Salut-satsningen – för barn och ungas hälsa

Salut-satsningen, som startades i Västerbotten 2005, är en hälsosatsning för barn och ungdomar i länet och omfattar samverkan mellan regionen, länets kommuner och civilsamhälle. Satsningen utgår ifrån att hälsofrämjande och förebyggande insatser bidrar till en jämlikare start i livet, vilket är en grund för barn och ungdomars framtida hälsa och välmående. Insatserna ska nå alla familjer i hela länet oavsett socioekonomi, utbildningsnivå och födelseland. Satsningen är en investering för ett gott liv och hållbart samhälle.

Salut-satsningens syfte

  • Att alla barn och ungdomar 0–18 år ska nås av hälsofrämjande och förebyggande insatser under hela uppväxten, med början hos de blivande föräldrarna under graviditeten.
  • Epidemiologisk uppföljning av hälsa, levnadsvanor och livsvillkor hos blivande föräldrar, samt barn och ungdomar, inom länet och med nationell jämförelse när möjligt.

Här kan du läsa mer om forskning kopplad till Salut-satsningen

Samverkan

Samverkan är grunden i satsningen och sker i nuläget mellan mödra- och barnhälsovård, familjecentraler, folktandvård, öppen förskola, förskola, grundskola, gymnasium, elevhälsa och socialtjänst, med stöd av regionens folkhälsoenhet. Alla aktörer som möter barn, unga och familjer har en viktig roll.

Befintliga insatser förbättras och nya utvecklas och införs för relevanta åldersgrupper för att:

  • Främja trygga och goda uppväxtvillkor, goda matvanor och ökad fysisk aktivitet.
  • Minska problematiskt spelande och användningen av alkohol, tobak och nikotin.
  • Förebygga psykisk ohälsa, övervikt och obesitas samt karies.

Klimat- och hållbarhetsperspektiv integreras i arbetet för att öka förutsättningarna för god hälsa för befolkningen även i framtiden.

Exempel på insatser

  • Personal inom verksamheter för barn 0-5 år utbildas i programmet Vägledande samspel för ökad kompetens att stödja blivande föräldrar och föräldrar att utveckla en god anknytning till sina barn.
  • Hälsoformulär i mödrahälsovården som underlag för samtal om hälsa och levnadsvanor i tidig graviditet.
  • Tandscreening vid 12 och 18 månader inom barnhälsovården, vid behov remittering till folktandvården.
  • En 3-årsenkät inom barnhälsovården som underlag för samtal om barnets mående, utveckling och levnadsvanor.
  • Elevhälsoformulär inom elevhälsan som underlag för samtal om hälsa, levnadsvanor och livssituation.
  • Hälsa tillsammans; folktandvården besöker skolan med hälsolektioner varje termin i årskurserna 4-9 samt flourlackar elevernas tänder.
  • Epidemiologisk uppföljning möjliggörs av de formulär och enkäter som används som samtalsunderlag i den dagliga verksamheten inom mödra- och barnhälsovården, samt elevhälsan.

Organisation

Salutsatsningen för blivande föräldrar och barn 0-5 år har en ledningsgrupp som beskrivs nedan. Satsningens insatser för äldre barn (6-18 år) planeras och genomförs i samråd mellan regionala och kommunala företrädare, de senare företrädesvis från förskola, skola och elevhälsan.

Regionens ledningsgrupp är sammansatt av följande professioner: Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård: avdelningschef, mödrahälsovårdsöverläkare, barnhälsovårdsöverläkare och psykolog. Hälsoodontologiska avdelningen: tandvårdsstrateg. Folkhälsoenheten: enhetschef, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, och utvecklingsledare.

Ledningsgruppen samråder och sprider kunskap kring tidiga hälsofrämjande och förebyggande insatser samt leder arbetsprocesser inom satsningen.

Kontakta Salut-satsningen vid Folkhälsoenheten

Salut-satsningen
salut@regionvasterbotten.se