser med barn kan få råd BVC.  

Vaccination mot covid-19 och influensa ger ett bra skydd mot svår sjukdom. Alla som är 65 år eller äldre och personer 18 år eller äldre med underliggande sjukdomar eller tillstånd som gör de extra sårbara rekommenderas vaccination inför varje säsong. Vaccination ger ett visst skydd mot att insjukna i dessa infektioner och därmed också ett skydd mot att bli sjuk i allvarliga följdsjukdomar.  Vaccinationerna är gratis för de som rekommenderas vaccination.

Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta och det är gratis för den gravida. Vaccination under graviditet ger ett skydd mot kikhosta för det nyfödda barnet genom antikroppar som överförs från mamman till fostret under graviditet. Barnet får sedan påfyllning av skyddet genom att följa barnvaccinationsprogrammet där vaccination mot kikhosta ingår från 3 månaders ålder.

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriell lunginflammation. En bakteriell lunginflammation orsakad av pneumokocker kan uppträda som en komplikation efter en luftvägsinfektion orsakad av en virusinfektion som till exempel influensa. Pneumokockvaccination ingår i barnvaccinationsprogrammet  från 3 månaders ålder. Dessutom rekommenderas vissa riskgrupper pneumokockvaccination med underliggande sjukdomar enligt det särskilda vaccinationsprogrammet från 2 års ålder. Alla som är 65 år och äldre rekommenderas vaccination mot pneumokocker vart 5:e år. Vaccinationen mot pneumokocker är inte säsongsbunden och vaccinet kan ges under andra tider av året.