NYHETER 2024-12-12

Minska risken att bli sjuk i jul

Julen närmar sig, och med den brukar även smittspridningen kunna öka när fler träffar varandra. Här är smittskyddsläkarens råd för att minska risken att bli sjuk under julhelgerna.

Maria Marklund, smittskyddsläkare.
Maria Marklund ge sina tips för att minska risken att bli sjuk i jul. Foto: Sofia Johansson

Höstens smittspridning har framför allt dominerats av en ovanligt hög förekomst av mykoplasma, men vi närmar oss perioden på året där fler infektioner brukar spridas.

– Hittills har vi enstaka bekräftade fall av influensa men det är den här tiden på året som säsongen brukar starta. Det har varit lugnt hittills med RS-virus och förekomsten av kikhosta har avtagit. Däremot ser vi en viss ökning av covid-19 men det återstår att se om det är en trend som fortsätter, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare.

Visa omtanke

Vissa riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av de här sjukdomarna och därför är det viktigt att tänka till när man ska träffa folk under julen.

– Det är lite olika vilka som drabbas mest av det här sjukdomarna. Covid-19 och influensa är farligast för äldre, gravida och för personer med underliggande sjukdomar, medan RS-virus och kikhosta är farligt för små barn, säger Maria Marklund och förklarar vidare:

– Så ska du träffa personer ur de här grupperna finns det anledning att fundera på om det är lämpligt att träffa dem om du inte är helt frisk. Visa omtanke, och tänk på andra kan bli allvarligt sjuka även om du själv inte blir det.

Det finns flera saker som man kan göra för att minska risken att bli sjuk.

– Ha bra handhygien och tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Det är också bra att hosta och nysa i armvecket samt undvika att röra sig i ansiktet. Och självklart att undvika att träffa personer som du vet är sjuka, säger Maria Marklund.

Fler av de äldsta behöver vaccinera sig

För att minska risken att bli allvarligt sjuk bör man vaccinera sig enligt de rekommendationer som finns. Just nu pågår vaccination mot covid-19 och influensa, som rekommenderas till personer som är 65 år eller äldre, gravida och personer som har en sjukdom som gör att de har en ökad risk att bli allvarligt sjuka. Gravida rekommenderas även vaccination mot kikhosta.  

Hittills har ungefär 70 procent av de som är 65 år eller äldre vaccinerat sig mot covid-19 och influensa. Regionens mål är att nå en vaccinationstäckning på minst 75 procent i denna grupp, men gärna ännu högre.

– Vi vill verkligen att täckningen ska öka, så att fler får ett skydd och minskar risken att bli allvarligt sjuka. Det finns fortfarande en chans att vaccinera sig innan jul, men sedan kommer det att vara svårare under mellandagarna. Så jag vill uppmana de som rekommenderas vaccination att passa på och ta dem nu, säger Maria Marklund.

Alla som är 18 år eller äldre kan vaccinera sig mot influensa. Det behövs däremot en läkarordination för att vaccinera sig mot covid-19 utanför rekommendationerna.

Vaccination mot covid-19 pågår till och med årsskiftet, medan influensavaccinet finns tillgängligt till och med slutet av februari, eller tills vaccinet tar slut.

Läs mer

Tillbaka till nyhetslistan