NYHETER 2020-08-11

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk – ett ständigt pågående arbete

I Sverige finns det en lag som syftar till att främja och stötta de nationella minoriteterna. Region Västerbotten arbetar på olika sätt för att följa lagen. Ann-Sofi Grenholm, samordnare nationella minoriteter i Region Västerbotten, säger att det är ett pågående arbete tillsammans med de nationella minoriteterna och att regionen behöver arbeta aktivt med frågan.

De nationella minoriteterna är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Lagen innebär bland annat att regionen ska möjliggöra nationella minoriteters och särskilt barns utveckling av språk och kulturell identitet.  

– Regionen har en viktig roll i att synliggöra nationella minoriteter och stärka deras rättigheter, säger Ann-Sofi Grenholm 

Region Västerbotten är även förvaltningsområde för samiska, finska och meänkieli. I ett förvaltningsområde har de minoriteter som ingår rätt att kommunicera med myndigheter på sitt språk.  

Ett viktigt arbete 

Språket och kulturen är enligt Ann-Sofi Grenholm en viktig del av människors identitet 

– Det handlar om att de ska må bra i vårt samhälle och kunna känna stolthet utan att bli diskriminerade eller hotade. En central del i arbetet är att förbättra kunskapen i länet kring nationella minoriteter och deras rättigheter, säger Ann-Sofi Grenholm.  

Vid några tillfällen varje år hålls samråd med de nationella minoriteterna, Ann-Sofi Grenholm ser samråden som en möjlighet för minoriteterna att lyfta fram sina behov. Under samråden deltar representanter från både regionen och olika minoriteter för att skapa en gemensam förståelse för behoven som finns men även vad som är möjligt för Region Västerbotten att utföra.  

– Under de åtta år som jag arbetat med frågan har vi utvecklat en ömsesidig förståelse för varandra, berättar Ann-Sofi Grenholm.  

Språk, kultur och hälsa

Utöver samråden arbetar Region Västerbotten med frågan på flera olika områden. Föreningar och organisationer kan söka ekonomiskt bidrag för att anordna kulturella projekt eller aktiviteter och regionen arbetar med att synliggöra de nationella minoriteternas kultur i regionens egna kulturella utbudRegion Västerbotten har tillsammans med andra regioner och samiska organisationer startat Kunskapsnätverket för samisk hälsa som aktivt arbetar för att stärka samernas fysiska och psykiska hälsa. För att stärka barns möjlighet till att utveckla en kulturell identitet erbjuder Region Västerbotten kostnadsfria språkpaket som tas fram i samarbete med olika minoritetsföreningar. 

En viktig del i regionens arbete är också att tillgängliggöra information på andra språk. Bland annat pågår ett kontinuerligt arbete med att ta fram översatt information om hälsa och vård på 1177.se och informationsmaterial med patientinformation tas löpande fram. Det kan till exempel röra sig om broschyrer, affischer, informationsfilmer eller inlägg på sociala medier. I tidningen Hälsa och vård som varje år skickas ut till alla hushåll finns också regler och rättigheter översatta till finska, samiska och meänkieli. 

– Informationen på olika språk har utvecklats mycket den senaste tiden men vi har en lång väg kvar i det arbetet, säger Ann-Sofi Grenholm. 

Läs mer om lagen om de nationella minoriteterna och Region Västerbottens arbete

 

Tillbaka till nyhetslistan