Medicinhistoriskt museum i Umeå i nya lokaler

Västerbottens medicinhistoriska förening invigde på måndagen sitt nya museum på Norrlands universitetssjukhus. I helt nya lokaler, placerad mellan apoteket och centralhallen, visas hälso-och sjukvårdens utveckling i Västerbotten.

Medicinhistoriska
Utställningen, som bara rymmer en del av föreningens stora samling med flera tusen föremål, visas bland annat i glasförsedda montrar och genom bildkollage på väggarna. Foto: Jan Alfredsson

Det nya museet är uppdelat i olika områden; från folkmedicinens framväxt, via de tidiga sjukstugorna, länslasarettet i Umeå och sanatoriet i Hällnäs till gamla apotek, de första tandläkarmottagningarna och vårdutbildningarna från förr.

Historiska ben

Permanent utställning

Utställningen, som bara rymmer en del av föreningens stora samling med flera tusen föremål, visas bland annat i glasförsedda montrar och genom bildkollage på väggarna. Museets utställning är permanent, men kan successivt komma att förändras.

Äkta mattor

I museet finns också två autentiska miljöer som visas bakom glasväggar; en av de första tandläkarmottagningarna med äkta mattor på golven och ett vårdrum med en gammal säng från Bjurholms sjukstuga.

Föreningen har tagit hjälp av ett externt företag för utformningen av museet. Delar av utställningen är interaktiv, bland annat med möjlighet att lyssna på inlästa berättelser, till exempel en distriktsbarnmorskas tankar och en poliopatients upplevelser.

Historiska lyssna

Öppet på vardagar

Museet är normalt obemannat och öppet för allmänheten på vardagar klockan 8.00–16.00, men föreningen kan också erbjuda guidade visningar under våren.

Museet, som varit stängt i ett par år, låg tidigare i det gamla länslasarettets rotunda på sjukhusområdet. En byggnad som revs för att bereda plats för den nya psykiatribyggnaden.

Historiska skåp

– Det nya museet är ett lyft, nu kan vi visa föremålen på en central plats på Norrlands universitetssjukhus, säger Harriet Söderström, ordförande för Medicinhistoriska föreningen.

Tillbaka till nyhetslistan