NYHETER 2020-03-11

Gränslöst - språk, identitet, liv - INSTÄLLT!

En dag om nationella minoritetsspråk, i samarbete med Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Västernorrland, men stöd av Statens kulturråd.

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommenderade mötesrestriktioner till följd av coronaviruset är det här arrangemanget inställt.

----------------------------------------------------

Littfest torsdag den 12 mars 2020, Idun, Umeå Folkets Hus

För torsdagens program gäller fritt inträde till samtliga programpunkter, dock ej fri garderob.

Konferencier: Patricia Fjellgren

 

Program torsdag den 12 mars 2020

12.00–12.45 TORNEDALEN INIFRÅN OCH UTIFRÅN

Nina Wähä är aktuell med den Augustprisnominerade romanen "Testamente", en familjekrönika från finska Tornedalen. Historikern och författaren Curt Persson har i sin tur skrivit "Då var jag som en fånge", en förstudie om statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet. Här möts de för att tillsammans nysta i berättelsen om Tornedalen, ett ständigt levande och föränderligt kulturarv.

13.00–13.45 HERRARNA SATTE OSS HIT–TVÅNGSFÖRFLYTTNINGEN AV SAMER

1920 inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer, ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Hundra år senare berättar Elin Anna Labba historien genom de tvångsförflyttades egna ögon i sin bok "Herrarna satte oss hit". Historien är dock inte alldeles obekant. 2013 utkom Birger Ekerlid med sin skildring av svensk kolonialism och tvångsförflyttningarna i Sapmi. På Littfest samtalar de båda med Catarina Lundström, historiker och läs- och litteraturutvecklare vid Region Jämtland Härjedalen.

14.00–14.15 HUR VI LEVER

16-årige Jami Faltin bestämde sig för att tävla om titeln Ortens bästa poet 2017. Inför tävlingen skrev han två dikter, de två första dikterna han någonsin skrivit. De handlade om vad det innebär att vara finsk rom i Sverige i dag, och tog honom hela vägen till seger. Här bjuds ett rasande scenframträdande hämtat från egna erfarenheter, om vad det betyder att sällan höra till och att ständigt att möta fördomar och nedsättande ord i vardagen.

14.15–14.45 BILDEN AV ROMER

Angelina Dimiter-Taikon är sakkunnig i romska skol- och utbildningsfrågor samt del av Kulturrådets sakkunniggrupp. Bagir Kwiek är bland annat grundare av föreningen Romer för kulturell utveckling och har liksom Angelina ett stort engagemang i romska frågor. Han är också Kulturrådets nyutnämnde läsambassadör. På Littfest samtalar Bagir och Angelina om romernas situation idag och hur man kan bemöta det negativa som skrivs om romer i media och litteratur.

15.00–15.45 MEÄNKIELI – MED OCH UTAN EGET SPRÅK (Studieförbundet Bilda)

Katarina Kieri har Tornedalska rötter och har skrivit om Tornedalen i sina böcker, men hon pratar inte sina föräldrars språk. Minoritets- och språkaktivisten Linnea Huhta har gjort flera barnböcker tillsammans med Birgitta Filipsson som har studerat sitt barndoms meänkieli som vuxen. Samtalet leds av författaren Lina Stoltz.

16.00–16.45 I PAKT MED NATUREN, INTE EMOT DEN (Studieförbundet Bilda)

I takt med att de ekologiska frågorna blir allt mer centrala framträder fler och fler poeter som tydligt knyter samman plats, dikt och miljö. De två Nordiska rådet pris- nominerade poeterna, samiska Inga Ravna Eira och svenska Gunnar D Hansson, har kallats ekopoeter. På Littfest möts de båda för ett samtal om poesin i periferin, om skrivande och om miljö. Samtalet leds av Peter Degerman, docent i litteraturvetenskap samt författare till "Tala för det gröna i lövet : Ekopoesi som estetik och aktivism".

17.00–17.45 FINNJÄVLAR (Studieförbundet Bilda)

Ett samtal om identitet, assimilering, klass, språk och språkförlust ur ett sverigefinskt perspektiv. Från skam och historiskt förtryck till dagens minoritetsstatus. Med Kristian Borg, journalist och förläggare, Lina Puranen, journalist och producent och Mats Kolmisoppi, författare.

Mer information om Littfest

Tillbaka till nyhetslistan