NYHETER 2022-02-02

Åseles akutbil tio år

Den 2 februari 2012 premiärvisades den första akutbilen i Åsele. Tio år senare har verksamheten funnit både sin form och funktion och de flesta är nöjda. – Många tycker det är fantastiskt att ha en sådan närhet till akut sjukvård, säger Susanne Olofsson, avdelningschef för ambulansverksamheten i inlandet och som var med redan för tio år sedan.

Akutbilen 10 år
Både Sara Salomonsson och Susanne Olofsson har arbetat med akutbilen sedan starten för tio år sedan. Foto: Magnus Gustafsson

 

 

 

Lite kortfattat är bakgrunden det sparbeting, Projekt balans, där bland annat ambulansverksamheten i inlandet sågs över.

Verkar i kommunen

Istället för den ambulans som då var placerad i Åsele infördes en akutbil, den första i sitt slag landet, som skulle utgå från primärvården och enbart verka inom kommungränserna och ha begränsade befogenheter med endast prio-1 uppdrag.

Den första akutbilen var en vanlig personbil med fyrhjulsdrift, några månader senare fick man ett anpassat fordon med möjlighet att transportera liggande patienter.

Optimalt nyttjande

På grund av pandemin använder man sedan nästan två år tillbaka en tidigare ambulans, med texten akutbil på sidan.

Akutbilen har fortfarande som sitt huvudsakliga arbetsområde i Åsele kommun och har nu, precis som för tio år sedan, samma befogenheter; akut omhändertagande, behandling och vård av patienter, även under transport till sjukstuga eller sjukhus.

– I början fick den bara åka på prio 1-uppdrag, akut livshotande symptom eller olycksfall inom kommunen, berättar Susanne Olofsson.

– I dag kan vi åka på andra sidan kommun- och länsgränsen om inga andra resurser finns tillgängliga. Det är ett optimalt nyttjande av resurser vid de riktigt akuta händelserna.

Oerhörd styrka

Akutbilens garage och personalrum för sjuksköterskorna finns i dag på sjukstugan i Åsele. Kommunens räddningstjänst tillhandahåller specialutbildade brandmän som förare av akutbilen.

Dessutom är direktiv och delegeringar för vård och introduktion av nyanställda samma som övrig för ambulanssjukvård i Västerbotten.

– Det är en win-win-situation eftersom regionen samtidigt bidrar med sjuksköterskor i beredskap för kommunens särskilda boenden och hemsjukvård, vilket infördes 2013, förklarar Susanne Olofsson.

– Vid till exempel hjärtstopp är det två brandmän från räddningstjänsten och två från oss som rycker ut, som dessutom är samövade. Det är en oerhörd styrka!

Samverkan säkrar kompetens

Efter tio år finns inga planer på att ändra på konceptet med akutbilen i Åsele.

– Den har varit och är ett bra exempel på samverkan mellan kommunen och regionen för att säkra kompetens och en beredskap för akuta situationer, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten.

– För framtiden ska vi utvärdera både effekt och behov av sådana lösningar på flera orter och områden.

Tillbaka till nyhetslistan