Kulturskapare i Barentsregionen uppvaktades i Umeå

För andra gången har Barents Scholarship for Cultural Cooperation delats ut till professionella konstnärer och konstföreningar inom kulturområdet i Barentsregionen.

Barents kulturstipendiater 2019
Stipendiater och utrikesministrar vid ceremonin i Umeå Foto: Patrick Trädgårdh

Vid en ceremoni den 3 oktober uppmärksammades och belönades fyra stipendiater för sitt konstnärliga arbete och samarbete över gränserna. Stipendierna delades ut av utrikesministrar inom Barents Euro-Arktiska rådet. Barents Scholarship for Cultural Cooperation uppgår till 10 000 euro. Stipendiet etablerades av kulturministrarna inom Barents Euro-Arktiska rådet 2016.

2019 års stipendiater

Joint Working Group on Culture, JWGC, har utsett stipendiaterna för år 2019.

Den finske stipendiaten är kulturmagasinet Kaltio, Oulu som i över 70 år främjat konst och kultur i norra Finland. Kaltios fokus har utvecklats och breddats från att vara bevarande till att täcka konst och kultur i hela norra Skandinavium och Barentsområdet och särskilt det kulturella samarbetet med nordvästra Ryssland.

Den norske stipendiaten är saxofonisten Ola Asdahl Rokkones, Tromsö, en erfaren och kompetent musiker vars arbete starkt karaktäriseras av en nordlig dimension. Rokkones har bred erfarenhet när det gäller samarbete över gränser i norr och han sätter hela Barentsområdet i fokus.

Ilia Kuzubov är namnet på den ryske stipendiaten. Han är en erfaren ledare inom konst och kultur och arbetar för att främja både modern och traditionell konst i norra Ryssland. Han arbetar aktivt för att stärka de kulturella relationerna i Barentsregionen. Festivalen ”Taibola” är en av regionens kulturella flaggskepp.

Broderigruppen FIMBRIA är den svenska stipendiaten. Det är en grupp konstnärer och konsthantverkare, högt utbildade inom textil konst, grafisk design och scendesign, som har broderi som gemensamt uttryck. Genom erfarenhetsutbyten och utställningar synliggör de broderiet för en bredare public och knyter samtidigt regionerna i Barents närmare varandra.

Tidigare stipendiater

De första stipendierna delades ut i Arkhangelsk 2017 till fotografen Jaakko Heikkilä (Finland), resandeteatern Samovarteateret (Norge), poeten och författaren Mona Mörtlund (Sverige) och gruppen Ethno-Cultural Initiatives Support and Development Fund in the Republic of Karelia (Ryssland). Tidigare stipendiater, med undantag av den ryska, medverkade vid utdelningen i Umeå.

 

 

Tillbaka till nyhetslistan