Suicidpreventiva dagen 2024

Onsdag den 10 september bjöd länets kommuner och Region Västerbotten in till en föreläsning (både fysisk och digital) med Ullakarin Nyberg under rubriken: Konsten att möta den som inte orkar leva: om att förstå, upptäcka och hjälpa den som funderar på självmord.

Varför mår en dåligt och varför tar en människa sitt liv? Vad kan vi göra när vi anar att någon har psykiska svårigheter eller tankar på självmord, både som medmänniskor, närstående och arbetskamrater?
 
Ullakarin Nyberg är psykiater, forskare, författare och en av Sveriges främsta experter på suicidprevention, det vill säga att förhindra självmord. Hennes föreläsning hjälper personer att förstå hur man kan göra skillnad i mötet med andra som mår psykiskt dåligt, vem som löper risk att avsluta sitt liv genom självmord och vad som går att göra för att hjälpa.
 
Ullakarin utgår från konkreta situationer och ger verktyg för ett gott möte och andra livsförstärkande åtgärder.
 
Den första föreläsningen riktade sig till den som exempelvis arbetar inom primärvård, men även omsorg, skola, personlig assistans och boendehandledning. Den andra föreläsningen riktade sig till den som träffar människor i sitt arbete, exempelvis inom handel, serviceyrken, föreningsliv och pedagogik.