NYHETER 2024-12-05

Levnadsvanestödet – ett viktigt verktyg för hälsofrämjande insatser

Under 2025 kommer användningen av det så kallade Levnadsvanestödet att stå i fokus när hälso- och sjukvårdsnämnden följer upp ett delmål i regionplanen som handlar om hälsofrämjande insatser. Det är en viktig del av regionens mål om ”goda levnadsvillkor”.

illustration av en stjärna med texten alkohol, fysisk aktivitet, tobak och matvanor i bubblor.

Levnadsvanestödet är en del av Region Västerbottens implementering av nationellt vårdprogram ”Vård vid ohälsosamma levnadsvanor”.

Om verktyget och några erfarenheter av det

Verktyget har använts sedan våren 2023 och hjälper hälso- och sjukvården att identifiera ohälsosamma levnadsvanor hos vuxna patienter. Patienten får fylla i ett formulär med frågor om sina levnadsvanor. Utifrån svaren skapas ett bedömningsstöd som underlättar för vårdpersonal att ge rätt insatser.

Så här beskriver några medarbetare sina erfarenheter av att arbeta med Levnadsvanestödet:

– Jag skulle säga att Levnadsvanestödet ger både mig och patienten en ögonblicksbild av de aktuella levnadsvanorna och visar på möjligheterna till stora positiva förändringar genom ibland ganska små justeringar, säger Lars Andersson, distriktssköterska på Tegs Hälsocentral.

 Han fortsätter:

– Levnadsvanestödet passar alla typer av vårdmöten, eftersom vår grundläggande hälsa i hög grad påverkas av våra levnadsvanor – både positivt och negativt. Därför är det ett viktigt verktyg för att förstå och behandla patienters symtom och sjukdomar.

Gittan Törner, fysioterapeut, och Karin Andersson, arbetsterapeut vid Vuxenhabiliteringen i Skellefteå, berättar:

– Att använda det regiongemensamma kartläggningsverktyget Levnadsvanestöd i EyeDoc har fungerat mycket bra! Det är en stor fördel att kunna skicka ut det digitalt innan mötet. Vissa personer har fyllt i det själva i förväg, medan andra har varit förberedda på frågorna och fyllt i det tillsammans med oss vid mötet. Det är också en stor fördel för oss att få uppdaterade och evidensbaserade hälsoråd kopplade till individens resultat. Att vi inte behöver formulera råden själva sparar både tid och höjer kvaliteten.

Lise-Lott Abramsson, KBT-terapeut på Vilhelmina sjukstuga lägger till:

– Levnadsvanestödet har för mig som kurator varit ett värdefullt underlag för samtal med patienter, särskilt kring fysisk aktivitet och måltider. Vid många tillfällen har det framkommit att brister i mathållningen är vanliga, särskilt i samband med stress och depression. Detta har gett oss möjlighet att diskutera ämnet och för mig att lyfta vikten av regelbundna måltider, även när aptiten, orken eller tiden inte riktigt räcker till. Att äta regelbundet ger kroppen bättre förutsättningar att orka, vilket kan vara avgörande.

– Måltider är något vi faktiskt kan påverka och styra över, till skillnad från exempelvis känslor och tankar. Det visar sig också att det är fler än man kanske tror som inte känner till hur mycket kroppen påverkas av en bristfällig kosthållning och på vilket sätt.

Gör hälsofrämjande insatser till en naturlig del av vårdmötet

Levnadsvanestödet är mer än ett frågeformulär – det är ett konkret stöd för att göra hälsofrämjande insatser till en naturlig del av vårdmötet. Verktyget ska bidra till att Region Västerbotten når sina mål om goda levnadsvillkor och stärker vårdens arbete med att främja hälsa på ett strukturerat sätt. Genom att använda det fullt ut kan vi tillsammans skapa förutsättningar för en hälsosammare befolkning och bättre vårdresultat.

Mer information

 

Länk till information på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan