Blodgivare räddade Anders liv

År 2013 fick Anders Örtelius beskedet att han hade leukemi. Nu fem år senare är han friskförklarad. Tack vare blodgivare och en stamcellsdonator klarade han den tuffa behandlingen och är årets ambassadör för Blodomloppet i Umeå.

Anders Örtelius.

Anders har alltid sett sig själv som en frisk och aktiv person som gillar gympa och golf. December 2013 fyllde han 60 år och skulle fira det med en golfresa till Sydafrika. Några veckor innan resan blev han förkyld. Tiden gick och resan närmade sig, men förkylningen ville inte släppa så han sökte vård. När provsvaren kom tillbaka fick han veta att han hade leukemi, en form av blodcancer.

– När jag fick beskedet snurrade allting och jag tänkte ”Jaha, det var det det”. Men efter att ha pratat med min läkare som berättade att det finns en behandling fick jag hopp, säger Anders Örtelius.

Resan ställdes in och istället påbörjade han en sex månaders cytostatikabehandling på hematologen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Behandlingen var tuff och dödade alla sjuka cancerceller. Men den påverkade också min benmärg som ska producera nya blodkroppar, vilket innebar att jag behövde många påsar blod för att överleva, berättar Anders Örtelius.

Behövde blod under behandlingen

Efter några veckor var benmärgen återställd och då var det dags för nästa omgång i behandlingen, vilket krävde ännu fler blodtransfusioner. Det här pågick under ytterligare fyra månader. Efter den sista behandlingen fick Anders även en transplantation av friska stamceller från en ung tysk donator eftersom det inte fanns någon matchande donator i Sverige.

– Nu, efter fem år, är jag helt frisk. Efter två år släpptes sekretessen om min donator och jag åkte till Tyskland och träffade honom förra året. Det var ett helt fantastiskt möte! Tack vare vår fantastiska sjukvård, alla blodgivare och min donator är jag helt återställd och kan leva ett aktivt liv igen, säger Anders Örtelius.

Anders Örtelius, joggar.

Ambassadör för Blodomloppet

I år är Anders ambassadör för motionsarrangemanget Blodomloppet i Umeå tisdag den 21 maj på Skeppsbron. Han kommer att vara på plats under kvällen och stå bredvid blodbussen tillsammans med Blodsjukas förening. Då finns det möjlighet att prata med honom och ställa frågor.

– Blodgivning kan bli så anonymt. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram de som får hjälp av blodgivarnas osjälviska och livsviktiga donation. Utan blodgivare skulle inte vården fungera, säger Anders Örtelius.

Blodcentralen är på plats

Blodcentralen och blodbussen kommer att finnas på plats och alla som vill kan passa på att anmäla sitt intresse för att bli blodgivare.

– Blod är en färskvara som ständigt behöver fyllas på, därför kan det aldrig bli för många blodgivare. Att ge blod räddar liv, säger Harriet Söderlund, biomedicinsk analytiker på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Blodomloppet som uppmärksammar vikten av att ge blod är blodcentralens största kampanj för att värva nya blodgivare och viktig för att nå ut med information om blodgivning.

Den som redan är blodgivare och deltar i loppet får en extra gåva och kan hämta den i blodcentralens tält i Broparken eller på Skeppsbron.

– Vi vill passa på att hylla alla våra blodgivare som ser till att det finns blod vid operationer, olyckor, förlossningar och som behandling vid olika sjukdomar, säger Anne Marie Österdahl, sjuksköterska på Blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Fakta

  • Under 2018 gjorde blodcentralen 15 184 tappningar.
  • En tappning är 4,5 dl.
  • Västerbotten hade 18 119 aktiva blodgivare 2018.
  • Män kan ge blod med 12 veckors mellanrum och kvinnor med 17 veckors mellanrum.
  • För att få bli blodgivare ska du vara mellan 18 och 60 år gammal, frisk och väga över 50 kilo.

Mer information

Anmäl intresse för att bli blodgivare

Här kan du lämna blod i Västerbotten

Tillbaka till nyhetslistan