Utbildning

Vi genomför utbildningar och kurser inom vård och omsorg i glesbygd för vårdpersonal och verksamma i väglöst land.

I SK-kursen Akutsjukvård i glesbygd får deltagarna lära sig akut omhändertagande i glesbygd där de medicinska resurserna är begränsade
Foto: Sofia Berggren

Glesbygdsmedicinskt centrum bedriver egna utbildningar och kurser i ämnen kopplade till glesbygd, men bidrar också till handledning och utbildning genom medarbetares akademiska anknytning. 

Våra utbildningar / kurser

Några av de utbildningar och kurser vi genomför just nu är:

Akutsjukvård i glesbygd (SK-kurs)

Akutsjukvård i glesbygd är en specialistkompetenskurs för läkare som är i början av sin specialiseringstjänstgöring. Det är en bred, akut inriktad kurs som har stort fokus på hantering av akuta situationer i glesbygd där de medicinska resurserna är begränsade, samt arbetsvillkor i glesbygden. Kursen ger bland annat deltagaren kunskap om hur man identifierar och behandlar svårt sjuka patienter, samt patienter som drabbats av skador, med hjälp av patientnära och distansöverbryggande teknik.

Se film om kursen 

Akut omhändertagande i glesbygd inom primärvård

En praktisk kurs som genomförs för sjuksköterskor på sjukstugorna i södra Lappland

Första hjälpen i väglöst land

En utbildning i första hjälpen som riktar sig mot STF-värdar.

E-utbildning i samisk kulturförståelse

Kunskapsnätverket för samisk hälsa har tagit fram en E-utbildning i samisk kulturförståelse riktad mot vårdpersonal. Utbildningen är gratis och tillgänglig för alla. 

Länk till e-utbildningen

Student- och doktorandhandledning

Vi handleder och utbildar doktorander och vårdpersonal som gör projekt och skriver vetenskapliga arbeten på olika nivåer där det finns en glesbygdsanknytning. Läs mer om vår forskningshandledning här.

Roland Gustafsson Projektkoordinator
E-post
roland.gustafsson@regionvasterbotten.se
Mobil
+46703277494