NYHETER 2024-12-05

Kombinerar ST i allmänmedicin med forskning

Elin Hahlin började som forskaraspirant under läkarprogrammet och är nu forskar-ST på Vindelns hälsocentral – den första inom primärvården. Det innebär att hon utbildar sig till specialist inom allmänmedicin och samtidigt kan fortsätta med sitt doktorandprojekt inom virusforskning. Systemet för karriärvägar, som utvecklats i Umeå, gör det möjligt för läkare att kombinera forskning och kliniskt arbete genom hela yrkeslivet.

Läkare som står i korridor på hälsocentral.

Elin Hahlin har alltid varit intresserad av forskning, men tänkt att det är något hon skulle göra längre fram i karriären. Redan under första året på läkarprogrammet introducerades hon i programmet för forskaraspiranter.

– Jag hittade ett projekt att jobba i, sökte och fick jobba i samma forskargrupp åtta veckor, tre somrar i rad. Jag trivdes otroligt bra och fortsatte under studietiden som projektassistent och kunde även basera mitt T10-arbete på forskningen, berättar hon.

Sista terminen på läkarprogrammet fick Elin Hahlin doktorandtjänst i samma grupp. Hennes projekt handlar om att förstå hur enteriska virus, som orsakar magsjuka, tar sig in i kroppen, orsakar sjukdom, och hur de interagerar med kroppens naturliga funktioner och infektionsförsvar.

Kombinationstjänster säkrar båda spåren

Då hon ville kombinera forskningen med kliniskt arbete, var den naturliga vägen att söka forskar-AT efter läkarexamen. Det innebär att AT-tjänstgöringen förlängs med forskningstid, som görs i perioder mellan de kliniska placeringarna.

– Den möjligheten är särskilt viktigt för de som jobbar med translationell forskning, menar Elin Hahlin.

Efter AT:n hade hon mer forskningstid än kliniktid, en ”gör det själv”-tjänst, som Elin kallar det, vilket kan bli krångligt i längden med olika arbetsgivare. Hon jobbade som underläkare i primärvården en dag i veckan under ett halvår och just allmänmedicin är det som lockar henne mest med läkaryrket.

– Kliniskt är det den roligaste typen av läkararbete, med patientkontakten under mottagningstid och möjligheten att följa patienten över lång tid. Jag är nyfiken och vill veta hur det går! Jag tycker också det är roligt med olika sjukdomar och åldrar, säger Elin Hahlin.

Möjligheten att specialisera sig inom allmänmedicin och samtidigt fortsätta med avhandlingsarbetet, öppnade sig genom den regionfinansierade tjänsten som forskar-ST på Vindelns hälsocentral. Det är en del av systemet för karriärvägar och riktar sig till dem som har relativt långt kvar till disputationen och är på ST-nivå.

– Tjänsten gör att man inte behöver välja bort det ena för att satsa på det andra. Det är ett jättebra sätt att fortsätta med både kliniskt arbete och forskning, säger Elin Hahlin.

Främjar rekrytering och forskning i primärvården

Elin Hahlin är regionens första forskar-ST inom primärvården vilket innebär att hon fördelar sin arbetstid mellan kliniskt arbete och forskning. Inom forskningen har hon nu mycket tid i laboratoriet på universitetet, och två dagar i veckan jobbar på Vindelns hälsocentral. Hon ser också att systemet för karriärvägar kan bana väg för fler som vill kombinera en klinisk och akademisk karriär, särskilt inom primärvården, där rekryteringsbehoven är stora.

– Jag tror att den här typen av tjänster gör det lättare att rekrytera till primärvården, inte minst mindre hälsocentraler, och samtidigt stärka primärvården med forskning. Det är många forskare som vill rikta in sig mer mot allmänmedicin och primärvård, men det saknas ibland koppling till hälsocentralerna, säger hon.

Framtida möjligheter och planer

Hon är nu på sitt första år av specialiseringstjänstgöringen, med ungefär ett och ett halvt år kvar till disputation. Därefter finns det fler steg i karriärprogrammet.  

– Jag vill verkligen fortsätta med både klinik och forskning. Jag gillar friheten att blanda båda, och hoppas så småningom kunna lägga till en del undervisning, säger Elin Hahlin.

Hon lutar mot att skifta till forskning som ligger närmare primärvårdens behov.

– Virusforskning intresserar mig, men det går ju att göra på olika sätt, till exempel undersöka förekomst av olika virus. För att få ihop arbetet lite mer skulle det kännas skönt att forska inom det område där jag arbetar kliniskt, avslutar Elin Hahlin.

Fakta: Karriärvägar

Region Västerbotten och Umeå universitet har tillsammans utvecklat systemet för karriärvägar för läkare som vill kombinera kliniskt arbete och vetenskaplig meritering. Det är föregångare till liknande system i andra sjukvårdsregioner. Modellen för karriärprogram, som utvecklats i Umeå, lyftes särskilt fram i Vetenskapsrådet senaste ALF-utvärdering.

Tillbaka till nyhetslistan