Mat för barn över ett år

Barn över ett års ålder kan oftast äta samma mat som föräldrar och äldre syskon. Det finns ingen särskild barnmat som små barn måste äta som exempelvis välling, färdig barnmat i burk eller måltidsklämmisar.

Huvudmål

Välj i första hand potatis, rotfrukter, havreris, mathavre, hirs eller ris tillsammans med grönsaker och varmrätt av fisk, kött, ägg, linser eller bönor. De senaste decennierna har konsumtionen av vetebaserade livsmedel som pasta, couscous, bulgur, pizza och liknande ökat mycket. Vårt förslag är begränsa måltider som baseras på den typen av livsmedel till cirka tre gånger per vecka. Det gäller även färdig barnmat i burk och måltidsklämmisar som ofta innehåller vetebaserade livsmedel som pasta, couscous, eller bulgur. Ris bör inte ges mer än fyra gånger per vecka på grund av arsenikinnehållet i ris.

Frukost, mellanmål och kvällsmål

Äter barnet gröt eller välling så välj helst produkter som är baserade på havre. Låt barnet äta gröt eller välling högst tre gånger per dygn. När barnet är ungefär ett år gammalt kan du börja servera hemlagad havregrynsgröt. Fil eller yoghurt med osötade flingor är också ett bra alternativ.

Välj både hårt och mjukt bröd med innehåll av råg, korn eller havre. Prova gärna om barnet klarar delikatessbröd, rågrut, majskakor, linskakor, flatbröd eller rågi som är tunt och lätt att suga/tugga på. Välj även mjukt bröd som har inslag av sädesslagen råg, korn eller havre. Det är bra att barn tidigt vänjer sig vid bröd som inte är ”vitt”. Låt frukt eller bär av olika sorter ingå i alla mellanmål.

Några råd för mindre gluten i maten

  • Välj potatis, rotsaker, havreris/mathavre, ris eller hirs.
  • Servera pasta, couscous, bulgur, pannkaka och pizza max tre gånger per vecka.
  • Ge barnet välling och gröt högst tre gånger per dygn.
  • Byt vitt bröd av vete mot bröd som innehåller råg, korn och havre.
  • Om du kan, välj gärna livsmedel som är producerade lokalt eller inom landet för ett mer hållbart ätande.

Att följa råden är ingen garanti för att inte drabbas av glutenintolerans. Vissa barn behöver av olika anledningar äta mat som innehåller mycket spannmål. Om det gäller ditt barn ska du inte oroa dig över mängden gluten. Prata med vårdpersonalen på BVC om du har frågor.

Så kan en dagsmeny se ut

Frukost

  • En portion välling, barngröt eller hemlagad gröt med mjölk och en bit frukt eller bär.
  • Eller naturell fil, yoghurt eller mjölk med havreringar eller müsli, samt bär eller frukt. Du kan också lägga till en smörgås och en bit grönsak.

Mellanmål förmiddag

  • Frukt i bitar.

Mellanmål eftermiddag

  • Smörgås och mjölk, en bit frukt, havregrynsgröt med mjölk och fruktmos.
  • Eller naturell fil eller yoghurt med havrekuddar och bär eller hackad frukt. Du kan lägga till en liten smörgås, hård eller mjuk.

Huvudmål (lunch och middag)

  • Potatis, rotfrukter, ris, havreris eller hirs.
  • Grönsaker eller rotfrukter.
  • Kött, fisk ägg, linser eller bönor.
  • Någon sås.
  • Vatten eller mjölk att dricka.
  • Frukt eller bär till efterrätt.

Kvällsmål

  • En portion välling eller barngröt med frukt eller bär.
  • Eller naturell fil eller yoghurt mjölk med havreringar eller müsli, samt bär eller frukt.

Råden är sammanställda av Olof Sandström, docent och överläkare vid Institutionen för klinisk vetenskap, enheten för pediatrik, Umeå Universitet.