NYHETER 2024-08-16

Från rökfyllda rum till tobaksfria zoner

På 1970-talet var rökning en utbredd och accepterad del av vardagen och det var vanligt att vårdpersonal följde patienter ut till rökrum eller balkonger för att röka. Sambandet mellan rökning och sjukdomar, som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, var inte heller helt klarlagt. Jeanette Carlsson, hälsoutvecklare och legitimerad arbetsterapeut vid Folkhälsoenheten, berättar hur synen på rökning har förändrats sedan dess och om regionens förebyggande arbete mot tobaksbruk.

Jeanette Carlsson (till höger) jobbar som hälsoutvecklare och legitimerad arbetsterapeut samt är ansvarig för Tobaksfri duo i Västerbotten och nationellt. Foto: Wollmar Lindholm/Skellefteå museum, Region Västerbotten och Jeanette Carlsson (privat)

Synen på rökning för femtio år sedan

– För femtio år sedan var rökning en utbredd och accepterad del av vardagen, även inom vården. På 1970-talet var visserligen medvetenheten om rökningens hälsorisker på väg att öka, men sambandet mellan rökning och exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar var inte lika klart och omfattningen av skadorna inte fullt klarlagd som idag, berättar Jeanette Carlsson. Jeanette jobbar som hälsoutvecklare och legitimerad arbetsterapeut samt är ansvarig för Tobaksfri duo i Västerbotten och nationellt.

Reklamen från 1950-talet, som framställde rökning som en positiv och modern företeelse, var fortfarande vanlig. Blivande och nyblivna mödrar fick visserligen råd att minska sitt rökande men insikterna om hur rökning påverkade foster och barn var begränsade. Passiv rökning var heller inte ett stort diskussionsämne och råden begränsades mest till kvinnor.

På arbetsplatser och sjukhus fanns det fortfarande rökrum och det var vanligt att personalen följde med patienter till dessa för att röka, även de individer som vårdades för hjärtinfarkt, stroke eller lungsjukdomar. Det var inte förrän på 1980-talet som rökrummen började försvinna. Det var även då som informationen och preventionsarbetet verkligen tog fart och nådde ut till befolkningen.

Synen på rökning idag

 – Idag är Region Västerbotten en tobaksfri region. Det innebär att personalen inte använder tobak i patientmötet, vilket är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam miljö inom vården. Det finns dock fortfarande utmaningar med de nya nikotinprodukterna, som exempelvis vitt snus, vilket många uppfattar som mindre skadliga. Vilket inte stämmer. Nikotinprodukter vet vi redan nu har negativ inverkan på vår hälsa och ökar dessutom risken för att börja röka. Missuppfattningen att de är mindre skadliga leder till att många tror det är acceptabelt att använda dem vid patientmöten, vilket är något vi behöver komma till rätta med, säger Jeanette Carlsson.

Eftersom regionens sjukhus, hälsocentraler och sjukstugor idag är rökfria zoner, erbjuds inlagda patienter nikotinplåster ifall de vill röka en cigarett. Rökförbudet börjar redan vid tomtgränsen.

Utmaning att nå ut med stöd och information

Idag vet vi med säkerhet att nikotinprodukter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt andra allvarliga sjukdomar. Smaksatta e-cigaretter bidrar till en ökad risk för lungsjukdomar som liknar KOL. Trots att det saknas långtidsstudier har vi redan en hel del kunskap om dessa produkters faror. På offentliga platser såsom vid entréer, busshållplatser, lekplatser och uteserveringar, är det idag förbjudet att röka och vejpa. Förbudet skyddar de som befinner sig runt rökaren, eller vejparen, från de farliga kemikalier som produkterna avger.

– Vi har en stor kunskap om cigaretters negativa påverkan på hälsan, och de flesta är medvetna om riskerna. Dock finns det fortfarande grupper, som unga människor och personer med utländsk bakgrund, som kanske inte har eller har haft samma tillgång till information. Det är viktigt att skolan arbetar aktivt med frågorna och att information och stöd för både prevention och tobaksavvänjning finns på olika språk. Vi måste säkerställa att alla får tillgång till korrekt fakta för att kunna fatta välgrundade beslut om sin hälsa, förklarar Jeanette Carlsson och fortsätter:

– Det är även viktigt att ge stöd till patienter som redan har utvecklat sjukdomar för att hjälpa dem att bli fria från sitt beroende. Genom att fortsätta sprida kunskap och erbjuda stöd, kan vi hjälpa fler att förstå riskerna och göra hälsosammare val, vilket leder till en friskare befolkning.

……………………………… 

Visste du det här?

Att patienter inom slutenvården som behöver stöd med nikotinavvänjning kan remitteras till de tobakspreventiva mottagningarna på sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Patienter kan själva söka stöd hos tobaksavvänjare inom primärvården och besöken är fria från patientavgift, oavsett om de sker fysiskt eller digitalt.

 

Läs mer om hjälp för att sluta röka på 1177.se

Läs mer om hjälp för att sluta snusa på 1177.se

Läs mer om metoden Tobaksfri duo här på regionens webbplats

 

Tillbaka till nyhetslistan