Mat för barn 6-8 månader

När barnet har blivit sex månader är det dags att börja ge smakportioner av vanlig mat. Här får du några bra tips, förslag på dagsmeny och recept som hjälper dig att introducera gluten i barnets mat.

Från 6 månaders ålder behöver barn få mat som fyller på järndepåerna. Det kan vara till exempel berikad barngröt, välling eller kötträtter. Bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning eller tillskottsnäring är fortfarande den viktigaste näringskällan under tiden barnet introduceras för vanlig mat.

Till en början kan du tillsätta bröstmjölk, modersmjölksersättning eller tillskottsnäring* i smakportionen för att konsistensen ska bli lagom lös. Kokt och mosat eller mixat kött, fisk, fågel, ägg, linser och bönor är andra förslag på livsmedel som du kan börja ge barnet genom att blanda med grönsakspuréerna. Ge små mängder i början. Det räcker med någon tesked de första dagarna. Sedan kan du öka mängderna långsamt.

Så kan du introducera gluten

Livsmedelsverket säger att du kan börja ge barnet spannmål med gluten (vete, råg och korn) vid cirka 6 månaders ålder. Spannmål med gluten bör ingå i barnets mat från 12 månaders ålder. Mängden ska till en början vara liten och ökas långsamt.

Ett sätt att öka långsamt är att börja med gluten när barnet fortfarande äter mycket bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Servera gärna barngröt på havre och bröd med innehåll av havre, råg eller korn i små bitar. Det kan vara delikatessbröd, rågrut, tunt havreknäcke eller flatbröd, havrekuddar eller flingor. Du kan smula hårt bröd kan även smulas, eller stöta det och blanda med fruktpuré. Precis som med annan mat är det bra att långsamt vänja barnet vid gröt och välling. De första veckorna är det lagom med några teskedar välling eller gröt, öka sedan mängden efter hand.

Begränsa antalet måltider som innehåller pasta, couscous och bulgur. Laga istället potatis och andra rotsaker oftare. 

Förslag på dagsmeny

  • Bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning/tillskottsnäring utifrån barnets aptit.
  • Smakportioner av vanlig mat, mosad till puré eller i form av små mjuka bitar, ökas långsamt från cirka en tesked och efter barnets lust och förmåga upp till drygt en deciliter.
  • Smakportion av frukt och/eller bär. Skrapa frukt med en sked eller mosade bär.
  • Barngröt och/eller välling.

Tips

  • Frys in små smakportioner i till exempel iskubsformar eller små muffinsformar.
  • Variera konsistensen på maten. Maten ska vara mjuk så att barnet inte sätter i halsen men konsistensen kan gärna varieras mellan slät puré, mos och mjuka små bitar. Använd stavmixer, vitlökspress eller mosa med en vanlig gaffel till en konsistens som passar barnet. Späd maten efter behov med lite vatten, bröstmjölk eller modersmjölksersättning.
  • Puréerna kan blandas med varandra och recepten kan göras i dubbel eller flerdubbel sats.
  • Tillsätt rapsolja eller flytande margarin till hemlagad mat om det inte redan är fett i maten. Cirka en tsk är en lagom mängd till cirka 1 dl matpuré.
  • Tänk på hygienen. Tvätta händerna. Diska redskap, torka diskbänk och tvätt händer noga om du hanterat kyckling. Om du använder en disktrasa för att torka bort saft som droppat från kycklingen ska du kasta trasan efteråt.

* Modersmjölksersättning avser bröstmjölksersättning anpassad för de första sex månaderna, medan tillskottsnäring avser bröstmjölksersättning anpassad från tidigast sex månaders ålder.