NYHETER 2024-11-06

Kampanj i Västerbotten ska få fler att vaccinera sig mot HPV innan årets slut

Sedan hösten 2022 har 56,3 procent av länets kvinnor som är födda 1994–1999 tagit del av erbjudandet om kostnadsfri vaccinering mot humant papillomvirus, HPV. Nu kraftsamlar Region Västerbotten tillsammans med övriga regioner för att nå målet på 70 procent innan årets slut.

Kvinna pekar på överarm med plåster där det står "HPV-vaccinerad".

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationsprogrammet. Skolvaccinationen beräknas leda till att livmoderhalscancer är utrotat runt år 2039. Studiens mål är att skynda på processen och utrota livmoderhalscancer redan år 2027, men för att nå dit måste minst 70 procent av kvinnor födda 1994–1999 vaccinera sig mot HPV under 2024.

– Genom att skynda på processen kan vi spara mycket lidande, säger Sara Knip som är läkare och processledare för gynekologisk cellprovskontroll i Region Västerbotten.

Utöver att kvinnor som är födda 1994–1999 kan ta del av erbjudandet har man i Region Västerbotten även valt att erbjuda de som är födda 2000–2001 gratis vaccin mot HPV. Dessa är inte en del av studien och räknas därför inte med i totalen.

Sverige kan bli först i världen

Erbjudandet är en del av en nationell studie som drivs av Centrum för cervixcancereliminering på Karolinska Universitetssjukhuset och finansieras av medel från staten, regionerna samt med bidrag från Cancerfonden och Vetenskapsrådet.

– Om vi lyckas vaccinera tillräckligt många kan vi stoppa spridningen av HPV. Vilket i sin tur leder till att Sverige kan bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer, säger Sara Höglund som är barnmorska och projektledare i Region Västerbotten.

Förhoppningen är att även andra länder ska kunna dra nytta av studien i framtiden.

Många tror att de redan är vaccinerade

Enligt en nationell undersökning beställd av Cancerfonden tror 75 procent av kvinnorna födda 1994–1999 att de redan är vaccinerade eftersom de fått vaccinet när de gick i skolan.

– Kvinnor födda 2001 och tidigare är inte vaccinerade i samma utsträckning som de som går i skolan idag. Innan 2019 användes en tidigare version av vaccinet som inte gav ett lika brett skydd. Så även om du vaccinerade dig under skoltiden behöver du göra det igen för att få ett bredare skydd mot fler varianter av HPV, säger Sara Knip.

Ny strategi för att öka vaccinationstakten

I början av 2024 bytte Region Västerbotten strategi från tidsbokning på 1177.se till att erbjuda vaccination i samband med bokad tid för cellprovtagning. Anledningen till bytet av metod var att man uppnått en platå i antalet bokningar.

– Folk bokade helt enkelt inte tid för HPV-vaccination i den utsträckning som krävdes för att hinna uppnå målet under 2024. Vi vet däremot att de flesta som blir kallade till cellprovtagning kommer på sina tider och såg en möjlighet att fånga upp flera ur målgruppen på det här sättet, säger Sara Höglund.

Det finns fortfarande möjlighet att boka en tid för HPV-vaccination genom att ringa till kansliet för gynekologisk cellprovtagning.

– Har du av någon anledning inte fått en inbjudan, eller tidigare valt att inte vaccinera dig när du har fått ett erbjudande, är du varmt välkommen att ringa oss på kansliet för gynekologisk cellprovtagning så hjälper vi dig. Vi kan även svara på eventuella frågor och funderingar, säger Sara Höglund.

Den som har livmoderhals men har manligt personnummer får ingen inbjudan men kan höra av sig till kansliet för gynekologisk cellprovtagning för att boka en tid för vaccination. Samma sak gäller för den som inte är folkbokförd i den region där man bor, har skyddad identitet eller är papperslös.

Kontaktuppgifter till kansliet för gynekologisk cellprovtagning

Nationell kampanj: ta gratissprutan mot HPV

I Region Västerbotten är det många inom vården som samarbetar och har växlat upp för att hinna nå och vaccinera så många som möjligt innan årets slut. Primärvården, kansliet för gynekologisk cellprovtagning och Centrum för obstetrik och gynekologi för att nämna några.

Under hösten pågår en nationell informationskampanj med 1177 och regionerna som avsändare med syftet att skapa intresse och engagemang om erbjudandet. Målet med kampanjen som heter ”Ta gratissprutan mot HPV” är att fler ska känna till det tidsbegränsade erbjudandet och nyttan det kan göra både för individen och samhället.

– Är du positiv till att vaccinera dig men bara inte kommit dig för? Ta chansen nu! Vi är inne på slutspurten och erbjudandet om gratis vaccination gäller bara under 2024, säger Sara Höglund.

Gratissprutan mot HPV på 1177.se

Ett effektivt skydd mot livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är den enda cancerformen vi kan förebygga eftersom den orsakas av ett virus som vi kan skydda oss emot. Genom att vaccinera dig mot HPV och gå när du blir kallad på cellprovtagning har du ett bra skydd mot livmoderhalscancer.

– Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning du har eller om du har haft en eller flera partners – det är inte försent att vaccinera dig! Även om du redan har HPV är det bra att vaccinera dig, eftersom det finns flera olika sorter av HPV kan vaccinet ge skydd mot andra varianter, säger Sara Knip.

– Det är ett säkert vaccin som är välstuderat och beprövat utan allvarliga biverkningar, avslutar Sara Knip.

Vaccination mot HPV på 1177.se

Lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar i livmoderhalsen på 1177.se

 

Tillbaka till nyhetslistan