NYHETER 2024-11-22

Bengt Lind om ablation: En skonsam metod som förändrar cancervården

Röntgenavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus har nu ett nytt arbetssätt som innebär ett mindre ingrepp, kortare vårdtider och ökade möjligheter för cancerpatienter.

Bengt Lind, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus. Foto: Klas Sjöberg

Vi träffar Bengt Lind, överläkare på röntgenavdelningen vid Bild- och funktionsmedicin i Umeå, som berättar om de DT-ledda ablationerna. Det är en medicinsk teknik som används för att behandla tumörer och andra patologiska förändringar i kroppen. Den första patienten togs emot i mitten av november och metoden ger vinster för både patienter och personal.

Ablation innebär att man med hjälp av ultraljud eller datortomografi för in en nål i en tumör och bränner sönder tumören. Ablationen kan utföras med olika energikällor, som radiofrekvens, mikrovågor, laser eller kryoterapi, för att förstöra den sjuka vävnaden.

Smidigt och effektivt

– Vi ser redan nu många vinster. Nyttan för patienter är att man slipper öppna och operera, det gör inte ont, man behöver bara sövas och får en bra behandling och risken för komplikationer är lägre.  Vårdtiden är kortare än vid till exempel operation, ibland kan patienten till och med gå hem samma dag, berättar Bengt Lind, överläkare, som jobbat med ablationer och cancerpatienter under lång tid.

Att Region Västerbotten har en pressad vårdplatssituation är inte något nytt och arbetssätt som kan minska vårddygnen är positivt och ökar kvalitén även för patienten. Tillsammans med Kirurgcentrum i Umeå har röntgenavdelningen köpt in den nya maskinen.

– I de nya vårdprogrammen för levercancer och metastaser rekommenderas detta arbetssätt och internationellt har det under senare tid varit en stor ökning av ablationer. De ersätter inte operation utan valet av metod beror på antal och storlek på tumör eller metastas, säger Bengt Lind.

Den största patientgruppen för ablationer är de med levercancer och de med kolarektal cancer med metastaser, men metoden går att använda även på små lungtumörer.

– Det går att utveckla på många sätt och göra allt mer avancerade saker. Vi är i startskottet nu, på sikt kommer vi kunna behandla så små metastaser att de inte ens syns, men vi vet att de är där då cytostatika minskat dess storlek. Det här förbättrar cancervård i Västerbotten och erbjuder en smidigare och effektivare vård, säger Bengt Lind.

Tillbaka till nyhetslistan