NYHETER 2021-07-07

Säkrare bad- och båtturer i sommar

Att vara på stranden och ute på sjön är ofta roligt och härligt. Men är man inte uppmärksam och har respekt för vattnet är det lätt att en olycka sker.

Kvinna i ambulansklädsel står framför ambulans vid vattnet. Ser allvarlig ut. Foto.

 

Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.

När någon håller på att drunkna är det ambulanspersonal som kommer till platsen när man ringer 112. Victoria Gustafsson är undersköterska vid ambulansen på Lycksele lasarett och jobbar sedan oktober 2019 även på akutmottagningen.

– När någon håller på att drunkna beter de sig inte som vanligt, de kan verka ha det jobbigt och försvinna under vattenytan. Ibland viftar de på armarna men ofta sker drunkningsolyckor snabbt och tyst, säger Victoria Gustafsson.

Tveka inte att larma

Ropa alltid på hjälp om du ser att någon har problem i vattnet. Ring 112 eller be någon annan göra det.

– Var inte rädd för att larma! Det är bättre att larma och sedan få kontroll på läget än att inte larma alls. Vi finns här för er, säger Victoria Gustafsson.

En livboj, jacka, rep, grenar eller andra hjälpmedel kan kastas eller sträckas ut för att försöka få upp personen ur vattnet.

– När en person har panik är det lätt att du själv dras ner under vattenytan. Ha det i åtanke om du försöker simma ut för att rädda personen. Använd hjälpmedel och var gärna flera stycken som hjälps åt.

Påbörja hjärt-lungräddning redan i vattnet

Är personen livlös gäller det att fort få upp hen ur vattnet och göra hjärt-lungräddning som vanligt om personen inte andas medan du väntar på ambulansen.

– Den enda skillnaden är att du ska börja med att ge fem inblåsningar så snart som möjligt, gärna redan i vattnet om du kan. Det gäller både vuxna och barn, säger Victoria Gustafsson.

Kom ihåg att det inte bara är barn och unga som kan råka ut för olyckor.

– Även om du är en simkunnig vuxen är det säkrare om du inte badar helt ensam och är du onykter ska du undvika att bada. Onyktra personer har ofta sämre omdöme och testar gränser vilket kan leda till att det lättare blir olyckor, säger Victoria Gustafsson.

Flytväst även vid korta sträckor

Är du ute på vattnet med båt, vattenskoter eller liknande är det viktigt att ha flytväst på sig – oavsett ålder.

– Ha alltid flytväst på dig när du är på vattnet även om du tycker att du bara ska en kort bit, uppmanar Victoria Gustafsson.

Fler råd om vattensäkerhet för barn och vuxna finns på 1177.se

Så kan du minska risken för drunkningsolyckor

Det finns flera saker du kan tänka på för att göra det säkrare i och vid vatten:

  • Lämna aldrig ett barn utan uppsikt nära vattendrag, även om de kan simma, och ha alltid en simkunnig vuxen med.
  • Bada inte där det finns kraftiga vattendrag eller på platser där det är markerat att man inte får bada.
  • Ha fullt fokus på barn och ungdomar. Lägg bort telefonen och annat som kan stjäla din uppmärksamhet.

Fler råd vid drunkningsolyckor finns på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan