NYHETER 2021-06-24

Svarar på ungdomars frågor

Tanken var först att snabbt kunna informera traktens ungdomar om sina öppettider. I dag publicerar ungdomsmottagningen i Vilhelmina varje vecka inlägg om allt från abort, preventivmedel, nakenbilder, machokultur och självkänsla på sitt Instagramkonto. – Det ska vara enkelt att få bra information om ångest eller spiraler eller vad som helst, säger barnmorskan Ida Hjalmarsson.

Instagram
Korta och långa inlägg på Instagram berör allt från abort, preventivmedel, nakenbilder, machokultur och självkänsla. Foto:

 

 

 

Det första inlägget kom i november 2020 och inläggen har nu passerat drygt 100. Kort och praktisk information varvas med samtal om svåra frågor, intervjuer med polis och räddningstjänst och en dramatiserad kortfilm om effekterna av att köra bil onykter.

Har hittat rätt

De fyra arbetskamraterna på ungdomsmottagningen i Vilhelmina, barnmorskan Ida Hjalmarsson, läkaren Linda Sandström, kuratorn Anna Enebjörk och läkaren Ann-Christine Wilhelmsson, känner att de hittat rätt i sin kontakt med ungdomarna i Vilhelmina med omnejd.

Ungdomsmottagning V-mina
Anna Enebjörk, Ann-Christin Wilhelmsson, Linda Sandström och Ida Hjalmarsson i ett inlägg när de kommit tillbaka efter jul- och nyårsledighet .

– Under pandemin kunde vi inte som vanligt vara ute i skolorna och informera, samtidigt som söktrycket var ganska högt, säger Linda Sandström.

Lösningen var inlägg på det nystartade kontot på Instagram där de kunde svara på frågor och funderingar som de mötte hos ungdomarna.

– Vi kan ta upp saker som ungdomarna kanske inte vågar fråga om, men som hade varit intressant om någon berättade om det, förklarar Linda Sandström.

Korrekt information

Inläggen gör också att mottagningsbesöken kan vara mer effektiva när de som kommer redan vet hur till exempel en spiral fungerar eller vad ångest kan vara.

På nätet finns i dag mycket information som inte går att lita på, men på ungdomsmottagningens Instagramkonto får ungdomarna korrekt information. De möter dessutom lokala personer kopplade till sjukvården som de också vid behov har möjlighet att träffa fysiskt.

– Avståndet från att möta oss på Instagram och träffa oss på riktigt är inte så långt, säger Linda Sandström.

Inga pekpinnar

Ett inlägg handlar om att skicka nakenbilder mellan varandra som kan vara vanligt bland ungdomar. I inlägget finns en länk till polisens sida om att dela nakenbilder och vilka konsekvenser det kan få.

– Vi ville berätta vad som kan vara bra att tänka på om de skickar nakenbilder, ibland kan bilderna få en större spridning än vad ungdomarna räknat med, säger Anna Enebjörk.

– Vi står på ungdomarnas sida och ska inte ha en massa pekpinnar, utan istället vara ett stöd när de kanske hamnar i situationer som ungdomar i dag kan hamna i.

Samarbete med andra

Ungdomsmottagningen har i många av sina inlägg också tagit med den lokala polisen, ambulansen och räddningstjänst, ett samarbete som bland annat resulterade i en lite längre film om droger och trafik som haft tusentals visningar.

– När vi såg att alkohol i trafiken ökade ville vi göra något kring det. Vi ville vara en enad front av människor som tycker lika där alla stod upp och vågade säga nej, säger Linda Sandström.

Lokal förankring

Trots fler än 100 inlägg sedan starten i november i fjol har de fyra initiativtagarna inga problem att hitta nya ämnen att ta upp.

– Vi bygger ofta våra inlägg på de funderingar vi själva hade som unga, det är ofta samma som dagens unga har. Det kan vara basala frågor om p-piller, hur en spiral fungerar, hur man trär på en kondom eller vad ångest och självkänsla är, säger Linda Sandström.

– Vi tar vara på de ämnen som kommer till oss från de ungdomar som besöker oss. Vi försöker också ha en lokal förankring, vad är det som ungdomar i Vilhelmina pratar om, säger Anna Enebjörk.

Delaktiga följare

Att ta fram inläggen, planering, genomförande och publicering, tar olika lång tid. Vissa går på någon timme, medan andra kan ta flera dagar.

– Vi får använda två heldagar per termin för detta, säger Ida Hjalmarsson. Under skoltid publicerar vi en film varje måndag och lite kortare inlägg under veckorna. Varje fredag försöker vi ha ett quiz och där är det ganska många som deltar. Vi folkbildar samtidigt som våra följare blir mer delaktiga.

Just nu har ungdomsmottagningens Instagramkonto närmare 500 följare och tiotusentals visningar.

– Vi tror att en del ungdomar inte vill visa att de följer oss, men att de ändå går in och tittar på det vi lagt upp, säger Ida Hjalmarsson.

– Målet är att visa ungdomarna att så här är vi, vi säger det vi tycker och står för de personer vi är, säger Linda Sandström. Till oss kan de komma och fråga om vad som helst.

Tillbaka till nyhetslistan