NYHETER 2024-11-20

Barnrättsombud säkrar barnens rätt i vården

Region Västerbotten arbetar aktivt med att stärka barnens rättigheter inom hälso- och sjukvården, med barnets bästa i centrum. Genom beslutet att det ska finnas minst ett barnrättsombud inom varje verksamhet, sammanlagt cirka 200, har regionen gjort barnperspektivet till en viktig del av vårdarbetet. I dag, på Barnkonventionens dag, vill vi lyfta fram detta arbete som ett exempel på hur regionen arbetar med att implementera barnkonventionen i praktiken – och även berätta om vårt senaste initiativ.

Bild på Sara Frank och Lovisa Larsson som bläddrar i varsin bok.
Avdelningschef Sara Frank och barnrättsombud Lovisa Larsson, som båda jobbar på barn- och ungdomshabiliteringen i Lycksele. Foto: Christina Linder

Barnrättsombudens roll är att säkerställa att barnens perspektiv tas med i alla vårdrelaterade frågor och beslut. För att ombuden ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt har Region Västerbotten etablerat en Kompetensgrupp för barnrätt, vars uppgift är att stötta ombuden och förse dem med nödvändig kunskap, utbildning och material. En viktig del av detta stöd är det nyligen framtagna materialet "Prövning av barnets bästa", som ska hjälpa vårdpersonal att bedöma barnens bästa i varje specifik situation. Det baseras på Sveriges kommuner och regioners rapport ”Prövning av barnets bästa – Ett verktyg för ledning och styrning”. 

Barnvänlig handlingsplan

Habiliteringscentrum i Västerbotten har varit en viktig plattform i denna process. Sara Frank, avdelningschef och medlem i Kompetensgruppen för barnrätt, har tillsammans med barnrättsombuden – som arbetar med barn och unga i verksamheten – tagit fram en handlingsplan för att stärka barns rättigheter.

Sara berättar:

–  En viktig del av vår handlingsplan är att prövningar av barns bästa ska göras inför alla beslut som berör barn och unga. Det handlar om att säkerställa att barn blir lyssnade på, görs delaktiga och får sina rättigheter tillgodosedda.

Erfarenheterna från arbetet med barnrätt på Habiliteringscentrum har bidragit till att anpassa materialet och göra det mer praktiskt och användarvänligt för vårdpersonal.

– Att Habiliteringscentrum har bidragit med synpunkter på materialet har gett oss värdefulla insikter i hur ett systematiskt arbete för barnens rättigheter kan genomföras i vården, säger hälsoutvecklare Maria Stefansson vid Folkhälsoenheten.

På självaste Barnkonventionens dag vill Region Västerbotten uppmärksamma och sprida kunskap om hur barnkonventionen kan omsättas i konkreta åtgärder inom hälso- och sjukvården. Genom att införa barnrättsombud, och ge dem rätt stöd, visar regionen på ett långsiktigt engagemang för att skapa en vård där barnens rättigheter och behov prioriteras.

Tillbaka till nyhetslistan