Skydda dig själv och andra mot vinterns smittor

Under vintern sprids flera smittsamma sjukdomar och det är många som smittas och blir sjuka av till exempel covid-19, influensa, RSV och vinterkräksjuka. De flesta får milda sjukdomar, men en del blir allvarligt sjuka. På den här sidan finns information om hur du bäst skyddar dig själv och andra personer i din omgivning.

Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma när du känner dig sjuk och har tydliga symtom på magsjuka, luftvägsinfektion eller feber. Undvik att umgås nära andra människor när du känner dig akut sjuk.

På 1177.se kan du läsa om vanliga och ovanligare infektioner. Där kan du läsa om hur du kan lindra besvären och när du behöver söka råd. Du kan även ringa 1177 för att få hjälp med att bedöma dina symtom och hur du söker vård.

Skydda dig med vaccination

Vaccination mot covid-19 och influensa ger ett bra skydd mot svår sjukdom. Alla som är 65 år eller äldre och personer 18 år eller äldre med underliggande sjukdomar eller tillstånd som gör de extra sårbara rekommenderas vaccination inför varje säsong. Vaccination ger ett visst skydd mot att insjukna i dessa infektioner och därmed också ett skydd mot att bli sjuk i allvarliga följdsjukdomar.  Vaccinationerna är gratis för de som rekommenderas vaccination.

Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta och det är gratis för den gravida. Vaccination under graviditet ger ett skydd mot kikhosta för det nyfödda barnet genom antikroppar som överförs från mamman till fostret under graviditet. Barnet får sedan påfyllning av skyddet genom att följa barnvaccinationsprogrammet där vaccination mot kikhosta ingår från 3 månaders ålder.

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriell lunginflammation. En bakteriell lunginflammation orsakad av pneumokocker kan uppträda som en komplikation efter en luftvägsinfektion orsakad av en virusinfektion som till exempel influensa. Pneumokockvaccination ingår i barnvaccinationsprogrammet  från 3 månaders ålder. Dessutom rekommenderas vissa riskgrupper pneumokockvaccination med underliggande sjukdomar enligt det särskilda vaccinationsprogrammet från 2 års ålder. Alla som är 65 år och äldre rekommenderas vaccination mot pneumokocker vart 5:e år. Vaccinationen mot pneumokocker är inte säsongsbunden och vaccinet kan ges under andra tider av året.

Tips på åtgärder för att skydda dig själv och andra

Stanna hemma när du känner dig sjuk och har tydliga symtom på magsjuka, luftvägsinfektion eller feber. Undvik att umgås nära andra människor när du känner dig akut sjuk.

Tänk på vem du träffar när du har symtom på infektion, det gäller även om symtomen är lindriga. Viktigt att visa särskild hänsyn i kontakt med äldre människor, små barn under sex månader och personer med underliggande sjukdomar som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas.

Du som är äldre, har spädbarn eller tillhör någon riskgrupp kan skydda dig själv genom att undvika nära kontakt med förkylda personer. Tänk särskilt på att inte träffa någon som nyss blivit sjuk. Smittsamheten är som regel störst de första dagarna efter insjuknandet. Hur länge en person är smittsam varierar beroende på vilken infektion det är.

Att nysa och hosta i armvecket eller i en pappersnäsduk är en enkel åtgärd för att minska risken att virus fastnar på händer eller sprids via luften till andra människor. Tänk därför på att alltid hosta eller nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk.  

Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten efter toalettbesök och före matlagning och måltider. Handdesinfektion kan också användas om du inte har tillgång till tvål och vatten. Kom ihåg att enbart handdesinfektion inte hjälper mot vinterkräksjuka.

Aktuellt smittläge

Smittskydd Västerbotten informerar under stor del av året vårdens chefer i länet veckovis om det epidemiologiska läget genom en veckorapport, Smittläget. Under sommarmånaderna och när infektionsläget är väldigt lågt skickas ingen veckorapport. Rapporten går till chefer som gärna får skicka den vidare till sin personal. Är du chef och önskar få Smittläget skickad till dig kan du mejla denise.jarvis@regionvasterbotten.se

Smittläge vecka 49