Smittskydd

Smittskyddsenheten arbetar för att förebygga och minska risken för spridning av smittsamma sjukdomar till och mellan människor i länet.

Vad gör smittskyddsenheten?

Huvuduppdraget för Smittskydd Västerbotten är att genom olika åtgärder förebygga och minska spridning av smittsamma sjukdomar till och mellan människorna i Västerbotten. Det sker bland annat genom epidemiologisk övervakning, utbildning och information till såväl allmänhet som vårdpersonal, statistisk bearbetning av anmälningspliktiga sjukdomar, smittspårning och planering och uppföljning gällande vaccinfrågor. Vi arbetar strukturerat genom Strama för att antibiotika ska fortsätta vara verkningsfulla läkemedel vid infektioner orsakade av bakterier.  

Smittskyddslagen är utgångspunkten i vår verksamhet men flera andra lagar och förordningar är också viktiga, tex Smittskyddsförordningen. 

Anmälningspliktiga sjukdomar

Smittskyddslagen och Smittskyddsförordningen reglerar vilka sjukdomar som är anmälningspliktiga. Anmälningspliktiga sjukdomar delas in i allmänfarliga, samhällsfarliga och anmälningspliktiga utöver allmänfarliga. Vissa är också smittspårningspliktiga.  Mer information finns i Folkhälsomyndighetens falldefinitioner och i lathunden nedan. I svaret från klinisk mikrobiologi framgår det också om sjukdomen är anmälningspliktig. Anmälan från behandlande läkare sker i Sminet. 

Patient- och läkarinformation