NYHETER 2021-04-01

Neonatal hemsjukvård ger familjen lugn och trygghet

Familjen Nylander Brandts erfarenhet av fyra veckors neonatal hemsjukvård är enbart positiv. Ett fantastiskt bemötande av erfarna sjuksköterskor och möjligheten att ringa eller åka in till avdelningen när som helst har gett föräldrarna en grundmurad trygghet.

Johanna Nylander och Andreas Brandt har fått en bra start på livet tillsammans med Caspian. Foto: Johanna Nylander

 

 

Fem veckor för tidigt, onsdagen den 27 januari klockan tjugo minuter i tio, bestämde sig Caspian för att det var dags att lämna mammas mage och komma ut i världen.

Då hade mamma Johanna Nylander redan legat inne på Norrlands universitetssjukhus i sex dagar efter vattenavgång.

– Vi blev inskrivna på avdelningen för neonatal intensivvård tjugo minuter efter att han fötts och det är nog det bästa som hade kunnat hända oss, berättar mamma Johanna Nylander.

Pappa Andreas Brandt kan bara hålla med.

Trygg med vården

Visst var de lite oroliga innan förlossningen, eftersom de inte var förberedda på att han skulle komma för tidigt, men de kände sig trygga med att det fanns vård att få och de hade hört mycket gott om neonatalvården i Umeå.

– Eftersom jag testat positivt för covid-19 var både mamma och barn isolerade på avdelningen, berättar Andreas Brandt.

När de blev erbjuda neonatal hemsjukvård tackade de ja och åkte hem två dagar efter förlossningen .

Målgruppen för neonatal hemsjukvård är för tidigt födda barn som är stabila och har föräldrar som känner sig trygga med vård i hemmet. I de allra flesta fall har barnen vårdats en tid på sjukhus. Familjen ska också bo inom en timmes radie från Norrlands universitetssjukhus.

– Det kändes bra att komma hem trots att det var lite bökigt att isolera oss från varande  den första tiden. Caspian var fortfarande inskriven på avdelningen och på måndagen åkte vi in till sjukhuset för att kolla gulsot, säger Johanna Nylander.

Stöd dygnet runt

De har bara positiva erfarenheter av hemsjukvården. Om de undrade över något eller var oroliga kunde de ringa in till avdelningen oavsett tid på dygnet. Erfarna sjuksköterskor kom hem till familjen på regelbundna besök eller kopplade upp sig på videomöten. De upplever att sjuksköterskorna verkligen månade om att de skulle ha det bra.

– Att mötas på distans funkade jättebra när de gällde exempelvis amningen. Då kunde personalen se hur han sög och ge råd om hur jag kunde göra, säger Johanna Nylander, som inte kan komma på något som varit negativt med hemsjukvården.

– Nej det har verkligen varit hur bra som helst. På det sättet var det bra att Caspian föddes för tidigt eftersom vi har fått fantastiskt bra hjälp med allt. Det hade vi inte fått om han hade kommit på utsatt tid men då kanske vi inte hade haft samma behov av stöd, konstaterar Andreas Brandt.

En lördagskväll drog Caspian ut sonden han hade i näsan. Eftersom de redan funderat på att prova flaskmatning ringde de avdelningen för att höra hur de skulle göra. De fick rådet att prova flaska och om inte det skulle funka komma in till sjukhuset för att få en ny sond insatt.

– Det gick bra så vi behövde inte åka in till Umeå. Det kändes så tryggt eftersom vi fick höra att det var bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite och vi kunde komma in när som helst. Vi fick all den hjälp vi behövde och det var jätteskönt, säger Johanna Nylander.

Vardagsliv

Efter fyra veckor skrevs Caspian ut och båda föräldrarna känner att de saknar hemsjukvården och sjuksköterskorna de hade kontakt med.

En annan stor fördel med hemsjukvården är att Caspians två storasyskon har kunnat vara med sin lillebror och att det dagliga livet med skola har kunnat fortsätta som vanligt för dem.

– Vi är verkligen jättenöjda och hade inte kunnat önska oss något bättre, säger Andreas Brandt.

Tillbaka till nyhetslistan