Aktuellt läge i Västerbotten vecka 43

Stephan Stenmark är smittskyddsläkare i Region Västerbotten och ger en aktuell bild av läget i Västerbotten med anledning av covid-19.

Det här sägs i filmen

Aktuellt läge i Västerbotten är att vi de senaste tre veckorna har haft en stabilt antal fall, drygt 50 fall per vecka, samtidigt ser vi en ökning av covid-19 i omvärlden och i andra regioner i Sverige.

När vi smittspårar, och det gör vi med alla fall, så hör vi berättelser som att jag var och träffade en kompis, jag satt tillsammans med några kollegor i ett arbetsrum, jag var på träningen, jag var ute på en bar – helt vanliga händelser som har lett till smitta. Det som är gemensamt för de här situationerna är att man har varit nära varandra, man har inte kunnat upprätthålla den fysiska distansen och då kan smitta ske.

Vi behöver också tänka över de resor vi gör utanför regionen nu, både i jobbet och privat, att bara göra nödvändiga resor. Vi märker också att på vissa linjer och i en del av lokaltrafiken så får vi stor trängsel. Här måste vi hjälpas åt, att vi som kan ta andra alternativ till och från jobb och skola gör det, så att de som verkligen måste åka kollektivtrafik kan göra det på ett säkert sätt. Ditt och mitt val, det gör skillnad.

Om covid-19 – coronavirus i Västerbotten